Парите във Фонда за лечение на деца ще стигнат до края на годината

Директорът му ще предложи бюджетът да бъде увеличен на 12 млн. лв.
Обновена: 25 сеп 2014 11:11 | 25 сеп 2014 10:51,
1
Парите във Фонда за лечение на деца ще стигнат до края на годината
Снимка: архив, БулФото

Парите за лечение на деца в чужбина, които са по сметките на Фонда за лечение на деца, ще стигнат до края на годината. В това увери директорът му Павел Александров пред телевизия Bulgaria On Air.

Той уточни, че при връщането му на поста преди месец е заварил изхарчен целия бюджет от 6 милиона лева и припомни, че след намеса на здравния министър Мирослав Ненков са отпуснати още 4 милиона лева.

Още по темата
„Тези средства ще стигнат до края на годината”, потвърди Александров, който беше уволнен от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева и върнат на ръководния пост от служебния министър Ненков.

За догодина Павел Александров ще предложи бюджетът на Фонда да бъде 12 милиона лева. Според него кандидатстващите за финансиране ще са около 1500 и тази сума ще е достатъчна за нуждите на всички деца.

По думите на директора на Фонда за лечение на деца парите в годишния бюджет на институцията не са били планирани правилно. Заложените 6 милиона лева няма как да са достатъчни, при условие че годишно кандидатстват над 1000 деца, коментира Александров. „Би трябвало да е планирана друга сума”, каза той.

Александров допълни, че за последните две години, когато той е бил ръководител на Фонда, бюджетът му е бил около 9-10 милиона лева, така че около тази сума е трябвало да се планира.

"Едно от нещата за по-ефективно управление на средствата е продължаване на работата с европейски формуляри, които осигуряват солидна отстъпка от цената за лечение", коментира Павел Александров.

Той обясни, че когато деца се лекуват в клиники в ЕС чрез този формуляр, цената е многократно по-ниска от тази за частни пациенти. Така се пести сериозна сума от бюджета на фонда, каза той и увери, че ще продължи практиката за използване на европейската солидарност.

Александров уточни, че досега са финансирани 930 деца, още 70 случая се обсъждат от комисия във Фонда, има и други 40 заявки.

Още новини за здравеопазване четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари