Българите били оптимисти по времето на Костов, Царя и Борисов

България е на ръба на нов преход, новото поколение задава целите
Обновена: 10 ное 2014 19:46 | 10 ное 2014 17:40, Камелия Цветанова
229
Българите били оптимисти по времето на Костов, Царя и Борисов
Снимка: Булфото, архив

След управлението на Жан Виденов има само четири момента, в които преобладава общественото мнение, че страната върви към по-добро и тези моменти са в началото на управлението на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, при присъединяването към ЕС и в началото на управлението на Бойко Борисов. Това каза Първан Симеонов от "Галъп", които оповести данни на агенцията, които представят тенденциите за повече от две десетилетия по време на кръгла маса, организирана по повод на 25-ата годишнина от началото на демократичните промени под наслов "Поколението на промяната"

Още по темата
Според Симеонов има парламенти, заредени със свръхочаквания, но има и такива, които започват на тревожни нива на негативни оценки.

Изводът, който той прави, е, че не е вярно, че нивата на доверие към НС напоследък са безпрецедентно ниски, а по-скоро са традиционно ниски.

Парламентарната институция по традиция в България съсредоточава негативизъм и обхваща всичко лошо, което се приписва като качества на политическата прослойка, така че почти по инерция събира отрицателни оценки, коментира той, цитиран от БТА.

Общият принцип при институциите е, че недоверието е повече от доверието. Дълго време президентската институция правеше изключение, но когато бъде видяна като съпътстваща жертва или като страна, губи част от своята популярност, отбеляза Симеонов.

Поколенческият преход реално свършва сега, смята Петър Николов от Института за дясна политика. Според него България е на ръба на нов преход, защото новото поколение, което идва, ще подмени консенсусите от миналия четвърт век, ще постави нови цели и ще се опита да ги реализира.

Големият въпрос е каква е природата на сегашните 35-40-годишни, има ли общи ценности и ако поколението на миналия преход се е провалило до голяма степен заради начина, по който е било изградено, ще може ли новото да се справи, посочи той и допълни, че е по-скоро песимист.

През 1989-1990 г. водещият фактор в политиката и бизнеса са хората на около 40 години и за да разберем прехода, който ни се случи, трябва да разберем 40-годишните тогава, коментира анализаторът.

Според него това е поколение, израсло в осъзната лъжа, в условията на пропаст между публичното говорене и мисленето.

Той смята, че ако 10 ноември се беше случил по-рано, движещата сила щяха да бъдат хората с памет отпреди 1944 г. и тогава преходът щеше да има характеристиките на реставрация и би бил десен, докато сега всъщност е либерален.

Резултатът от това, че преходът е извършен от поколение, смятало за естествена лъжата и вземало готови модели, доведе до това, че сме постигнали всички поставени жалони - имаме демокрация с избори, пазарна икономика, член сме на НАТО и ЕС, но не се чувстваме удовлетворени и щастливи. Имаме чувството, че тепърва трябва да стигнем някъде другаде, коментира той.

Борис Попиванов от Института "Иван Хаджийски" акцентира върху наличието на две митологии - "червена" и "синя", като и двете използват датата 10 ноември като раздел за преди и сега.

Той отбеляза, че ако се опитваме да разберем обществото, в което живеем, трябва да имаме търпимост и към двете.

Според Тома Биков това, което наричаме преход днес, всъщност е революция.

Според него оста "комунизъм - антикомунизъм" е приключила и се заменя от друга ос - привърженици на либералния консенсус и останалите. Това, което хората не приемат в прехода или революцията, е липсата на определен ред, а обществото изпитва известна носталгия към комунистическия режим, именно защото е предоставял определен ред за издигане на всеки.

В революционна обстановка няма такъв алгоритъм и това създава несигурност.

Обществото иска да му бъде предоставен алгоритъм, това е едно от предизвикателствата пред българските политици - да установят такъв ред, смята Биков. Обществото все по-малко иска сътресения, революция, и все повече иска спокойствие, смята той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
sss преди 9 години
Kakav optimizam da pomni kak BB naglo kaza na genata koato mu kazvache che nama kakvo da ade toi i kaza da si prodade prastenite...balgarino ne iztrovai pametta si
152
2
 
0
 
! Отговори
1937 преди 9 години
При Царя беше най-добре, статистиката и записките го показват....Когато българинът стане безпристрастен тогава ще живее добре..
151
1
 
