Роми срещу полиция в Стара Загора, бутат незаконни къщи

Жива верига посрещна жандармерията, хвърляха тухли по багериста
Обновена: 21 юли 2014 14:11 | 21 юли 2014 10:00,
328
Роми срещу полиция в Стара Загора, бутат незаконни къщи
Снимка: БТА

Жандармеристи и роми влязоха в сблъсъци в Стара Загора тази сутрин, когато започна акция по разрушаването на незаконни къщи в ромската махала в града. Това показа репортаж на „Нова телевизия“. При ескалация на напрежението жена беше бутната на земята.

Още по темата
Жива верига от роми посрещна униформените, които трябваше да проправят път на багерите. Жителите на махалата бяха направили и импровизирана барикада. Жандармеристите ги разпръснаха с помощта на щитовете си. За старта на акцията по събарянето дойде и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Ромите масово отказваха да напуснат къщите си и хвърляха керемиди и тухли по багериста, който разрушаваше домовете им. Твърди предмети летяха и към представители на общинската администрация. "Те бяха усмирявани с белезници от полицаите", предаде БТА.

Хората обясниха пред медиите, че не са ромско гето, че плащат тока си и че имат адресна регистрация. „Нямаме документи, защото кметът ни обеща, че ще ни узакони“, каза една от жителките на квартала.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обясни, че къщите са построени в стара борова гора, която представлява парк, в който нищо не може да се строи. „Законът трябва да се спазва“, каза той и напомни, че с едни от последните законодателни изменения се е дало право и на общините да премахват незаконни постройки.

„Няма кмет на света, който да узакони тези постройки“, беше категоричен Тодоров. Той обясни, че общината не може да допусне да се запали и паркът Аязмото, който е в близост. „Всяка година ромите секат гората и палят дървета. И този проблем пада върху кмета“, каза Тодорв.

Обитателите на незаконните постройки опонираха, че на бежанците се дават сгради, а на българския народ не се дават. Хората се възмутиха, че ги гонят като престъпници. „Изнасилвали ли сме, крали ли сме, наркотик ли сме продавали“, попита през плач една от ромките.

Кордон от полицаи раздели кмета и представителите на общината от ромите, за да избегне по-сериозни сблъсъци.

Събарянето трябва да продължи до 16.00 ч. днес и утре отново да бъде подновено. Издадените заповеди за разрушаване са 55, а незаконните постройки са повече от 350.

По данни на Община Стара Загора сред обитателите на незаконните жилища има и "новодомци" от Ямбол, които са се заселили в лесопарка "Аязмото" през последните години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Писмото на ВълкаВъзразявам все да съм злодей,да съдират кожата ми сива!Плачеш ли? О, моля те, недей!Свикнал съм до смърт да ме пребиват.Свикнал съм да бъда все беглец -нямам даже сламена постеляи ме гони не един ловец,в лошото сърце да ме застреля.Но не съм жесток и подивял,не убивам с кървава захапка.Вярваш ли ми, че не съм изялнякакво дете с червена шапка?Аз съм само вълчият Гаврош,дето в пущинаците се свива.Просто някой трябва да е лош.Просто някой трябва да убива...И не искам пак да бъда крив -нека съм поне веднъж добрия!Приказка, в която съм щастлив.
161
1
 
2
 
! Отговори
Stoian преди 9 години
Така е редно, браво на този кмет.
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако българин си позволи да построи нещо незаконно и да го върже към енергото и ВИК също незаконно,ще му се стоварят глоби с хиляди левове.Това обаче не важи за ромите,защо ли?А сега си представете населено място в което живеят само роми.Има ли такова?Не разбира се?!Нали някой трябва да плаща доживотно издръжката им от всякакво естество.Половината българки не вземат детски надбавки ,защото дохода им бил голям.Ромите взимащи детски са 100%.Те са платени от онези българи с високите доходи.
159
1
 
8
 
! Отговори
!?!?! преди 9 години
До chesterВ Монтанско и Видинско няма турци. Има ц"гани, в изобилие! Разселили са се там. Може и да са купили някоя и друга къща на безценица, но основно е самонастаняване и опустошаване!А по въпроса с политиката и беднотияга, ще те допълня - местното население на тези две области, се гордееше с комунистическото си минало и дълго гласуваха за БСП. Потънаха в мизерия и разруха. Избягаха от там. Замениха ги ц"ганите и ДПС. Мизерията обаче си остава
158
15
 
