Българите били оптимисти по времето на Костов, Царя и Борисов

България е на ръба на нов преход, новото поколение задава целите
Обновена: 10 ное 2014 19:46 | 10 ное 2014 17:40, Камелия Цветанова
229
Българите били оптимисти по времето на Костов, Царя и Борисов
Снимка: Булфото, архив

След управлението на Жан Виденов има само четири момента, в които преобладава общественото мнение, че страната върви към по-добро и тези моменти са в началото на управлението на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, при присъединяването към ЕС и в началото на управлението на Бойко Борисов. Това каза Първан Симеонов от "Галъп", които оповести данни на агенцията, които представят тенденциите за повече от две десетилетия по време на кръгла маса, организирана по повод на 25-ата годишнина от началото на демократичните промени под наслов "Поколението на промяната"

Още по темата
Според Симеонов има парламенти, заредени със свръхочаквания, но има и такива, които започват на тревожни нива на негативни оценки.

Изводът, който той прави, е, че не е вярно, че нивата на доверие към НС напоследък са безпрецедентно ниски, а по-скоро са традиционно ниски.

Парламентарната институция по традиция в България съсредоточава негативизъм и обхваща всичко лошо, което се приписва като качества на политическата прослойка, така че почти по инерция събира отрицателни оценки, коментира той, цитиран от БТА.

Общият принцип при институциите е, че недоверието е повече от доверието. Дълго време президентската институция правеше изключение, но когато бъде видяна като съпътстваща жертва или като страна, губи част от своята популярност, отбеляза Симеонов.

Поколенческият преход реално свършва сега, смята Петър Николов от Института за дясна политика. Според него България е на ръба на нов преход, защото новото поколение, което идва, ще подмени консенсусите от миналия четвърт век, ще постави нови цели и ще се опита да ги реализира.

Големият въпрос е каква е природата на сегашните 35-40-годишни, има ли общи ценности и ако поколението на миналия преход се е провалило до голяма степен заради начина, по който е било изградено, ще може ли новото да се справи, посочи той и допълни, че е по-скоро песимист.

През 1989-1990 г. водещият фактор в политиката и бизнеса са хората на около 40 години и за да разберем прехода, който ни се случи, трябва да разберем 40-годишните тогава, коментира анализаторът.

Според него това е поколение, израсло в осъзната лъжа, в условията на пропаст между публичното говорене и мисленето.

Той смята, че ако 10 ноември се беше случил по-рано, движещата сила щяха да бъдат хората с памет отпреди 1944 г. и тогава преходът щеше да има характеристиките на реставрация и би бил десен, докато сега всъщност е либерален.

Резултатът от това, че преходът е извършен от поколение, смятало за естествена лъжата и вземало готови модели, доведе до това, че сме постигнали всички поставени жалони - имаме демокрация с избори, пазарна икономика, член сме на НАТО и ЕС, но не се чувстваме удовлетворени и щастливи. Имаме чувството, че тепърва трябва да стигнем някъде другаде, коментира той.

Борис Попиванов от Института "Иван Хаджийски" акцентира върху наличието на две митологии - "червена" и "синя", като и двете използват датата 10 ноември като раздел за преди и сега.

Той отбеляза, че ако се опитваме да разберем обществото, в което живеем, трябва да имаме търпимост и към двете.

Според Тома Биков това, което наричаме преход днес, всъщност е революция.

Според него оста "комунизъм - антикомунизъм" е приключила и се заменя от друга ос - привърженици на либералния консенсус и останалите. Това, което хората не приемат в прехода или революцията, е липсата на определен ред, а обществото изпитва известна носталгия към комунистическия режим, именно защото е предоставял определен ред за издигане на всеки.

В революционна обстановка няма такъв алгоритъм и това създава несигурност.

Обществото иска да му бъде предоставен алгоритъм, това е едно от предизвикателствата пред българските политици - да установят такъв ред, смята Биков. Обществото все по-малко иска сътресения, революция, и все повече иска спокойствие, смята той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм на 38 но помняИ съм едно от последните поколения което ще помнят докато умрат социализма преди 89ДА казах СОЦИАЛИЗМА, НЕ ТоталитаризмаНЕ ГИ БЪРКАЙТЕВинаги ще гласувам в Лявото и за СОЦИАЛИЗЪМ докато дишам, и за ДЕМОКРАЦИЯ,защотоДЕМОРКАЦИЯ = СОЦИАЛИЗЪМКАПИТАЛИЗЪМ/Фашизъм = Тоталитаризъм/ на парите на д хората/Ех как помня настроението на хоратаЩастието във въздуха на пролетХората си говореха, бях приятели, не просто съседиКестените как миришеха... а липите... ех какъв живот беше
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
182- армейски ОГРОМНИ ГСМ под земята,ракетни установки под земята на самите обекти за защита.Нищо не знаете младите. Милиярди са харчени за отбрана.И после питат защо нямалибитова техника като японците.Ами желязната завеса притискаше яко.Трябваше да се папака,да се отопляваме и същевременно развивахме енергетиката,тежката и леката промишлености.Нямало свобода.да не сме ходили с пранги на краката.Живеехме добре.Не се лишавахме отнищо.Тези с големите уста където лъжат,какво ги очаква майка?
131
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото време при което всеки *** с пет УевЪ в ЖобъТ можеше да си купи Йес класабеше при тройната коалиция. При Моката също не беше зле. Всичко останало е манипулация и ИЗМАМА.
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА-ХАОптимист по времето на костов е като пингвин в Сахара, може и да го има ама никой не го е видял. Същото е и при Борисов.Подобни твърдения компрометират цялата статия на 100%.
129
2
 