3
 
! Отговори
ази преди 9 години
Българите не са оптимисти.Всички управляващи до сега се постараха да потушават всякакви искри на оптимизъм.25 г. - четвърт век - голям отрязък от време за един човешки живот.Погребаха вяра ,опримизъм, България !
150
3
 
4
 
! Отговори
не е вярно преди 9 години
Пълни глупости! По времето на Борисов, щастливи бяха само герберите! Благодарение на финасовата им политика българския народ страдаше!
149
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
По времето на Костов и Царя може и да сме били оптимисти, но по времето на Бойко Борисов НЕ, в никакъв случай. Няма да забравя как точно по неговото управление заплатите ни за декември бяха забавени и останахме без пари по празниците. Нещо оптимистично да виждате в това??!! Подобно нещо не се беше случвало при никое друго управление, вие ми говорите за оптимизъм при бойко, няма такова нещо, и ако мисли пак така да я кара по-добре да си сложи обувките така, че да гледат навън от МС.
148
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 9 години
"Българите били оптимисти по времето на..."Да им видиш акъла! Ама няма как да го видиш, понеже го нямат.
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Izbora na prstaka Borisov pokazva kolko glqma chas otbulgarskiat narod e negraoten i nerazbirast.
146
1
 
3
 
! Отговори
Адонис преди 9 години
За кои българи става въпрос ,защтото българите са от Москва до Техеран,и от китай до австриа,да не стане некоя грешка.За това най добре попитайте нашият другар Путин
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази снимка какво показва? - шмайзерът, над хората. ужасно.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преход през пустинята. С много излъгани камилчета. Още 15 години и ще му се види края...
143
1
 
4
 
! Отговори
До Коста преди 9 години
"И аз това се питам,другари, и след мъглата,пак мъгла ..."
142
3
 
6
 
! Отговори
Коста преди 9 години
До Анонимен: А, какво ще кажеш за фашагите във великото народно събрание и след него ,та до сега ! Днес гледам по телевизията как " нашия " президент награждава хората ,които бяха в основата на ликвидацията на България след 1989 год. Но това не му пречи да се гордее с тях,защото и той е от същото котило ! Направи и служебно правителство на ГЕРБ и ако не бяха неочакваните резултати от изборите ,това правителство щеше да продължи като редовно ! Въобще ,пълна мъгла и демагогия !
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България е на ръба на нов преход, новото поколение задава целите".......И къде го видяхте това ново поколение!? Ужас,задава се ново поколение на пушещи бабички,които не могат да правят бухти, с татуировки по з..ника и пиърсинг на носа... Милите внуци... /от фейса/
140
2
 
4
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 9 години
Блаженни са невежите ...но като разберат...
139
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Боце най-много се "радваха"! И с радост и оптимизъм хвърляха камъни по Мутрата и компания. Бог да прости тези, които се запалиха от безизходица! А Какво да кажем за гражданЕте, избрали пак Банкянското недоразумение да се пъчи с простотията си? Тъжна история! А подскачащите по площади и паркчета, подобни на момченцето от снимката си осребриха простотията - министЕри са вече! Да не забравяме да "благословим" и един, именуващ се професор, той най-много намаза от цирка с Университета!
138
1
 
9
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Защо авторката слага снимка, която показва едностранчиво мнение? Трябва ли да се дразнят едни хора за да се радват други? Според мен това не е професионално, а ниско ниво обслужваща журналистика.
137
1
 
4
 
! Отговори
mirmiga преди 9 години
май за последно сме били оптимисти при Аспарух......иначе как щяхме да направим прехода..........в километри.Ако сега имаше достоен да ни води сигурно и този преход да сме осъществили.Във водача ли бъркаме или ние се объркахме -кой да ни каже? Ама все има нещо ,дано поне младите го открият и поправят.
136
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То щото бяхме оптимисти по времето на Борисов затова го свалихме с камъни и сопи в центъра на София.
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 187Сложих ти минус по грешка. Изв!Малък си бил но явно си спомняш едни прекрасни времена.Споделям напълно спомените ти.Само че имах много повече време да се наслаждавам на онова прекрасно време. Не че сега ми е зле ............ в Западна Европа.
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАз избягах и работех и много пари правех и малко време имах и един ден разбрах че ценното е не в парите, а в свободното време, за да правиш каквото искаш, за да бъдеш ЩАСТЛИВИ НИКОГА няма да спра да подкрепям социализма, равенството, човешкото м/у хората социализъм и демокрация е изхода приятели, другари, господа, дами Капитализма не дава щастие, дава пари и предмети, но там не е истинското щастие/поне моето не е там/капитализма изстисква в името на БВП, печалбите на богатите