Експерт: Реакцията при бягството на ягуара е била правилна

Твърденията, че Алонсо е можело да бъде упоен, са верни само на теория
Обновена: 6 авг 2014 16:02 | 6 авг 2014 16:02, Красимир Ангелов
93
Експерт: Реакцията при бягството на ягуара е била правилна
Снимка: Reuters

"Всяко избягало от зоопарка животно може да бъде опасно за хората, но не защото ще ни нападне като плячка, а защото самото то е ужасно уплашено и стресирано“, обясни главният зоокуратор на Столичния зоопарк Радко Сертов пред БТА. Експертът по грижи за животните коментира инцидента в Ловеч, при който ловци застреляха ягуара Алонсо. Животното избяга от зоопарка в неделя сутрин, след като работник е оставил вратата на клетката му отворена, докато я е почиствал.

Сертов посочи, че инцидентът с ягуара от Ловешкия зоопарк много ясно показа, че "бягството на опасни животни от зоопарка няма нищо общо с анимационното филмче "Мадагаскар".

Още по темата
"Животните виждат отворена врата и излизат. Те не бягат с цел да се върнат в природата или в родната си среда", казва Сертов. Той е категоричен, че животните в зоопарка реално не познават живота извън клетката и затова когато я напуснат, се стресират.

"Няма безопасно животно и малко животно. Ако тръгнеш да го закачаш, може да ухапе“, допълни експертът и даде пример с маймуните, които се възприемат като мили и дружелюбни животни, но могат да причинят сериозни наранявания заради големите си кучешки зъби или просто заради огромната си сила.

По думите на Сертов мерките за превенция на бягството на животните започват със самата направа на клетките - пресметнато е за кое животно какви решетки да има, каква да е дебелината на мрежите и какви разстояния да има, така че животното да не може да избяга.

При копаещите животни задължително клетките се подсигуряват и към подкопаване. "Основно правило е винаги да се минава през две врати - това е записано в Наредба номер 1 към Закона за биоразнообразието“, уточни Сертов. Той посочи, че гледачът трябва да мине през първата врата, да я затвори и едва тогава да отвори втората, т.е дори да забрави едната отключена, да има гаранция, че другата врата ще спре животното.

Експертът посочи, че друга превантивна мярка е постоянна работа с персонала. В Столичния зоопарк например гледачите минават през специални инструктажи -първият е при постъпване на работа, а след това всяка седмица се провеждат инструктажи по безопасност. Устен инструктаж пък се прави всеки ден.

Радко Сертов заяви, че в столичния зоопарк до момента е имало само един случай с избягало чакалче, но с големи животни подобни инциденти не са се ставали. "Никой не е застрахован, грешки стават, но проблемът е, че при нас грешките са като при сапьорите, не трябва да ги има, защото понякога са фатални“, допълни той.

По думите на специалиста, ако се случи бягство на някое животно, няма специално обучени екипи за реакция, но има инструкции за действие, с които е запознат целият персонал на зоопарка. Има пушка, пистолет с упойки и духалка.

"Всеки зоопарк трябва да разполага с определено количество упойки и стрелички. Ако някое опасно за хората животно избяга извън територията на зоопарка, упойките почти не вършат никаква работа", категоричен бе Сертов.

Според него реакцията при бягството на ягуара от ловешкия зоопарк е била правилна. "Това е изключително опасно животно, най-големите мъжки достигат над 1,60 метра на дължина при тегло до 160 килограма. Това е колкото двама възрастни мъже, а силата му е неимоверна“, посочи той.

По думите му разсъжденията, че животното е можело да се упои, са правилни, но само на теория. "Практиката обаче показва, че това няма как да стане, тъй като упойката не действа мигновено, а след определено време, за което животното може да избяга и да се скрие. Може дори да възприеме човека като заплаха и да нападне от страх“, категоричен бе зоокураторът.

"Освен това при стрес животното изпитва такъв приток на адреналин, че упойката почти не действа. Като насложим всички тези неща, концепцията за "горкото животно" отпада дори и за мен, който обичам много животните“, допълни Сертов.

