10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки

Ако ги спазвате, сметката ви ще спадне с 15%
Обновена: 25 сеп 2014 21:33 | 25 сеп 2014 20:49, Камелия Цветанова
181
10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки
Снимка: Булфото, архив

От ЧЕЗ предупредиха, че заради застудяването на времето от 22 септември, може да се увеличи консумацията на ток, което пък ще се отрази на сметките на потребителите.

„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им“, твърди Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от пресцентъра на дружеството.

Заради това от ЧЕЗ предлагат 10 стъпки, които биха могли да намалят размера на сметките до 15%.

Първото правило, препоръчано от дружеството, е да намалим температурата на помещенията през зимата с 1 градус, което може да понижи сметката с 10%.

Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C също може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Хладилникът трябва да се размразява често, защото той образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно, твърдят от ЧЕЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
0
 
! Отговори
ЗлобоМиР преди 9 години
166 - Македония няма привилегията да е член на ЕС. :D
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Електротехникхубаво е но леко утопично - аз съм по земен - ползвам услугите на твой колега......
140
1
 
5
 
! Отговори
Електротехник преди 9 години
Първото правило, препоръчано от дружеството, е да намалим температурата на помещенията през зимата с 1 градус, което може да понижи сметката с 10%.Ако я намалите с 11 градуса сметката ще се понижи със 110% и ЕРП ще започне да ви плаща.
139
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тия съвсем за *** ни мислят. Но щом сме ги оставили и да ни поучават наистина си го заслужаваме. Трябваше отдавна с камъни да ги затриеме
138
1
 
9
 
! Отговори
ии преди 9 години
ЧЕЗ ли беше дружеството което го разследваха в Чехия за корупция?
137
2
 
6
 
! Отговори
марио преди 9 години
тоя народ трябва да излезе а не да малчим
136
2
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
11 ТИ СЪВЕТ: НЕ КОНСУМИРАЙТЕ ЕЛ. ЕНЕРГИЯ...САМО Я ПЛАЩАЙТЕ..В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ ДА ВИ Я ДОСТАВЯМЕ И ОТЧИТАМЕ КОЕТО ЩЕ ПОВИШИ ЦЕНАТА Й
135
2
 
18
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Абе тези наглеци нямат ли поне малко страх от народа!!! Дано ток да ги удари, дано и по възможност трифазен!!!
134
2
 
15
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Браво, браво. 10 стъпки - 15% икономия. Да дадат 30 стъпки, че да стане ефекта 45%. После и да вдигнат цената още 2 пъти с по 10% до края на годината - пак ще сме на плюс ... Хи хи хи хи ... В общи линии от ЧЕЗ ни препоръчват:Стойте на тъмно и студено. Не се къпете с топла вода. Изключете хладилника. Не гответе топла храна - така ще отпадне и миенето на съдове. Не гледайте телевизия, не използвайте компютри, не зареждайте мобилните си телефони ... И така - обратно в каменната ера.
133
2
 
23
 
! Отговори
detelina преди 9 години
УЖАС, ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ, В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА С НАШИЯ ТОК, С НАШИТЕ ПАРИШДА НИ ДАВАТ-АКЪЛ!? БОЖЕ, БОЖЕ КОЛКО ОЩЕ МОГАТ ДА СА НАГЛИ!?АМА , ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ-НИЕ СМЕ ВИНОВНИ, ЧЕ МЪЛЧИМ!?
132
2
 
16
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
ЕРП тата ЧЕЗ ЕВН И Енерги Про ВЪН ! , Не искам вие да ми смятатете тока и НЕК може да го прави !Е то част от план за оздравяване на НЕК !Мярка номер1 е ВЪН ! Мярка Номер 2 спираме изкупуването на " Зелена Енергия" !Мярка Номер 3 Всички на улицата докато не получим справедливи цени съобразени с Българските доходи !
131
2
 
13
 
! Отговори
клиент на ЧЕЗ преди 9 години
а знаете ли какви са заплатите на управляващите ЧЕЗ чехи? Ще сте много по-спокойни , ако не научите
130
2
 
16
 
! Отговори
Левскар преди 9 години
ДУПКАТА В НЕК НЕ Е ЗАЩОТО ТИ НЕ СИ СИ ПЛАТИЛ ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА А ЗАЩОТО МНОГО СЕ КРАДЕ ПО ВЕРИГАТА И МЪДРИ УПРАВНИЦИ СА ПОДПИСВАЛИ СПОГОДБИ В ТВОЯ ВРЕДА И СВОЯ ПОЛЗАЗА ДА НАПЪЛНЯТ СВОЯ ДЖОБ ТЕ БЪРКАТ В ТВОЯ НАГЛО БЕЗЦЕРЕМОННО И ВИСОКОМЕРНОТОКА СЕ УВЕЛИЧАВА ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ КРАДЕНЕТО И БЕЗХАБЕРИЕТОЩЕ ГО ДОПУСНЕШ ЛИ!За първи път виждам някой да съветва как да вземе по-малко пари ! ЧЕЗ ЕВН и Енерго Про ,вече се мислят за толкова недосегаеми , че и подобна глупост могат да съобщят
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С голямо удоволствие прочетох коментар 69. Там е отразено истинското лице на членовете и симпатизантите на БСП.
128
2
 
12
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Правило номер 11, за хептен ниски сметки - гоним ЧЕЗ и другите бирници от България, ако е нужно и с камъни, и сметките ни ще паднат с 80-90%!
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как сте бедняци, бройте ли стинките за ток?
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхотни сме , измислихме как да направим най-евтината (нищо не струваща) енергия от слънцето да бъде най-скъпа. Ако направим АЕЦ и калкулираме цените, така, че да се изплати за 5години, цената на ел. енергията от него, ще бъде 3лв/квтч.Точно така направиха нащите мъдри законодатели със соларните централи. Ако се смята за една изплзваемост 30 г.,цената на ел.енергията ще стане най-ниската в сравнение с всички останали!
125
2
 
8
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Един съвет от мен. Взимаш си ветрогенератори и слънчеви генератори както и система за топли подпочвени води/бяга ми името в момента/ и приключваш с ЧЕЗ и ТЕЦ че и с ВИК! Скъпо е може да ти излезе колкото половин къща, но ще ти се изплати за максимум 10 години! а съветите на тези п...ли от ЧЕЗ да си ги за...рат там където слънце не огрява!
124
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най добре е да нямаме ток. Така няма нищо да ви плащаме....Нещастници!
123
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 съвет - национализация на ЧЕЗ.