40 на сто от кашкавала на щанда бил вносна имитация

Заради руското ембарго у нас идвали жълти сирена на занижени цени
Обновена: 5 ное 2014 17:43 | 5 ное 2014 17:41, Надежда Бочева
70
40 на сто от кашкавала на щанда бил вносна имитация
Изложението Интерфуд & Дринк и Сихре. Снимка БТА

Около 35-40% от кашкавала по магазините е имитация - внесени в България жълти сирена, преопаковани тук и с етикети „кашкавал“. Това каза пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров по време на изложението Interfood&Drink.

„Това е публична тайна. От Полша, Чехия, Холандия и Германия идват много жълти сирена. Заради руското ембарго те са на занижени цени. Тези продукти се разфасоват в наши предприятия, слага им се български номер и потребителят се заблуждава, че това е кашкавал“, обясни Зоров.

Той припомни, че според нашето законодателство това е недопустимо, а освен данни за предприятието, което преопакова продукта, трябва да е ясен произходът му. „Това лесно може да се провери от контролните органи, ако искат да си свършат работата. Ако едно предприятие произвежда 100 кг кашкавал, а пласира 4-5 тона, това може да се види от документацията“, коментира Зоров. Според него руското ембарго е една от причините за некоректните практики.

Жълтите сирена на българския пазар били основно от Полша, която е сред големите производители на мляко и търпи негативи от ембаргото. „Те търсят реализация на занижени цени извън техния пазар – в България и Румъния“, обясни той.

Основно вместо кашкавал на потребителите се предлагала нискокачествена гауда с високо водно съдържание. „Много гауда сме изяли досега под наименование кашкавал“, заяви Зоров.

Запитан как потребителите могат да различат двата продукта, той обясни, че няма как килограм кашкавал да е с крайна цена 8 лв., при положение че за производството му са необходими 10 литра мляко. „Има производствени разходи, енергийни ресурси, транспорт, бонуси за търговските вериги“, допълни той. Хубавата гауда пък струвала 15 – 20 лв./кг от производител.

Ниските цени на преопакованите продукти си имат причина – продукцията за Русия не може да се реализира. В момента валят предложения - сирена от Холандия да се продават в България значително под себестойност, коментира още председателят на АМБ.

По темата за растителните мазнини Димитър Зоров обясни, че никой не може да забрани маргарина, но не е допустимо едно масло например да съдържа висок процент маргарин, както установиха тестове на Асоциация „Активни потребители“.

Преработвателят изтъкна още един проблем – част от некоректните производители влагали в млечните продукти мазнини, които не би трябвало да се консумират от хора и животни.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40% е вносната имитация, останалите 60% са си нашенска имитация.
6
0
 
28
 
! Отговори
боби преди 9 години
Какво е БДС за за производителите? Измислица ли?И какви са тия смешни "контролни органи"?ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА!Ние им плащаме заплатите с парите от различните видове преки и косвени данъци!И тия производители да престанат да тровят нас и нашите деца!Търпението на народо е към края!!!!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
Solar-Power преди 9 години
До Анонименyou are wrong !
4
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност най-допотопното полско сирене е по-добро от нашия кашкавал.
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом не е допустимо да ядем маргарин, а да купуваме чисто масло, кой ще поеме отговорност за подвеждането на потребителя? БДС има силата на анекдот, а не законова институция, контролираща продуктите! Нека се наложат глоби, да се публикуват материали и да се направи разследване- това са хранителни продукти, консумацията на които може да е опасна за здравето! Силата на закона да се прилага под определението тероризъм и опит за убийство- аз не искам да тровят мен и детето ми и да плащам за това!!!
2
8
 
18
 
! Отговори
СТАМАТ преди 9 години
Кашкавала не е ли вид сирене.Нашите дънки не са ли американските джинси.
1
5
 
42
 
! Отговори
Абориген преди 9 години
Френски вина и холандски сирена пълнят трапезата на българина! И после ще ми се оплаквате !!!