Той съобщи още, че в Столичния зоопарк има над 200 вида животни, отделно рибите са около 60 вида. Има и проблеми - от известно време насам например се търси женска азиатска късоноктеста видра. Мъжкият останал сам, когато другарката му умряла по време на бременност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
Експерт фашкия преди 9 години
youtube/watch?v=A7ibrE1d3yMМосковската полиция лови леопард
26
5
 
13
 
! Отговори
Gog преди 9 години
Жалко за животното. Не разсъждавайте на дребно обаче и не обвинявайте стрелеца. Той е бил там, за да стеля на месо.Основния въпрос според мен е трябва ли им на Ловеч, Габрово и Айтос зоопаркове и какво качество на живот осигуряват на животинките? Бих приветствал драстично намаляване броя на зоопарковете до 2 за България, за сметка на по-добри условия за животните в среда, близка до тяхната естествена.
25
6
 
17
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 9 години
С такива "експерти" като Радко СЕРТОВ България достигна дъното и е на това дередже !!!! СРАМ, СЕРТОВ, голям срам. Ако искаш да спасиш *** на колегата си от Ловеч, не е това начина - да лъжеш явно и да си изсмукваш от гнусните пръсти гнусни аргументи !!! УБИЙЦИТЕ на животни, особено ловците, трябва да бъдат озаптени. У нас те са все мафиоти !!!
24
10
 
21
 
! Отговори
алкап преди 9 години
никой няма право да убива нищо било гълъб било куче. като искаш да убиваш отиди с голи ръце.
23
6
 
21
 
! Отговори
andros преди 9 години
Този "експерт" току що ни каза, че всичко което се случва в нормалните държави при бягство на животни, просто не съществува. Избягали мечки, слонове - всички клипове в интернет от залавянето им - са измислица.
22
10
 
16
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Статията тряя да се озаглави "ЛОВЦИ направиха инцидент с ягуара" дано ебола го хване тоя дето застреля животното и докато се гърчи да го изяде ягуар
21
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно трябваше на някой да му разкъса артерия или надай си Боже да попадне на дете, преди да заработи упойката, за да сте доволни. Не може да рискуват да пострада човек, за да са доволни зоо любителите.
20
5
 
18
 
! Отговори
daa преди 9 години
АМА ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ Е ПРАВИЛНО ДА СЕ УБИЕ. ТЕ И АЛИГАТОРИ, БЕЛИ МЕЧКИ, ЛЪВОВЕ, ТИГРИ, СЛОНОВЕ, НОСОРОЗИ УПОЯВАТ.... АМА САМО ПО АНИМАЛ ПЛАНЕТ. ТОЛКОВА ОСКОТЯЛ И *** НАРОД ЧЕ ЧАК МИ ИДЕ ДА ВИЯ
19
2
 
