Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!

Историци поискаха един учебник по история в родното училище
179
Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!
Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

В българското училище трябва да има един учебник по история и съдържанието в него да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от "млади момчета и момичета, които може би са много умни, но те следват опорните точни, зададени им фондации", поиска директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Той, заедно с други видни български историци, дадоха специална пресконференция по повод учебника по "Човекът и обществото" за трети клас, в който според тях има изопачаване на исторически факти и събития, свързани с Васил Левски.

"Трябва група от изтъкнати български историци от различни университети, институти и музеи да седнат и да прегледат учебното съдържание по история, "за да не се получават глупости от типа, че при управлението на цар Симеон Велики има много войни, но няма никакви особени последствия за развитието на България", заяви проф. Димитров, цитиран от БТА.

От своя страна, акад. Георги Марков каза, че у нас 25 години вече се пишат различни учебници, като историята се пренаписва и понякога в различните учебници за едни и същи събития и герои има различни оценки.

Той отбеляза, че учебниците, които са написани, са възложени от Министерството на образованието и науката и припомни, че има изисквания за тях. "Сега ни казват, че трябва да бъдем толерантни и че не бива да съобщим на децата, че Левски е бил арестуван от заптиетата и затова в учебника за трети клас пише, че Апостола е арестуван от полиция", посочи акад. Георги Марков.

Според проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет трябва да се върне понятието "родинознание", защото това е най-подходящият термин за учениците в трети клас за въвеждането им в националната история. Павлов каза, че е участвал в написването на учебници по история за пети и осми клас и заяви, че "няма какво да се европеизира в нашето образование, защото то е достатъчно европейско".

Историците съобщиха, че днес ще имат среща с министъра на образованието и науката Румяна Коларова, за да й връчат писмо, в което настояват да има преосмисляне на политиката на МОН по българска история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Баташкото клане га направиха .....българи! Не вярвате ли?Прочетете и ще разберете - башибозук от българи-мохамедени начело с Ахмед ага от с. Барутин!
43
1
 
7
 
! Отговори
ЪЪъ преди 9 години
А не трябва ли да се пренапише и учебникът по история за 11 клас, в който на цяла страница се разправя за ГЕРБ и великите достижения на вожда им? Щото с тия знания наесен може и да вържем двойката.
42
0
 
0
 
! Отговори
bratya Grim преди 9 години
Do 48 Glupak!!!!!!
41
1
 
11
 
! Отговори
Доков преди 9 години
Няма защо да се учудваме,защото предателството на България, започва от българите!Срещу солидна сума пари отрекоха Баташкото клане и ислямизиравнето на българите в Родопите,турското робство стана османско присъствие, принизихме православиенто за сметка на другите религии,исламът настъпва масово и т.н.А държавата не взима никакви мерки!
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В българското училище трябва да има един учебник по история и съдържанието в него да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от "млади момчета и момичета, които може би са много умни, но те следват опорните точни, зададени им фондации", поиска директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.Нека Б.Димитров да посочи кои са младите момчета и момичета и фондациите!Гарантирам ви - няма да посочи, защото такива няма!
39
0
 
5
 
! Отговори
ИТ преди 9 години
Дано учебниците ни не се пренапишат "по европейски"! Като четеш материали по нова германска история,участието на Вермахта във войната се свежда до "нацистки войски". А там огромната част от войниците са се били и загинали с мисълта,че го правят за родината си. Но не,зверствата на СС са оцапали съзнанието на тамошните автори до такава степен,че очевидно са изписали всичко това под диктовката на Големия задокеански брат.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 56 - то и *** в робска америка са пеели самба и са говорели някакво странно наречие от испански, афрински и английски и каков да не би да са се чувствали по-свободни?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
написано е че левски е воюва срещу държавата. Никъде не пише обаче че това е била ОСМАНСКТА държава. в Учебника за втори клас Хан Тервер - победителяя наарабите е прескочен, хан крум създателя на законите - също. някак неудобон е да се убяснява че е пиел от черепа на Никифор. И дума не е обелена за това колко хора е убил Борис за да наложи християнството и че не е пожали сина си.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската история отдавна е представлявана тенденциозно и манипулативно в учебниците, а опита да се извърши подмяна на ценностите и историческата памет на нашия народ продължават с всякакви гнусни действия като премахването на велики български автори, защото творчеството им е неудобно пред нашите нови партньори и не се вписва в евроатлантическите ценности, които ни убеждават, че изповядваме. Трудно е иначе да бъде обяснено как така днес сме партньори с Турция в НАТО, какво ни чака, когато Турция стане бъдещия стълб на Балканите, каквато роля отреждат американците на съседната ни дъ
35
0
 
