40 на сто от кашкавала на щанда бил вносна имитация

Заради руското ембарго у нас идвали жълти сирена на занижени цени
Обновена: 5 ное 2014 17:43 | 5 ное 2014 17:41, Надежда Бочева
70
40 на сто от кашкавала на щанда бил вносна имитация
Изложението Интерфуд & Дринк и Сихре. Снимка БТА

Около 35-40% от кашкавала по магазините е имитация - внесени в България жълти сирена, преопаковани тук и с етикети „кашкавал“. Това каза пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров по време на изложението Interfood&Drink.

„Това е публична тайна. От Полша, Чехия, Холандия и Германия идват много жълти сирена. Заради руското ембарго те са на занижени цени. Тези продукти се разфасоват в наши предприятия, слага им се български номер и потребителят се заблуждава, че това е кашкавал“, обясни Зоров.

Той припомни, че според нашето законодателство това е недопустимо, а освен данни за предприятието, което преопакова продукта, трябва да е ясен произходът му. „Това лесно може да се провери от контролните органи, ако искат да си свършат работата. Ако едно предприятие произвежда 100 кг кашкавал, а пласира 4-5 тона, това може да се види от документацията“, коментира Зоров. Според него руското ембарго е една от причините за некоректните практики.

Жълтите сирена на българския пазар били основно от Полша, която е сред големите производители на мляко и търпи негативи от ембаргото. „Те търсят реализация на занижени цени извън техния пазар – в България и Румъния“, обясни той.

Основно вместо кашкавал на потребителите се предлагала нискокачествена гауда с високо водно съдържание. „Много гауда сме изяли досега под наименование кашкавал“, заяви Зоров.

Запитан как потребителите могат да различат двата продукта, той обясни, че няма как килограм кашкавал да е с крайна цена 8 лв., при положение че за производството му са необходими 10 литра мляко. „Има производствени разходи, енергийни ресурси, транспорт, бонуси за търговските вериги“, допълни той. Хубавата гауда пък струвала 15 – 20 лв./кг от производител.

Ниските цени на преопакованите продукти си имат причина – продукцията за Русия не може да се реализира. В момента валят предложения - сирена от Холандия да се продават в България значително под себестойност, коментира още председателят на АМБ.

По темата за растителните мазнини Димитър Зоров обясни, че никой не може да забрани маргарина, но не е допустимо едно масло например да съдържа висок процент маргарин, както установиха тестове на Асоциация „Активни потребители“.

Преработвателят изтъкна още един проблем – част от некоректните производители влагали в млечните продукти мазнини, които не би трябвало да се консумират от хора и животни.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
29
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Гаудата си е мноо добър кашкавал.И евтин.Кефя се,когато наш'те "бизнесмени" производители на кашкавал почват да цвърчат като мишка,хваната от котката,когато на пазара се появи добър и по-евтин продукт.Вече няколко месеца си купувам гауда на цена около 10 лева килото,вместо кашкавал по 15-20 лева.И за отбелязване-чуждите производители получават големи субсидии.Така че стига със спекулациите - от 10 литра 1 кило.
26
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз работих в предприятие за прозводство на млечни продукти. Бях шофьор.Накратко:Караш "сиренето" от палмово масло. Оатавяш 8 палета от сиренето, плащат ти на ръка. На хартия си продал 1 палет. За да не плаща шефа високи данъци.Караш сам по 24 часа и даваш по кутия сирене на Даяджиите да не те безпокоят. На връщане купуваш няколко палета Моцарела плюс - внос от Полша. Купуваш и няколко палета сухо мляко. На моцарелата й лепят етикет със снимка на крава и я продават като "български кашкавал".Осигурен си на минимална заплата и 8 часа работно време. А ти плащат 700 лева и работиш по 16 часа.Б
25
4
 