3
 
! Отговори
художника преди 9 години
По слаби експерти не сме имали от 681г.поздрави от Сидни Ав$$тралия---------------------------------------Сидни, ти за кои експерти говориш бе. Нали си в Ав$$тралия? Та за вешите или за нашите стаа въпрос, че не моа та разбера?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА ти, като гледам си само консуматор. Отдавна хората в белите държави имат закони срещу такива, като теб.
17
11
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
БИЛИ ГО УБИЛИ ЩОТО МОЖЕЛО ДА ИЗБЯГА!!!!!!МИ ТО ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА!!!!!ЯВНО ТОВА Е БИЛА ЦЕЛТА ДА ГО УБИЯТ И КМЕТА ДА ПРЕСТАНЕ ДА ПЛАЩА МЕСЕЧНАТА МУ ИЗДРЪЖКА КОЯТО Е ПОДПИСАЛ ДА ПЛАЩА ДОЖИВОТ!КМЕТА И ТОЯ ДЕТО ГО Е ПУСНАЛ СА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ И СЪД ЗАЩОТО СА ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАТО СА УБИЛИ ЖИВОТНО ОСОБЕНО ТАКОВА В ЧЕРВЕНАТА КНИГА!!ТОВА НЕ ВИ Е ЛЪВ ИЛИ ТИГЪР КОИТО СА В ИЗОБИЛИЕ!
16
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма бяла държава в света, която да застреля по този примитивен начин животно избягало от зоопарк. Гледал съм стотици предавания по Animal, как се спасяват всякакви животни, включително грамадни мечки, даже и носорози. Такива *** каквито имаме в България, няма другаде по света. Да не говорим, че животното е застреляно в близост до клетката си без ИЗОБЩО да са ползвани каквито и да е упоителни ракетки. Такива нямат изобщо, а дори да имаха, пак щяха да застрелят животното, защото са диваци.
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ягуар да не е Фидосова, че да не го хване упойката?
14
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ейййй, за три дни се начетох на коментари от разни ......... Интересен ми е крайния тон на много от изказванията - да се затриел по бърдо човешкия род, за се разстреляли убийците - ловци и какви ли не простотии. Какви хора биха приравнили човешки живот към животински, та дори някои му дават предимство ?! Животното си е животно - за храна, облекло, забавление, домашен любимец и т.н. Останалото е диагноза и толерастия.
13
10
 
18
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
УВОЛНЕНИЕ ЗА НАЧАЛНИКА НА ЛОВЕШКИЯ ЗООПАРК, УВОЛНЕНИЕ ЗА ПУСНАЛИЯ ЯГУАРА ПЛЮС СЪД И ДЕЛО!!!А ЗА КМЕТА НА ЛОВЕЧ ТОЙ ПОВЕЧЕ КМЕТ НЯМА ДА Е И ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ!!!
12
9
 
23
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПЪРВО ЛЪГА НАЧАЛНИКА ИМ КОЙТО КАЗА, ЧЕ ЗА 10-15 МИНУТИ ТРЯБВАЛО ДА ХВАНЕ УПОЙКАТА КОЕТО СЪЩО ЗВУЧИ ПРЕСИЛЕНО!!!СЕГА ТОЯ "ЕКСПЕРТ" ЗАЯВЯВА, ЧЕ НАПЪЛНО НЕ МОЖЕЛО ДА БЪДЕ УПОЕНО ЖИВОТНОТО!!!ЧЕ, БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е *** *** Е ДА ВИ СЛУША АМА НЕ, ЧАК ТОЛКОВА ДА ВИ ПОВЕРВА ПОВЕЧЕТО!!!!!
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този "експерт" какво точно е завършил?
10
8
 
20
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
В МОМЕНТА СЕ ОПИТВАТ ДА ОТЪРВАТ КОЖАТА НА КОЛЕГАТА СИ НАЧАЛНИК ОТ ЛОВЕШКИЯ ЗООПАРК!!!!А НАЧАЛНИКА ОТ ЛОВЕШКИЯ ЗООПАРК ПЪК СИ СПАСЯВА НЕГОВАТА КОЖА И ТАЗИ НА КМЕТА УБИЕЦ НА ЛОВЕЧ!
9
11
 
20
 
! Отговори
хулио преди 9 години
то бива простотии само и само да отърват наказанията..ама това е прекалено..ами да вземем да избием всички животни по зоопарковете защото на теория можели да са опасни..и да чакаме упойката да хване..тоя ягуар като хукне като луд,че няма да има спираме..простотиинедай си Боже утре да изпуснат гепард..сигурно ще го застрелят веднага..защото иначе докато го хване стрелата ще е вдигнал към 120 км/час и може да убие някой ако се блъсне в него:))))))
8
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-н Експерта , вместо да гледате "Мадагаскар", вземете и се образовайте как стават нещата по света - идете на обучение там където хората са на светлинни години пред Вас и са наистина експерти в своята област,в която Вие сте пълни аматьори, за справка погледайте Нешънъл Джиографик и тогава ми обяснявайте кое е можело и кое не е можело да стане ....