БНБ трябва сама да реши казуса с КТБ

Банковият надзор е направил голяма грешка, смята Стив Ханке
17 авг 2014 12:05, Надежда Бочева
75
БНБ трябва сама да реши казуса с КТБ
Снимка: Reuters

Няма да има системен проблем за българската икономика, ако КТБ фалира. Това каза в интервю за БНР финансистът Стив Ханке, известен като “бащата” на валутния борд у нас.

БНБ трябва сама да възстанови репутацията си, която пострада заради КТБ, вместо да търси помощ от Международния валутен фонд (МВФ), допълва финансистът.

Според него е грешка и очакването проблемът да бъде решен, като се разчита на европейския механизъм за банков надзор.

„Благодарение на валутния борд, БНБ през последните години си извоюва огромна репутация, до момента, в който това лято се случи епизодът с КТБ. Сега репутацията на БНБ е накърнена и тя поиска помощ от МВФ и ЕС. Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да оправи кашата, която забърка, а не да търси външна помощ“, допълни той.

Ханке коментира, че преди година отново е прегледал законите за банковата регулация в България и заключението му е, че те са много добри – почти най-строгите в Европа. Но финансистът тогава е предупредил управителя на БНБ Иван Искров, че „ахилесовата пета“ може да се окаже банковият надзор.

„Причината за моето предупреждение бяха слухове, че има съмнителни практики в някои от банките, притежавани от българи. Тогава ме увериха, че законите се прилагат много стриктно“, каза финансистът.

Сега чакаме прокуратурата да приключи разследването си, а фокусът трябва да е върху банковия надзор в БНБ, коментира Стив Ханке.

По повод слуховете за източване на банката той заяви, че заради непълната документация одиторите са затруднени.

„Изглежда, че в банката са се вкарвали пари на много държавни предприятия, след което са се раздавали на хора, свързани със собствениците на банката или политици. Точно заради това предупреждавах гуверньора на БНБ преди година“, заяви финансистът.

Той каза още, че казусът с КТБ не може да се сравнява с глобалната финансова криза от 2008 – 2009 г. „Случаят с КТБ прилича повече на откровена измама, подобно на инвестиционните пирамиди. Това не е нормално банкиране“, заяви Ханке.

Той коментира и обвинението на прокуратурата, че Цветан Василев е нареждал на служителите си да му дават пари в брой. Въпросът е чии са били тези пари – около 206 млн. лв. и за какво ги е похарчил Василев. „Тези пари са на вложителите, но къде са похарчени, може би никога няма да разберем, защото са в брой“, е неговото заключение.

Запитан дали икономиката на България ще пострада, ако банката фалира, Ханке отговори, че няма категорично мнение, тъй като одитът не е приключил.

„По принцип смятам, че обявяването на фалит е подходяща мярка в случая с тази банка. Надявам се да има достатъчно останали активи, за да се плати на хората, които имат влогове, поне на онези с депозити до 100 000 евро“, допълни той.

„Не съм видял доклада на одиторите, но мнението ми клони към това да се обяви ликвидация, така ще платят собствениците и длъжниците. Но не мисля, че ще има системен проблем, на банката трябва да се позволи да фалира“, препоръчва Ханке.

Той коментира още, че държавните депозити в тази банка са политически мотивирани. „Онези хитри политици, които обвиняват банкерите, всъщност са част от проблема. Защо изобщо насочват влоговете на държавните компании точно в тази банка и дали парите не са изтичали към свързани с тях лица? Затова имах притеснения за банковия надзор“, обяснява Стив Ханке.

Във връзка със заявката на служебното правителство, че ще работи за стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм, което бе подкрепено и от президента, финансистът заяви, че това е лоша идея.

Зле е да се намесва ЕС, защото така идеята се политизира още повече. „Това е фатална грешка. На практика, президентът заявява: толкова сме некадърни, че БНБ не може да надзирава нашите банки и ни трябват европейски бюрократи от Брюксел, които да ни вършат работата“.

„На практика банковият надзор е направил голяма грешка. Идеята, че България може да отиде в болницата на ЕС, където европейските лекари ще я излекуват, е изначално сбъркана“, аргументира се Ханке. Според него българите не трябва да очакват, че парите са само в Брюксел и те само трябва да почукат на вратата, за да ги получат. „Нима ЕС помогна на Гърция, след като изля милиарди там“, пита риторично той.

След въпрос за натиска от ЕС да се изплатят гарантираните депозити Ханке заявява, че на този етап не трябва да се задължават изрядните банки да внасят допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете, защото с тези средства те биха могли да кредитират бизнеса.

Първо трябва да се търси възможност за ликвидация на КТБ. За гарантираните депозити може да се намерят достатъчно активи в банката, с които влоговете да бъдат изплатени, смята той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
потърпевш преди 9 години
ИСКРОВ В ЗАТВОРА !
51
0
 
