ДКЕВР предлага с близо 10% по-скъп ток от 1 октомври

Плавното повишаване на цената ще продължи, казват от регулатора
Обновена: 19 сеп 2014 18:57 | 19 сеп 2014 18:50,
193
ДКЕВР предлага с близо 10% по-скъп ток от 1 октомври
Снимка: архив, Reuters

Средно увеличение на цената на електричеството от 9,79% от 1 октомври предлага работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната - с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто.

Предложението на работната група на ДКЕВР ще бъде разгледано на открито заседание и на обществено обсъждане на 25 септември.

Увеличение ще има и за клиентите на свободния пазар, присъединени към мрежите средно напрежение и високо напрежение, става ясно още от съобщение на енергийния регулатор. Предлагат се ръстове от съответно 2,2% и 1,6%.

Работната група предлага увеличение на цената на Националната електрическа компания (НЕК), която като обществен доставчик продава на електроразпределителните дружества. Увеличението е от 9,83% - от 114,10 лева за мегаватчас сега до 125,32 лева от 1 октомври. Променя се и цената за т. нар. „задължения към обществото“ - от 17,37 лева за мегаватчас на 18,93 лева. Това представлява ръст от 8,98%.

От ДКЕВР изчисляват, че с този ход приходите на НЕК ще се увеличат със 199,3 млн. лева, но плавното повишаване на цената на електричеството ще продължи, за да бъдат компенсирани натрупаните дефицити в обществения доставчик.

В доклада на работната група е посочено още и опростяване на част от корекциите за икономиите, които са направили електроразпределителните дружества през последните години. Тези икономии бяха установени от одита, извършен от регулатора през април.

Предложението на експертите предвижда ЧЕЗ България да възстанови 22,8 млн. лева, а не 44,5 млн. лева. Удължен е и срокът за това – на шест, а не на три години.

EVN България трябва да възстанови 18,8 млн. лева вместо 37,7 млн. лева за срок от осем, а не за четири години. Удължен на осем години (от четири) е и срокът на „Енерго – Про“. Дружеството трябва да възстанови 14,9 млн. лева вместо 29,8 млн. лева.

Припомняме, че цената на тока се променя преди края на регулаторния период по силата на чл. 31а от Закона за енергетиката заради промени в параметрите. Те касаят основно дефицитите в НЕК, защото не бяха изпълнени изисквания, заложени от стария състав на ДКЕВР.

Комисията беше включила намаление на разходите на държавната компания за изкупуване на електрическа енергия от „американските“ централи и ВЕИ-мощностите. Преговорите по дългосрочните договори на тези инвеститори обаче така и не се осъществиха. Още няма отговор и на молбата за съдействие, изпратена до Европейската комисия.

Още при промяната на цената на тока на 1 юли от енергийния регулатор предупредиха, че електричеството ще поскъпне от 1 октомври и цената му ще се преразглежда на всеки три месеца, докато не бъдат намалени дефицитите в НЕК.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко си идва на мястото да ви е честит Боко и Цвъки-евалла братя успяхме
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът разбира политиката като футболен мач и ентусизиран тича да гласува за поредните крадци. Колко Спасители ни оправиха за тия 25 години не ми се мисли. Вече дори почнаха и да се повтарят.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми щом ще гласуват за герб, защо ги изгониха преди година! Да не би тиквата да е станал по-умен или кадърен за това време. Все същия пън си е!
37
2
 
14
 
! Отговори
Раннобуден плювач преди 9 години
плавно с гьостерицата по главата
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тече последен срок за фирмаджии и калинки да се запишат за гербери, ако искат да намажат пари и служби през следващите години.
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А една национализация на целия сектор няма ли да е най-доброто решение? Без "американски" тецове, без чуждестранни разпределители и без ояли се частници - собственици на разни перки и панели!!!!!!!!!!!!
34
5
 
20
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Тия ги разправяй на партийното събрание на ГЕРБ. Кой не спря цяла година да чертае апокалиптични прогнози и беше готов да фалира и КТБ и цялата банкова система и Държавта дори, само и само да се върне на бял кон като Спасител.Да, ама не - плочата се изтърка.При кого за 3 години цената на тока бе увеличавана 3 пъти, кой бе изгонен с камъни от властта. Станишев ли - или един друг.Я си помисли пак, заради кого се палеха хората по площадите ?
33
1
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Има ли поскъпване на тока, чакайте поскъпване на всички други цени. Плавно, плавно, ще ви п о г р е б а т живи, но плавно. Това е плавния преход към стабилизация... на мизерията.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само чакайте *** да се навре в парламента... увеличение на тока - 100% за 1 година... А заплатите ще трябва да ги свалят, щото тия пари за оръжия за Украйна трябва все да дойдат от някъде, а няма да ограбят германците много ясно...
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко хора се самозапалиха и протестираха за цената на тока????? Забрави ли народа това, за което се бореше?Изгубена ли е войната???
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен дето написал: "Тези май искат гражданска война !"И какво ще се постигне с тази война?
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Воят срещу ерп-тaтa зa пореден път отклонявa внимaнието от истинските проблеми в системaтa. Имaме подписaни едни договори с едни веи-тa и с едни тецове. Отделно от товa нек е зaтънaл до шия в зaеми зaрaди белене, зaрaди един виден хидроинжинер и т.н.Под всичките тези договори седят подписите нa нaши политици от ен нa брой прaвителствa. Те отдaвнa дa взели своите комисионни. И сегa нaй лесно е зa всичко дa се обвинявaт ерп.Не че не трябвa дa им посвият перките, но всичко е сaмо зaлъгaлкa.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 35Кой го интересува бойко, стойко, иван и драган? Хората се чудят как ще изкарат зимата, то *** пак политизира! Всички партии са ***!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33Явно това им е целта да, украйна номер 2. Само че ще пратя да се млатят с руската армия.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не стачкува с мен за КТБ.Парите не ни ги върнаха.Тогава ще гласувам за Атака.Спирам да плащам за ток,вода,здравеопазване и данъци.Край!Продавам всичко,взимам кеша и се майам от мафията-България.
25
13
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Проблемът не е в Бойко, а в начина, по който действат винаги БСП. Теглят огромни заеми, карат дружествата да работят на загуба. И като паднат от властта, следващите трябва да плащат кредитите.
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези май искат гражданска война !
23
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разхождахте се почти година по жълтите павета за да си върнете Боко Тиквата и шайката му - получихте си го.Сега се оплаквайте на Арменския поп, ама той излезе в отпуска - до след изборите.
22
0
 
6
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
....не тялото командва мозъка ами мозъка командва тялото. Който е шпионин в сайта да си признае веднага......
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
24 Прав си. Всички сме виновни. Аха да стане нещо я с протести я с работа или друго и все се намира някой да се скатае пък другите да се жертват за общото благо. 3 месеца тотален бойкот при плащането на сметките и нещата ще се променят драстично. Ама все ще се намери някой да каже абе я да си платя да ми е спокойно пък другите да си протестират.