40 на сто от кашкавала на щанда бил вносна имитация

Заради руското ембарго у нас идвали жълти сирена на занижени цени
Обновена: 5 ное 2014 17:43 | 5 ное 2014 17:41, Надежда Бочева
70
40 на сто от кашкавала на щанда бил вносна имитация
Изложението Интерфуд & Дринк и Сихре. Снимка БТА

Около 35-40% от кашкавала по магазините е имитация - внесени в България жълти сирена, преопаковани тук и с етикети „кашкавал“. Това каза пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров по време на изложението Interfood&Drink.

„Това е публична тайна. От Полша, Чехия, Холандия и Германия идват много жълти сирена. Заради руското ембарго те са на занижени цени. Тези продукти се разфасоват в наши предприятия, слага им се български номер и потребителят се заблуждава, че това е кашкавал“, обясни Зоров.

Той припомни, че според нашето законодателство това е недопустимо, а освен данни за предприятието, което преопакова продукта, трябва да е ясен произходът му. „Това лесно може да се провери от контролните органи, ако искат да си свършат работата. Ако едно предприятие произвежда 100 кг кашкавал, а пласира 4-5 тона, това може да се види от документацията“, коментира Зоров. Според него руското ембарго е една от причините за некоректните практики.

Жълтите сирена на българския пазар били основно от Полша, която е сред големите производители на мляко и търпи негативи от ембаргото. „Те търсят реализация на занижени цени извън техния пазар – в България и Румъния“, обясни той.

Основно вместо кашкавал на потребителите се предлагала нискокачествена гауда с високо водно съдържание. „Много гауда сме изяли досега под наименование кашкавал“, заяви Зоров.

Запитан как потребителите могат да различат двата продукта, той обясни, че няма как килограм кашкавал да е с крайна цена 8 лв., при положение че за производството му са необходими 10 литра мляко. „Има производствени разходи, енергийни ресурси, транспорт, бонуси за търговските вериги“, допълни той. Хубавата гауда пък струвала 15 – 20 лв./кг от производител.

Ниските цени на преопакованите продукти си имат причина – продукцията за Русия не може да се реализира. В момента валят предложения - сирена от Холандия да се продават в България значително под себестойност, коментира още председателят на АМБ.

По темата за растителните мазнини Димитър Зоров обясни, че никой не може да забрани маргарина, но не е допустимо едно масло например да съдържа висок процент маргарин, както установиха тестове на Асоциация „Активни потребители“.

Преработвателят изтъкна още един проблем – част от некоректните производители влагали в млечните продукти мазнини, които не би трябвало да се консумират от хора и животни.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Папкай си, пиле ,кашкавалче по 20 лева килото.Ние ще папкаме от дотираното, европейско кашкавалче ,щото качеството му е задоволително ,за цената да не говорим,пък ти разправяй на старата ми шапка ,че е жълто сирене.Искахте Европа ами това е Европата...
46
2
 
1
 
! Отговори
младен преди 9 години
г-н Зоров, аз ви предлагам да си пуснете продуктите на себестойност за известно време.По този начин ще станат по достъпни и купувайки ги предимно тях, българинът ще свикне към тяхното уникално качество. Така ще зарибите клиените, ще се получи абстиненция към качественото, после може да вдигнете цените и дори и да има на пазара по-ефтини но по-некачествени те няма да се купуват.Ако пък се окаже че качеството на ваще е като на споменатите от вас ментета, ще го позадухате. А?
45
2
 
7
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Зоров си мисли че неговите продукти са най-качествени!Освен високите им цени,които в никакъв случай не съответствуват на качеството им,нищо по различно!
44
1
 