18
 
! Отговори
Потребител преди 9 години
Пълна забрана на ГМО продукти, продукти съдържащи ГМО съставки и ГМО съставки влагани в различни хранителни продукти. Пълна забрана на всички оцветители (всички Е-та). Пълна забрана за ползване и влагане в хранителни продукти на "имитиращи" съставки и продукти. Пълно разделяне на продуктите съдържащи растителни и животински съставки. Стикер за хранителните продукти произведени в България от български консумативи. Има и още но и това стига като за начало.
24
2
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
A..i pishat s golemi bukvi..karat se :D che ne postroiha kominizma :D. To stana dosadno veche po forumite ot tqh!
23
2
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Skoro shte se poqvqt. Shte gi poznaete po "Velikite Primeri" pri bai Tosho :D
22
5
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Pri komunisti na vlast nqma konkurenciq. Ti dori da predlagash usluga, kachestvo, te si nagajdat upravlenski tehniq biznes - tova e bg demokraciqta vsushtnost :)
21
3
 
27
 
! Отговори
Някой знае ли, преди 9 години
дали сега у нас някоя фирма произвежда луканка, която да има и вкуса, и качеството на луканките, купувани от нашите майки и баби докъм 60-те години на 20-и век (после тези луканки са станали дефицит и през 70-те и 80-те години много рядко са ги пускали по магазините - сигурно са отивали за износ)?Сега, по магазините има какви ли не видове луканка, но в най-добрия случай тя има вкус на обикновен шпеков салам, а в повечето случаи, като я опиташ, над всичко доминира вкуса на лой! Отврат!
20
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Просто т. наречените "контролни органи" поради корупция или най-обикновен мързел, а най-вероятно и 2-те не си вършат работата.Мислите ли че този N може да мине в Германия примерно!?
19
0
 
15
 
! Отговори
шоу преди 9 години
А останалите 40 процента са местна имитация плюс 20 процента полуимитация.
18
0
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
21 e prav. Eto ideq za publichen kontrol.
17
0
 
21
 
! Отговори
бо преди 9 години
Някой би ли препоръчал някоя БГ фирма която да е известна с качеството си, ама на 100% за кисело млеко, сирене или кашкавал. Дайте я насам бе братя Българи и ще купувам от нея. И аз искам родното да просперира, но мразя като ме правят на наивен и ***. Затова избора си е мой! А конкуренция трябва да има и тези които се представят добре, нека печелят....
16
0
 
25
 
! Отговори
боби преди 9 години
Ако искаме ние и децата ни да бъдат здрави трябва да се борим с всички сили!Нека в Интернет направим сайт на некоректните производители, където всеки да може да се информира кой го трови, иникой да не купува продуктите на тези фирми!Това е един от начините да ги принудим да произвеждат качествена храна.
15
4
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
I kakvo obshto imame nie ot Evrozonata s ruskoto embargo.Oo danebi zapada da iznasq za rashkite, a te da prodavat na nas na 2na cena...mmzvuchi poznato - prilicha na smetkite za toka?
14
4
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
...
13
2
 
24
 
! Отговори
боби преди 9 години
За производителите, които влагат в хранителните продукти заместители или ГМО суронини, наказание трябва до бъде жестоко - затваряне на фирмата и затвор!!!Поради изключително влошените качества на храните, които консумираме всекидневно, в България има 350 000 ОНКОБОЛНИ т. е. БОЛНИ ОТ РАК!Е докога народа ще трае близките му да *** като мухи?Ами 10-12 годишни деца с диагноза диабет или високо кръвно?Преди 25 г. и аз бях дете, НО ДОРИ НЕ БЯХ ЧУВАЛ за ТЕЗИ СТРАШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!
12
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
По скоро някой не иска конкуренция.
11
3
 
15
 
! Отговори
иво преди 9 години
Да пращат сирене и кашкавал за сащ,нали от там командват парада и санкциите
10
2
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
От известно време преминах вечер на винце и мухлясало западноевропейско сиренце, промоционално пуснато в БИЛАта!
9
4
 
17
 
! Отговори
ахахахах преди 9 години
До дедо Боре Бооже,ти изобщо ходил си в тия хипермаркети И да е скъпо и да е евтино,вкуса пак е като на гума Затова аз "кашкавал" не взимам Не че и със сирената не е така де Нооо искахте много ЕС ,получавате го ,яжте и не се оплаквайте
8
9
 
11
 
! Отговори
дедо Боре преди 9 години
Българина го интересува да е йофтинко, а НЕ дали е качествено. Мозъка на ганьовеца е на такова еволюционно ниво, че не може да схване защо качествените неща струват повече от ***. Затова яде само ***, пие ***, облича се с ***, живее сред *** и т.н.