Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата

"Няма значение дали се е случила на 10-и, 11-и, 12-и или 18-и"
Обновена: 12 ное 2014 20:33 | 12 ное 2014 20:31,
205
Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА

По повод разказаната си лична история в началото на демократичните промени държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че приема 10-и ноември не като конкретна, а като символична дата и начало на прехода в България.

„Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и, или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение. А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам", коментира президентът, цитиран от прессекретариата си.

Още по темата
Вчера той носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга", разказа президентът.  "Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", допълни държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

В социалните мрежи веднага хванаха грешка, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна". Така се наложи президентът да отговори на коментарите.

"Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава призова общественият дебат да се фокусира върху личните истории на милиони българи по времето на комунизма и в годините на прехода. „Така ще стане и по-ясно, и по-разбираемо за всички какво се случи точно тогава“, добави президентът, който участва в международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ заедно с унгарския си колега Янош Адер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
33
 
! Отговори
Путю преди 9 години
Жалко подобие...дори и жена му не го иска.........
81
19
 
1
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Защо се занимавате с Президента, а не кажете как *** (от висшия ешелон) на първия, свободен Велик ден след промените, причакваха граждани и се чукаха с тях с ЧЕРВЕНИ ЯЙЦА! Стратега на БКП Ал. ЛИЛОВ бе един от най- "сръчните" в партията.
80
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Натрапеният ни президент продължава да упорства с правенето на минимум по един сериозен гаф на месец, горко й на държавата, която има такъв президент!
79
2
 
3
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
Пиши на кирилица.
78
2
 
11
 
! Отговори
baba Genka преди 9 години
Boje,otvori si tefterite i si saberi beterite,che me e sram toya deto mi e prezident!....Az ne sam go i izbirala,de,natresoha mi go!!!!
77
2
 
54
 
! Отговори
овчарчето плевню преди 9 години
Народа го е казал кратко и ясно " светът ще свърши лудите не" *** ако беше малко по умен щеше да разбереш колко си ***...
76
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този трябва да си сложи фес. Срам и позор е, че е президент на България, а обслужва Турция и ДПС.
75
2
 
45
 
! Отговори
Скиор преди 9 години
Роска, я кажи, има ли сняг на Скалистите планини в Колорадо, САЩ?
74
1
 
38
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 9 години
Колкото повече приказваш по голям ров изкопаваш около себе си Роско . Никой не ти вярва комунистче дребно ,дори ''жена ти '' мрази Бойко .
73
1
 
23
 
! Отговори
Росен Тапета преди 9 години
Уважаеми сънародници, недейте да обезличавате демократичните ми възгледи!
72
0
 
14
 
! Отговори
Uf преди 9 години
DE DA BESCHE OTISCHAL V ISTORIYATA VE4E!...prezident...che
71
1
 
39
 
! Отговори
Колорадски бръмбар преди 9 години
Роската отдавна никой не го взима насериозно. Мънка там, някакви глупости, оплита се, но хората го възприемат като циркова ***.
70
1
 
39
 
! Отговори
верса4и зрънков преди 9 години
аве верно ли тоя ви е президент на българите?
69
2
 
29
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Никъде по света народа няма да търпи такъв президент но българите си мълчат....даже и негови фенове се намират.....това не е народ а племе окупирало територия. Ако някой каже че българина е велик значи трябва да му се забие един кол в *** и да продължава да е велик.
68
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неблагодарен пес помиярски! Тази власт го отгледала и изучила безплатно до 5 курс, а той забравил и се оплел в лъжи и оплювания купен от Америка! Със същата простотия и алчност мутренска и от България се отрекъл! Вън от България мутро проста!
67
0
 
24
 
! Отговори
браво преди 9 години
До Браво на Плевнелиев- Хах,имаш чувство за хумор:))))))))))))))) Харесва ми иронията ти,така не се бях смял скоро- "обезличаваме демократичните му възгледи" аааа :)
66
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давай Роска мачкай комунистите!
65
42
 
1
 
! Отговори
Браво на Плевнелиев преди 9 години
Всеки Българин трябва да се чувства горд че имаме достоен президент! Всички опити на престъпната шайка БСП, ДПС и Атака да саботират работата му и да обезличават демократичните му възгледи, са обречени на неуспех! Просто защото когато човек вярва в това което говори и прави, предизвиква разпад от злоба и завист в недоброжелателите си! В случая престъпните кланове БСП, ДПС и Атака!
64
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За такива, народен съд.
63
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре лъсна тази лъжа. Ако нямаше будни хора да си спомнят, този *** щеше да продължи да лъже. Много е смешно как един комсомолец днес се изявява като анти-комунист, активист и т.н. България е пълна с такива клоуни които тормозят нас младите със спомени от комунизма, за да се въздигнат в очите на западните политици. Пример за това е този ***. Дойде ли 10ти ноември той и такива като него изскачат като призръци на принципа "ден година храни". Това досаждане трябва да престане.