България тъжи за жертвите в Горни Лом

Днешният 3 октомври е ден на национален траур
Обновена: 3 окт 2014 14:07 | 3 окт 2014 07:00, Красимир Ангелов
47
България тъжи за жертвите в Горни Лом
Снимка: БТА

С решение на правителството днешният 3 октомври е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом.

Общо 15 души – 13 мъже и 2 жени, загинаха след трагичния инцидент във видинското село. Сред загиналите са и трима души от ръководството, а две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

Още по темата

Причините за трагедията все още се изясняват, като по информация на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в завода в Горни Лом е имало значително по-голямо количество мини от обявеното.

Очаква се в 9.30 часа тази сутрин да започне оглед на мястото на трагедията, като експертите са категорични, че няма опасност от нови взривове. От тази сутрин към екипите са включени и сапьори от Министерство на отбраната.

От прокуратурата съобщиха, че екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом. В четвъртък бяха проведени разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба бе разпитан й собственикът на фирмата.

Според държавното обвинение в завода е имало подобни инциденти през 2006 г., когато е загинал работник, както и през 2007 г., когато отново има смърт на работник.

И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по НК срещу изпълнителния директор на завода, но по тях са били постановени оправдателни присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Тези трагични инциденти ще намалеят, когато на руските възпитаници им бъдат национализирани подарените бизнеси.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо Орешарски и Станишев се спотайват след като тази фирма има 13 акта за нарушения през изминалата година, когато те управляваха?Тези двамата престъпници ще присъстват ли на литургията в Александър Невски?
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много са опитни нашите политици в обявяването на дни на траур.Обаче хич не им се занимава и не ги интересува да намалят тези трагични инциденти.Такива опасни за хората и вредящи здравето дейности са навсякъде, обаче на тях не им пука и като стане беля всички подскачат и се надпреварват да ръсят акъл по медиите, и да изказват съчувствие.
15
14
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
И естествено, че и хората са си виновни. Не може да работиш такава работа и да не си даваш сметка, че се нарушават елементарни принципи за безопасност. И да го правиш за 250 лв, значи изобщо не се цениш като човек.
14
5
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Отнемете лиценза на тоя руски възпитаник, да заминава да утилизира мини в ДНР. Не че досега не са изнасяли хексоген за руските терористи...
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевналиев ще присъства на литургия в Александър Невски !!!
12
0
 
23
 
! Отговори
Поклон преди 9 години
България е ясно че тъжи и лека им пръст на жертвите господ да е със семействата на починалите и да им дава сили да се справят с тежкия момент. Искам обаче да попитам дали ще вкарат в затвора шефовете дето са имали работници които са работили със старо оборудване и в помещение без резервен изход което всички знаем че е напълно незаконно. До като в България нещата стават с подкупи някои да си затварят очите такива неща ще се случват за съжаление.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНС и МВР констатират нарушения,но не затварят завода.Прокуратурата отменя наказателните актове(вероятно от "уважение" към професора-собственик.Самият собственик е осигурил на работниците си отвратителни условия на труд с престъпно ниско заплащане,складирал е огромно количество боеприпъси на неподходящи места,изпратил е цялото ръководство на завода,включително и сина си там на които не им прави впечатление,че работник с метален чук удря по мините с риск за живота на всички.Тоталното безхаберие
10
11
 
5
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
Този инцидент е в резултат на престъпното и безхаберно управление на Орешарски!
9
4
 
10
 
! Отговори
Julis преди 9 години
До 3 България не е колониална, а колонизирана държава, не знам да имаме колонии, освен "гастарбайтърските", ама те не се броят. Говориш с езика на *** Сидеров и се излагаш, както се излага и той.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България тъжи,а политиците нехаят.Знаем родната поговорка,че рибата се вмирисва от главата.А главата /ББ/ преди няколко години спря проверка в предприятие за бира и нареди на подчинения си шеф на митниците/Ваньо Танов/ да прекрати проверката защото "пак ми се обади този Мишо бирата и обещах да не го закачам и няма да го закачам".И от тук нататък всички по веригата са виновни за трагедиите които ни се случват вече толкова често.
7
1
 
13
 
! Отговори
Контрабанда с оръжие преди 9 години
Някой реши да покрие следите от контрабандата с оръжие, предвид близостта на оръжейния собственик до президента Първанов - който пък от своя страна е главен участник в международния скандал "петрол срещу храни".
6
1
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
За трагедията е виновно МВР,тъй като лицензиращите и...контролиращите органи са техни.От извършените проверки и констатирани нарушения от служба КОС не произтича...нищо.Давани са едни...предписания,а предприятието не е...спряно от тях до отстраняване на нередностите.Аман от некадърници и партийни послушковци в МВР.Това са едни констататори,които не са в състояние да свършат нещо полезно за хората и държавата.
5
1
 
20
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Свободата е робство !Невежеството е сила !
4
3
 
23
 
! Отговори
123 преди 9 години
Капитализмът убива!
3
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !По-добре си пий хапчетата.Собственика е аверче на гоце и ортак на ковачки - сите червени ***.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България тъжи и за 25 години тотално безхаберие в цялата държава.А от тук следва че дните на траур ще продължават.Бог да прости загиналите!
1
3
 
22
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Моите най-искрени съболезнования.