4
 
! Отговори
ААААА....НЕ ТАКА преди 9 години
Значи бутаме на сиромасите копторите ,независимо дали са *** турци българи,и ги оставяме без покрив,направо под открито небе .СИРОМАХ ЧОВЕК ..КУЧЕ БЕЗ ЗЪБИ. А я кажете колко хотела по морето и балкана бутнахте,като 20-30% от тях са незаконни.Един приятел ми каза -Ако тръгнеш да правиш списък на собствениците на хотели в слънчев бряг,Още на ,,КУБАН'' ще си застрелян.
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
butaite gi , tova da ne e srednovekovieto , kato iskat kashi da si kupqt zemq ili imot. Stiga privilegii za bezpoleznoto pleme!
156
1
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
A на Доган кога ще бутнете къщата?
155
1
 
26
 
! Отговори
Даа преди 9 години
Абсолютно подкрепям действията на кмета и полицията в Стара Загора , щом са незаконни да се събарят! И да не се правят на артисти ромите и сега да ми хленчат! АМА и да се търси отговорност от тия управници преди 20 години който се разрешили там да започнат тези строежи и защо тогава не са взети мерки! Някой пак си е затворил очите и ето сега други трябва да вадят въглените от огъня!
154
2
 
24
 
! Отговори
УСПЕХ преди 9 години
Добро начало скоро и в другите градове
153
12
 
3
 
! Отговори
GIAYRIN преди 9 години
KATO SE ZAMISLA KOLKO PARI OTKRADNAXA TEZI GIAYRI A IMENO 205 MILONA SEGA ROMSKI KASHTI BYTAT I SI MISLAT 4E BYLGARISTAN SHTE SE OPRAVI DA AMA NE GIAYRINA PAK SI OSTAVA SIROMAX GLADEN I PRODAZEN > ROMITE LI VI SA PROBLEMA ILI KRADLIVITE VI POLITICI KATO, SIDEROV,IVAN KOSTOV,PEEVSKI ,I *** DRYGI - PROST NAROT SA BAIGANIOVCITE A I AL4EN .SRAM ZA VSI4KI KOITO ODOBRIAVAT RYSHENETO NA KASHTITE NA XORATA I TEXNITE DECA.SARAMYVAM SE 4E SAM BALGARIN.
152
1
 
5
 
! Отговори
ACID преди 9 години
"При ескалация на напрежението жена беше бутната на земята. ":D :D
151
4
 
20
 
! Отговори
т преди 9 години
Крайно време беше. Предизборно и кюфтета, и пари им даваха, но като гледам манталитета си остана същия, а интеграцията, за която се потрошиха свят европейски пари си остана на ниво гетото. Крайно време е да плащат данъци, ток, парно,вода, да се образоват и да се научат да работят. Така както правят повечето българи. След като аз мога да си купя земята под апартамента и да го изплащам с ипотека, нека и те по честен път да се сдобият с имот.
150
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
saki, kakvo *** te goni??? dai da zarejem vsichko v tazi darjava i da mislim samo za bankata togava!!! Ciganskite kashi otdavna se planira da se saborqt taka i trqbva. Da rabotqt i sa si kUPQT zemq togava kakvoto iskat da stoqt
149
3
 
4
 
! Отговори
саламандър преди 9 години
До бивш граничар- много си прав, имам опит от практиката, ако лидера го укриват същия ефект се получава и от укротване на случайния принцип пред всички и нито крачка назад.Възпитание чрез усещане, само това е пътя към интеграцията.
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500 g. tursco robstvo sega sme mnogo blizko do 20 g. cigansko .... Do koga ste tarpish Bulgarski narode do koga.......??
147
6
 
17
 
! Отговори
бивш граничар преди 9 години
Ромите не са толкова безстрашни само да се осмери лидераим останалите се укротвят и гледат като втресени.Колегите да не допуснат да вземат да отстъпват огънат ли сеакцията е опрочена.Колеги сега ЗМВР ни предоставя доста правомоштия и да се възполвамеи докажем че сме сигурвн штит на народа.
146
3
 
23
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
Всички обштини даси влязат в правомоштията и незабавно да престъпят към премахване на незаконните строежи и гета кой от където е дошъл там да сиходи.Нито крачка назад.Направят ли пробив за отсрочка заповедите са обезсилени.Сега е момента докато ромите са уплашени.Нека и останалите кметове по места подкрепят Ст.Загорския кмет като отпочнат и те премахване на незаконните гета.
145
2
 
21
 
! Отговори
Реостат преди 9 години
Законите са за всички
144
22
 
4
 
! Отговори
саки преди 9 години
Отвличат вниманието от аферата КТБ.
143
7
 
3
 
! Отговори
ROM-LYANIN преди 9 години
YA LUBLU RUSIA PATAMUCHTO YA RUSKI VAVVARIN HI HI HI