Отиде си Валери Петров

Поетът издъхна на 94-годишна възраст
Обновена: 27 авг 2014 14:03 | 27 авг 2014 10:57,
234
Отиде си Валери Петров
Валери Петров Снимка: архив, Булфото

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, предаде БНР. 

Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт.

Макар и лекар по образование, Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач.

Още по темата
Той е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки". Номиниран е за Нобелова награда.

Валери Петров превежда от английски, немски, руски, италиански и испански, най-известен е обаче с преводите си на произведенията на Шекспир. Автор е на лирична и сатирична поезия, книги за деца, сценарии за филми и няколко пиеси.

"Тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата. Самото съществуване, самият живот е нещо невероятно. Дар Божи, дар на природата", казва той в свое интервю за националното радио навръх 90-ия си рожден ден.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 г. в София като Валери Нисим Меворах.

Учи в италианското училище в София, а по-късно завършва хуманитарна медицина в Софийския университет. Първите си стихове печата през 1936 г. в сп. "Ученически подем".

През 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север". Той е един от основателите и заместник-главен редактор на в. "Стършел" От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата.

Поклонението пред тленните останки на поета ще бъде в петък, 29 август, от 11.00 часа в Народния театър "Иван Вазов".

Семейството на поета изказва своите благодарности на медицинските екипи на ВМА-София и на ВМА-Варна, положили грижи за Валери Петров, както и на авиокомпания "България Ер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: Валери Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
23
 
0
 
! Отговори
ДО ДАРИ преди 9 години
НЕ ГО ЗНАМ ТОЯ НО ПЪК ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ДЕТО ПИТАШ ДА ТИ КАЖА.ИМА И С ГОЛЯМИ. С ДЯДО МИ ДЕТО Е НА 87 СМЕ ХОДИЛИ НА БАНЯ ВЪВ ВЕЛИНГРАД И МУ БЕШЕ ВИДЯХ НАИСТИНА ОГРОМЕН.
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 97Просташко е да се говори , без да се днае.И е престъпно, защото е изречена лъжа!Махни се и се опитай в свободното си време да напишеш на един рист вдве графи какво обичаш и какво мразиш.Там ще пише - мразя тъща си, обичам кебапчета.Марш от тук!
88
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светла памет на един човек, с който дишахме въздух в нашата България толкова години! Една личност, която би светила в съзнанието на световната култура с неповторимите си преводи и творчество.Когато един човек е талантлив и способен, той принадлежи на всички, принадлежи и на бъдещето.
87
8
 
11
 
! Отговори
Нисим Меворах преди 9 години
Факт е, че евреите, които са позволили на българската си кръв да вземе връх и са били верни на България, се броят на пръстите на едната ръка. Факт е, че В. Петров (Нисим Меворах) е евреин и галеник на чудовищната еврейска антибългарска комунистическа власт. Факт е, че беше добър поет и отличен преводач от английски. Нека Господ го съди и му отмери заслуженото, а всички нас да вразуми, за да различаваме враговете, които ходят сред нас и ни поучават, надянали като маскараден костюм български имена
86
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
98 МИ.... МНОГО СЕ КЛАНЯШ КАТО РОБ НА ГОСПОДАРИ .... ТЕЗИ ХОРА КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ХРАНИ СЪЩО УМИРАТ ЗА ТЯХ НЯМА ПОКЛОН ,,,ТЕ СА *** КОИТО ТИ ЕКСПЛОАТИРАШ БЕЗУМНО.....ЕГАТИ *** КОМУНИС...
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 97Кой те е объркал така невежо творение? Пак питам. Кой успя да изпере мозъците на такива като вас? Кой ви зомбира безвъзвратно?
84
2
 
16
 
! Отговори
Рита преди 9 години
До АнонименБъркаш нещо щатите. За Вапцаров е питана Елисавета Багряна не Валери Петров. Поне погледни кога е роден Петров и кога е разстрелян Вапцаров. Чул не до чул, чел не до чел ..... Срамота е.
83
16
 
0
 
! Отговори
Дари до 86 преди 9 години
Благодаря за съдействието ! Просто ми беше любопитно,понеже на толкова възрастен човек не съм виждала ,а леля ,която работи в съдебна медицина ми разказваше ,че е виждала стари хора с огромни. Когато почине човек му е с естествен размер.
82
3
 
17
 
! Отговори
до 97 преди 9 години
Какво значение дали е евреин или е бил комунист или каквито там епитети му се лепват. Важното е че е бил и ще си остане велик човек и Българин по душа. Той е превел толкова книги и е написал толкова стихосбирки, колкото никой от тук пишещите не е прочел през живота си.
81
3
 
20
 
! Отговори
ПОКЛОН! преди 9 години
Поне днес замълчете, вие, нищите духом, недообразованите, примитивните, които не сте прочели и една книга, и затова мислите, че всичко знаете! Рядко се раждат такива таланти, почтени, скромни и изключително интелигентни, и все по-рядко ще се появяват у нас, защото скудоумниците прокудиха най-добрата част от младите българи. Те ще даряват чужди страни със своя талант и ум. Поклон пред големия Валери Петров!
80
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много противоречива личност, първо - не е патриот, поне не в смисъла, който някой смятат - той е 100% евреин! Второ - пряко отговорен за смъртта на Вапцаров - попитали го дали е талантлив, той казал, че ВАПЦАРОВ НЕ Е ТАЛАНТЛИВ И НЯМА ДА Е ГОЛЯМА ЗАГУБА АКО БЪДЕ УБИТ??!! Трето, ролята му около 1944 е силно съмнителна, има доста грехове. С две думи -да върви на майната си!
79
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поклон. Почивай в мир!
78
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валери Петров,, моля те повикай всички твои другари при теб!......
77
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отиде си един от малцината български интелектуалци! Сбогом и дълбок поклон! Без тебе ще е така тъжно и пусто!
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно тези обвиняващи валери петровколко по-злобни зли оси са-от комуниститеа те по-зли и от дявола т-н-демократив българия няма демократи има нереализирани озлобени живяли по комунизма
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДариОтвратително..... :@
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички големи писатели, поети, художници, музиканти, рок-музиканти, стоят в ляво на политическия спектър. И в това има логика. Те да не са икономисти и биснесмени.
73
5
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
До Анонимен 88Нали и ББ е от "другарите". Като ритне камбаната и за него ще пишем ! Ако си жив - ще четеш !
72
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един комунист по-малко.Прочетете стихотворенийцето му "Боксьорче" от предизборната пропаганда на БСП.А и книжката му "Защото съм социалист"? Защото бе депутат на БСП.А помията която Несим Меворах изля срещу един водещ, защото си позволи първи за се обърнеГОСПОЖИ И ГОСПОДА....След 9.09.44 призовава от националното радио за ликвидация на враговете на народа!!Години наред редактор на комунистически пасквили, културно аташе на БКП из Европа!!Червен до кокъла, верен на БКП!!
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не всички българи са валери петров