5
 
! Отговори
бай-Ван преди 9 години
"За Бога братя не купувайте"- тази прочута фраза на 1 от Министър - Председателите ни,за която получи много критики и подигравки е валидна и днес,колкото и тъпо да звучи.Пазарната икономика се базира на "Предлагането -според търсенето" !Докато хората ги купуват,вносителите и производителите ще ги пускат на пазара во веки веков.Аз не купувам кашкавал,и без петел ще се съмне.Като ми се прияде,имам си мои си трикове как да взема "Made in Bulgaria" ;)
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, много изтънчени сме станали - гауда, моцарела... Ай сиктир, всичко е едни и същи л..***, само етикета е различен!
42
6
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Prosta shema: Adekvatno obshtestvo -> izbira upravnici -> te razpredelqt sredstvata na obshtestvoto za obshtestvoto.vuv vashiq sluchai: parite na obshtestvoto se otkradvat ot obshtestvoto i to ne poluchava nishto. NO zabelejete produljava da dava i da chaka... kakvo chaka...
41
6
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Zashto sravnqvate Polqcite s vazE :) Ta vijte im samo putishta :) Te ne sa indikaciq za tova, kolko sa bogati, te sa indikaciq, 4e nqkakvo OBSHTESTVO, razbira, koga go lujat i saotvetno reagira. :) Ta vie ne razbirate bre :)
40
4
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
HOra, izmuknaha vi pod nosa 4.2 miliarda. Obshtestvoto stoi i trae. E mislite li, 4e pri takova nivo na bezhaberie hranata vi e OK. Ta vie ste zakusneli s mnogo drugi raboti! :D chudeli se na kashkavala v 21 vek.
39
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако живеете в Германия си купувай сирене и ка6кавал от турските магазини , само те са от мляко вси4ко друго е химия и оцветител.
38
3
 
16
 
! Отговори
леля Цецка с очилата преди 9 години
Радвайте се, че и това сме ви предоставили в търговската мрежа. При това на занижени цени, благодарение на нашите евроатлантически партньори. Купувайте и не се обяснявайте. Купувайте и не се обяснявайте.
37
2
 
8
 
! Отговори
Gouda - Käs преди 9 години
На Gouda-ta пише mikrobielles Lab, което е растителен продукт и няма нищо общо с млякото.
36
1
 
12
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Маджаров БЕШЕ хубаво сирене, но напоследък много се изтарикатиха и те. А цената все си е висока. В една кутия сирене можеш са намериш парчета сирене с 3 различни вкуса...
35
1
 
20
 
! Отговори
тео преди 9 години
ще ни уморят тия печелбари.....
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kashkaval e prosto imeto s koeto bulgarite narichat zhaltoto sirene,poniatie za neshto razlichno ot sirene sas zhalt cviat v sveta niama,vse si e sirene ot mliako ili pone taka triabva da bude,ne vizhdam protivorechie,ne mozhe imitacia na nashe zhalto sirene s chuzhdo,prosto sa razlichni
33
9
 
15
 
! Отговори
dodger преди 9 години
и ако може да отпадне директивата на вносните продукти да се слагат етикети на български.Аз не желая дори българска ръчичка да го е докосвала.
32
6
 
24
 
! Отговори
боклуци преди 9 години
Имаше един призив изберете българското,удариха ни в слабото място.Почнахме да избираме родното производство,производителите почнаха да ни продават ***.Ние им помагаме и те ни помагат,но да ни изпратят по бързо в отвъдното.Вече избирам само вносното и ще ме радва родните производители ако фалират.
31
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи полските говеждини продават и на руснаците *** ! Значи те изобщо проданат ***, затова никой не трябва да купува от тях нищо !
30
1
 
19
 
! Отговори
Стиснат и лаком преди 9 години
Ох-хо-хооо иде евтина храна. Ше муаме за без паре.
29
5
 
46
 
! Отговори
dodger преди 9 години
"Хубавата гауда пък струвала 15 20 лв./кг от производител"алооо - влезте в в кой да е немски магазин и ще намерите хубава гауда за 5 евро килограм. И то не от производител а от магазин. Не само че ни продават *** в БГ, но и на двойно по-високи цени от европейските. Следващия пример е немското масло, което навсякъде в Германия може да се намери и по 1 евро.
28
3
 
28
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До Анонимен""На моцарелата й лепят етикет със снимка на крава и я продават като "български кашкавал""Да бе да, след като неможеш да различиш моцарела от български кашкавал не недей да пишеш глупости по форумите!