Министърът на изборите щеше да е бушон, твърди социолог

Колев: Целта беше премиерът да не носи цялата отговорност
7
Министърът на изборите щеше да е  бушон, твърди социолог
Снимка: Булфото, архив

С идеята да има министър за изборите е бил направен опит да се вкара допълнителен бушон, за да не пада цялата отговорност на премира Георги Близнашки, смята социологът от „Медиана“ Кольо Колев.

Още по темата
„Вероятно беше някаква такава заигравка, но хубаво е, че се даде заден ход и се стигна до някаква нормализация“, коментира той по БНТ. 

„Радвам се, че идеята за министър на изборите беше оттеглена, защото този министър няма какво да прави и създавайки такъв пост, ние признаваме имплицитно, че нещо ни куца с произвеждането на изборите“, коментира и проф. Михаил Константинов отказа  Красимира Медарова да стане министър с ресор „Избори“.

Той обаче смята, че е много важно да се знае, че “българската изборна машина е много добра, една от най-добрите в света”, а българската изборна администрация е близка до идеалното състояние.

“Ние правим по-добри избори, отколкото повечето бели държави по света”, убеден е той.

В същото време математикът подчерта, че трябва да се прави разлика между изборния процес и нарушенията като купуването на гласове и костинбродската афера.

„С купуването на гласовете ЦИК не може да се справи, това трябва да го направят правоохранителните органи. Масово политиците купуват гласове и после казват: „ама какво става, купуват се гласове“, а циганите са напълно мотивирани, те си знаят - ние гласуваме за 30 лева, а ние останалите за какво гласуваме“, коментира проф. Константинов. 

И той, и Кольо Колев смятат, че текстовете в Изборния кодекс не са прецизни.

Според тях трябва да се оправи начинът на избиране на ЦИК, защото липсата на няколко текста в Изборния кодекс води до бъркотия.

За малко да настъпим мотиката, но се спряхме навреме, смятат и двамата за спрялото в последния момент назначаване на един представител в ЦИК от квотата на ББЦ, която след последните евроизбори намери място в ЕП, макар и да нямаше депутати в 42-тото Народно събрание, коментираха и двамата.

За решаване на проблема с мъртвите души в избирателните списъци проф. Константинов припомни, че до 2007 г. имаше текст, според който отсъстващите два месеца от страната се заличават.

„Ако само това се направи, ще изчезнат тези фантоми“, коментира той и призова служебното правителство да изготви няколко текста за промени в Кодекса, които да остави на следващия парламент.

Според Кольо Колев обаче е въпрос на добра воля дали това правителство ще остави относително в добро състояние страната.

„Въпросът е да остави подредени нещата, за да може следващото правителство за кратко време да заработи, едно е всичко да е на вили и могили, друго е да е подредено, а дали този служебен кабинет ще направи този жест, е въпрос на национална съвест“, заключи социологът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето нещо, за което Червен Кольо е прав, това никога няма да го каже гербава Янева. :-) Има нужда и от тия - понякога казват по някоя напълно очевидна истина. По принцип бандитите също използват бушони, които да ходят в затвора, ако нещо се издъни работата. :-) А понякога има и Монтански мегабушони :-) :-) :-)
4
0
 
5
 
! Отговори
Kuncho преди 9 години
Не мога да разбера гилдията,как оставя този платен дърдорко да се нарича още социолог?!СРАМ!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е в България да бъде назначен министър на яденето , пиенето и седенето на пейката.
2
4
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Колев.***!Срам за професията.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта,не е това,което 'рекламират'по новините,подобряване на образование,здравеопазване и т.н.Кое се подобрява,пеят се едни и същи песни,на друг глас.Погледнете младежите,чалга и безделие,подриване на ценности и отдалечаване от бит,традиции и култура.Само науката,културните мероприятия и самостоятелната форма на образованост ще ни върнат в правилният път.

Спонсорирани публикации