0
 
! Отговори
й преди 9 години
Ако си вложител в КТБ и си уговорил привилегирован лихвен процент, няма гаранции до 196 ооо лв.- чл.5 от Закона за гарантиране на влоговете в банки.Затова лакомите личности зеят по ТВ-няма гаранции за тях!!!
50
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
А и в никакъв случай не ползвайте парите на оманците за да оздравявате КТБ за да не създадете банка която ще финансира терористични ислямистки групи на територията на Европа.
49
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Парите на големи предприятия и важни структури в българската икономика трябва да се търсят възможно най-бързо, държавата трябва да помогне там а откраднатите пари да се върнат независимо как. Ако василев ги е откраднал да се принуди да ги върне, ако няма доказателства да му скалъпят изфабрикувани обвинения и да го вкарат в затвора за данъчни измами докато не върне всичко.
48
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Да се търси "помощ" от МВФ е все едно сам да си наденеш примката на врата, МВФ може само да ти "помогне" да банкрутираш нищо друго. Управителите на БНБ действат страхливо, безхарактерно и нерешително и въпреки огромните си заплати от порядъка на 30 000лв не са осъществявали необходимия реален надзор, няма да се очудя ако и други банки са в подобно състояние като КТБ а още не се знае за това. КТБ трябва да се фалира възможно най-бързо, да се изплатят депозитите до 100 000лв както е по-закон.
47
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Общо взето мнението ми съвпада в случая с това на ханке на 90%. Още в началото когато всички се вайкаха и паникьосваха и казваха шшш-шшш не говорете за да не разклатим лодката, доа не дестабилизираме банковата система аууууу!!!, не си теглете влоговете нееее! Още тогава писах че ликвидирането на КТБ не е лоша идея и че всъщност може да предизвика дефлация и повишаване на покупателната способност. Банки които са източвани и са участвали в пирамидални структури не трябва да се оздравяват.
46
0
 
0
 
! Отговори
берекет преди 9 години
Ясно е, че бг генийчета крадат други българи. Очаква се света да си вземе поука от това и винаги да ги държи под око. Ако това не е така, то значи че и за тях парите са си пари, независимо какво струва това на други. И в скоро време хората ще се къпят в кръвта на себеподобните и ще се веселят без да имат някакви проблеми с това. За да са здрави и богати.
45
0
 
0
 
! Отговори
smsi преди 9 години
greshki sa...hora pravyat...;) i izborni buletini ste pechatat, pa da vidim kakvi bani ste izleznat :) ?!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ханке бачка за прас
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ханке, след като веднъж разгони фамилията на България с икономическо менторство и после отмъкна огромен хонорар за тези "съвети", се изказва отново без да знае за какво иде реч, и с лексиката и с аргументацията на първолак, болен от воднянка. Докато допускаме *** като тази да ни съветват, все ще сме на този хал.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро Путин и Китай ще Ви оправят,анадолци и *** читаци.Терористи с ***.И теб Бойко-евро гей.*** от кръга Капитал.Проклети да бъдете крадци.***.Скоро народен съд.Путни за един ден с войска ще влезе и ще ни избави от Вас - неосъзнатите сатанисти и лизбийки.*** ***. ***,срещу Христос ли ще воювате с НАТО И ЕС? ***.
41
0
 
6
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Hora, vie razbirate li, 4e nqmate dori edin REPORTER, koito kato zaemasht strana na naroda da hvane tova i da go raznishti dokrai. Nqma, zashtoto go nqma naroda, koito da go zashtiti kato go pognat golemite. Nqma svoboda na slovoto, nqma prilagane na zakoni! To tova ne e durjava, che govorite edin ezik, vaobshte ne oznachava, 4e ste durjava. I eto, vijdate go!
40
0
 
15
 
! Отговори
а Искров преди 9 години
Съгласна съм с пловдичанин и питам след като забърка кашата с КТБ и се доказа като некомпетентен и потвърди слуховете за това,къде е сега високоплатения гуверньор,защо не предприема нищо.Ако се окажат верни и слуховете,че си е излязал в отпуска и отмаря,този е готов за затвор в северна килия
39
1
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
До do 47Кльокав, много си ***. Съвсем друго се разбира от изказването, а не това, което си си въобразил.
38
2
 
4
 
! Отговори
do 47 преди 9 години
Prost si kato KABA! S drugi dumi ES ti obqsnqva, 4e nemojesh chastna banka da q finansirash s finansi ot drugade, osven s lichnite takiva na sobstvenicite i. Nikoi ne e dlujen da ti dava pari otnikade. Parite otekoha pri sobstvenicite, a BNB trqbvashe da prihvane tova otichane. Panimaesh?
37
2
 
16
 
! Отговори
пловдивчанин преди 9 години
Много ми хареса сравнението с финансова пирамида. Лично аз мисля, че това, което се случи, е чиста измама. А управителят на БНБ е некомпетентен, слухове за което се носеха още по време на назначаването му.
36
0
 
10
 
! Отговори
от 47 преди 9 години
Който не знае американски компании и инвеститори ще съдят България ако не им се възстановят милионите влогове и инвестиции.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"След въпрос за натиска от ЕС да се изплатят гарантираните депозити Ханке заявява, че на този етап не трябва да се задължават изрядните банки да внасят допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете, защото с тези средства те биха могли да кредитират бизнеса."Значи с други думи ЕС ни налага на нас българския народ и държавата да изплащаме влоговете и ни притискат със сила, а в същото време ни отказват да ни помогнат с пари. А САЩ ни съди за това. Вън от тая мафия ЕС и против МВФ терора.
34
0
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Novinata trbva da e: NARODA SAM TRQBVA DA RESHI SUDBATA NA NEFUNKCIONIRASHTOTO BNB! Ama vie glupaci dremete kakto poprincip.. ili ste na .. moreto.. ne sluchaino vi spretnaha vrutkata tochno lqtoto ;)
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21 век - век на банкови катаклизми. България е само началото на една дълга верижна реакция, добре обмисляна от дълго време от трезви и умни глави. Срещу парите можеш да се бориш само с повече пари. И с ум, ум, ум. Който няма нищо общо с пишман големите т.нар. експерти и техните парцаливи фалшименти дипломи и звания, зад които се крие една опасна бездуховност и зъл хъс за власт, пладнешки бандитизъм и съдиране на жива кожа от гърба нва уж суверена.