11
 
! Отговори
3 клас преди 9 години
Из учебник човекът и обществото. За Османската империя ще научите, че немюсюлманите имали право да изповядват вярата си в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султанаТова ако не е опорна тсчка здраве му кажи...
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А германия ако трябав да я делим ще имамеХабсбургска Германия - ПрусияАвстр-УНгарияТевтонски оредн и Ливонски орден (по късно се създават приблатийските държави)Ваймарска ГерманияТрети РайхСъветсак Германияи сега - Обединена Поссъветска Германияи всичкото това е едан държава разделена н а периоди. смешное да броим да речем Третия Райх сякаш там е нямало германци
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво научих по човекът и обществото от 3 клас след, като прегледах набързо какво ще учат децата ми. САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби.Промиването на мозъци започва от все по-ранна възраст.Трудно е иначе да бъде обяснено как така днес сме партньори с Турция в НАТО, какво ни чака, когато Турция стане бъдещия стълб на Балканите.За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо остава пълна тайна.
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
още 16 век османците изчезвт като народност самоимето остава Омансак империя, иначе всичките тези караманци, осамнци, айдънци вече са си турци при Мехмед завоевателя, ако не броим черкезите и башибозука. Амо то и името България го има до днес, пък българи и славяни сеомесват още 8-9 век, и нямаме нищо обощ с кутригурите, така че е същото. Реално турската държава се появява доста преди Ататюрк.
31
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се по колко кила ракия опуква Божо Димитров сам?!?!А с дружинката?Вместо да се пъне с тия глупости, да вземат да си направят един собствен Винпром с другарите.Те и без това са все другари бивши коминета и ще си давят мъката в парцуца.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не пише вече че майки са разбивали главите на децата си за да не ги вземат турците или че момите са се хвърляли в пропасти за да не попаднат в плен.....Дааа ималоедно обикновено османсок присъствие. Те турците са били на гости - Здравей, ага радвам се да те видя.И не се споменава, че даже чорбаджията е треперел беят да не си хареса дъцеря му за харема си.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
даааа - Левски и Ботев всъщност са едни долни терористи, Априлското въстание е споменато ведин ред - "че българитге са се дигнали на бунто, но са билик малко и недобер въоръжени и въстанието бъроз било потушено." Нищо не се казав ца жертвите и героичната съпротива. Нищо не се споменава за изнасилените и потурчени моми, за убитите мъже, поробените българи, някои от тях продадени в други държави, за това е е нямало съд който да осъди мюсюлманин, за кръвния данък...
28
0
 
8
 
! Отговори
Илиана преди 9 години
До ДемирВсеки трябва да познава историята си, за да не повтаря грешките си. Няма минали работи, всяко събитие дава отражение на бъдещето. Така се гради бъдеще - като познаваш миналото си.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 19"Така е на запад."-Това го твърди Путин, а ти само повтаряш!
26
13
 
3
 
! Отговори
Демир преди 9 години
Мисля,че е редно историята да се предава по начин,който да не озлобява българите към турците.Това са минали работи,не трябва да се сещаме за тях,а да градим ново бъдеще.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32 защо ти не виждаш ли от къде идва основната опасност или за теб тя не е опасност Като отвори дума за ЛИБЕРАЛИЗМА , КАК ТАКА В ЕДНА УКРАЙНА АСОЦИИРАН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ , ще бъдат накърнени правата и свободите на рускоговорящите след като Европа е най-големия защитник на етническите и религиозни малцинства .Нали това беше основния довод за анексията на Крим и избухването на войната в Украйна , май нещо съвсем се оплетохте в лъжите си .Одисей 1