13
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Заглавието е пълна лъжа !По скоро трябва да гласи така :" Българите при Костов поеха към дъното ( Костовите приватизации ), Българите при Царя продължиха към дъното ( за 800 дни, ускорена процедура ) и Българите при Борисов стигнаха дъното и започнаха да копаят много бързо в него под зоркия поглед на Вожда ( 3г държавата не върна ДДС на бизнеса, политика на замразените доходи, политика на асфалта, народа е лош матриал, учените да стават овчари и ... То няма край, затова копаеме ).
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен-180 Ха така кажи им го да знаят,къде набутват страната със своите съвременни разбирания за живота и всичко онова ,което изреждаш в поста.И още нещо,какво значи да живееш на семейни начала без брак? За мене това е самоубийство и отказ от отговорност.Жалко за страната.Добре,чеРусия е пуснала корени в България и лесно няма да ни продаде на краварите. Колкото обекти е построила под земята,така лесно няма да ги дадат на хамериканците.Това командни пунктове на фронтове,армейски Г
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
твърде елементарно, и за милиционери, щом се вадят вехтите байряци комунизъм и русия, иде кражба на едро, партийна приватизация на енергетиката, реакторите козлудуй, тец марица 2, и черешката бех, ерго цялата икономика, а мутра без убийство няма да подмине, сидеров наверно ще убива за да отвлече вниманието от грабежа, толкова познати мурафети
126
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новото поколение е закърмено с чалга култура,наркотици ,простотия,издигане на насилието в култ,неистова жажда за пари на всяка цена,с промити мозъци и насадени измислени европейски и американски ,, ценности''. Какъв нов,,преход'',какви цели !?72838
125
0
 
18
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Българите са изчезващ вид, те ми говорят за напредък?
124
2
 
11
 
! Отговори
до 170 преди 9 години
Подкрепяш ли избиването на нашите братя православни християни от фашистката хунта в Киев. Това имам в предвид, когато наричам някой *** фашист, защото запада подкрепя избиването на православни християни в Украйна, а там всички знаем, че върлува фашистка хунта, която взе властта с въоражен преврат. Новият световен робски ред отива на майната си, това имам в предвид, защото демокрация на запад имаше преди 25 години, а сега е фашизъм. България трябва да е необвързана държава, НЕОБВЪРЗАНА.
123
0
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 9 години
Но приложен върху народите от руските евреи.
122
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с рублата?Май,паричките/доларите понамаляха в руската централна банка?Свободен ход.Хиперинфрация?*** е велик.
121
0
 
0
 
! Отговори
169 преди 9 години
е до 168.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 160Фашист досега не ме бяха наричали,дори ми е смешен коментара ти колко злоба има...а сигурно си някой съсухрен чичка и много би си изпатил ако се видим.И аз съм бил на прословутия запад за крехките си 25 години,бях 2 пъти в Сащ,бях не за дълго в Канада,та на запад няма капитализъм хич,ама чакай ти си от 15 години там по-добре от мене ги разбираш..А пишейки че НИЕ отиваме на майната си..или не си българин или си се отметнал от родината си и в двата случая си СМРАД.
119
4
 
2
 
! Отговори
до 169 преди 9 години
Ние само ти живееш на ЗАПАД,сидерогловец,не само ти.Да бе отишъл при ***.Кой го чиниш на ЗАПАД?Образовай се,за да ти е лесно.Иначе никъде не е лесно.Но за неграмотните и мързеливите навсякъде е трудно.
118
6
 
9
 
! Отговори
до 160 преди 9 години
ФАШИСТКА ***, МНОГО СКОРО ТАКИВА *** И АНТИПРАВОСЛАВНИ *** ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДЕН СЪД И ЗАТВОРЕНИ ПАК В БЕЛЕНЕ. АКО БЯХ В БЪЛГАРИЯ ЩЯХ ДА ТЕ НАМЕРЯ И ДА ТИ ОТКЪСНА ГЛАВАТА ПРАЗНА. Не съм комунист и никога не съм бил, даже бях репресиран от комунистите, но не издържах на вашия див капитализъм и се принудих да емигрирам. 15 години живея на запад и знам, какво е вашата изкривена ,ДЕМОКРАЦИЯ ЧИСТ ФАШИЗЪМ. Хубавото е, че отивате на майната си.
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 25 години на капиталистическа разруха идват 250 години на социалистическа революция и народна свобода.
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България НИКОГА не е имало комунизъм.Сега имаме капитализъм, демокрация, гей-паради, щастливи кокошки, нещастни хора.Имаме евроатлантически ценности-пенсионери ровещи из *** за парче мухлясъл хляб.Не ми се пише повече...
115
3
 
5
 
! Отговори
до 159 преди 9 години
Бзлгарския иъбирател ясно покаъа и на евроиъборите и на последните парламентарни иъбори, че е против евроатлантическата колониъация на Бзлгария. Ина двата иъбора гласуваха окло 40 процента от имащите право на глас, което покаъва, че 60 процента от бзлгарите, са против еврогейската *** и евроатлантическия неоколониалиъзм, ФАКТ.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо руснаците бягат в България, а не обратно? Не ме наричайте *** защото не знам какво означава това!