Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата

"Няма значение дали се е случила на 10-и, 11-и, 12-и или 18-и"
Обновена: 12 ное 2014 20:33 | 12 ное 2014 20:31,
205
Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА

По повод разказаната си лична история в началото на демократичните промени държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че приема 10-и ноември не като конкретна, а като символична дата и начало на прехода в България.

„Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и, или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение. А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам", коментира президентът, цитиран от прессекретариата си.

Още по темата
Вчера той носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга", разказа президентът.  "Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", допълни държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

В социалните мрежи веднага хванаха грешка, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна". Така се наложи президентът да отговори на коментарите.

"Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава призова общественият дебат да се фокусира върху личните истории на милиони българи по времето на комунизма и в годините на прехода. „Така ще стане и по-ясно, и по-разбираемо за всички какво се случи точно тогава“, добави президентът, който участва в международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ заедно с унгарския си колега Янош Адер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 ноември росене можеш да кажеш че е личан история за ЖИВКОВ, но за теб не е. ИСтинаат е, че тогава стана ПРЕВРАТ! И това е част от историята на БЪЛГАРИЯ! И не е никак символичан дата. Защо не кажеш да германските си приятели че падането на Берлинската стена е просто символична дата!
101
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някога си мислех че никой не може сътвори повече гафове от Желю желев, но Роската го задмина -при това само за 3 години а желев управлява 6 ако броим и времето което беше назначен президент.
100
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е съвпадение -кражбата на тефтерчета -измислени пистории -измислен премиер-измислена държава
99
0
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Росен се изложи. Пак! човека който сбърка Чехия с Полша, а Чехословакия! Човека сбъркал Сърбия с република Сръбсак. Човека поднесъл огромон яйце на папаат което не можа да влезе и нагол крал от Коларадо представяйки го за български планини. Човека който Правеше демонстрации срещу една неприлива кандидатура за главен прокурур но пък Цацаров му сес тори приемлив, човека който всяваше разделения и който се провикваше "комунизма да остане в историята". Човека който е бил на митинг преди да съществу
98
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Циркаджия не знае къде се намира писна ми вече от тоя как ще го търпя още 2 години
97
0
 
22
 
! Отговори
циника преди 9 години
Вчера разбрахме, че барон Мюнхаузен ни е президент. Днес разбираме, че президента ни освен всичко друго е и абстракционист! Как само борави със символиката. Алегории, метафори, метоними - какъв изказ, а?! Джеймс Джойс и марсел Пруст в едно!
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РОСКА ГОЛЕМ СИ, НЕМА ИМ СА ДАВАШ, ТВА С ТАПЕТО ДЕТ СИ ГО ИЗМИСЛИЛ Е МНОО ЯКО, ТВА 10-ТИ НОЕМВРИ ЗА ТЕБЕ НЕМА ГОЛЕМО ЗНАЧЕНИЕ, МОЖЕ И ДА НЕ Е БИЛО 10-ТИ НОЕМВРИ САМО ТИ СИ ЗНАЕШ, НО ЗА ТАПЕТО БРАВОС, НЕ САМ СЕ СЕЩАЛ ДА ПОЛЗВАМ ТАПЕТ ЗА ЛОЗУНГ, БРАВО
95
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНС преди 9 години
До АнонименНЕ !!!КУПОНИТЕ СА ОТ ЛЯТОТО НА 1990 г
94
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо по-гнусно от български "демократ", като тоя на снимката и подобните нему нагаждачи... Ясно е, че сте били ***, ама поне имайте топките да си отстоявате позицията. Защото точно предишната власт ви изучи и всички се стремяхте към кокала... В момента, в който стана ясно, че безплатния обяд свърши (СССР тръгна към разпад), всички станахте дисиденти и борци за демокрация. Плюнки с плюнки такива!
93
0
 
8
 
! Отговори
ПЕНС преди 9 години
До Го4оЗАЩОТО И ТОЙ Е ***,БЕ МЕН...
92
2
 
9
 
! Отговори
ПЕНС преди 9 години
До 15.10.1989И ТИ ЛЪЖЕШ КАТО ПРЕЗИДЕНТА....КУПОНИТЕ ДОЙДОХА ГОДИНА ПО-КЪСНО...
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rosen e porabotil malko. Nemskata gimnazia mu e pomognala barzo da se otkroi ot drugite bachkatori v Germania. Savsem naskoro toi e zapochnal da targuva c iznos na balgarska evtina rabotna raka za chujbina.Veroiatno e bil korekten za dane zakriat firmata mu. Sled tova vrazkata mu s Prokopiev mu e postavila tramplin pod krakata.Zad vseki uspial maj stoi edna oshte po uspiala jena/Za men Rosen e posredstveno momche, no kasmeta mu e rabotil poveche ot akala.
90
3
 
5
 
! Отговори
taka e преди 9 години
Nikade ne e napisano che na prezidenttite im e zabraneno da lajat.
89
2
 
3
 
! Отговори
15.10.1989 преди 9 години
Na 10 Noemvri ? Mesec predi tova s jenata i deteto napusnahme stranata. Denonoshtnite opashki pred magazinite za polovin kilogram salam i razdadenite kuponi za hliab me nakaraha da vzema barzo reshenie. Kuponite podarih na sasedi. prigotvihme 3 kufara i sa izmaknahme s viza ot shveicarskoto posolstvo za Garcia.Ot tam na zapad. Ne beshe lesno. Malka kvartira, 12 chasa rabota, nov ezik, zashtita na diplomi. Vapreki trudnostite pochuvstvahme PRERAJDANE i za den NE SAJALIAVAME !. Deteto ima bad
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хайде, слагайте минуси, но истината е , че какъвто е народа, такъв е и президента.
87
0
 
3
 
! Отговори
Моят 10.XI е ... преди 9 години
... 13.8.2005. За всеки случай.
86
1
 
26
 
! Отговори
Този защо ... преди 9 години
... говори само глупости! Позор, че този индивид, е Президент!
85
0
 
15
 
! Отговори
колибри преди 9 години
"Моята лична история" - хехе, датата няма значение............Все едно да разкажеш на някого виц, а той да не те разбере и тогава да му поясниш кое е смешното във вица.
84
0
 
22
 
! Отговори
немам нерви преди 9 години
Боце ,ако е вярно че се целиш в президентските избори вземи кажи на протежето си да се поспре защото и твоя рейтинг не ,че е много висок ще се изравни с неговия.А като се позамисли човек добре е,че самата институция няма по-големи правомощия защото при такава личност като *** досега да ни е докарал и побеснели зелени човечета .Немам нерви!
83
0
 
30
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Аз недоумявам как изобщо мерзавци като плевнелиев, бареков, рашидов и редица подобни се стремят към изключително отговорни длъжности с такова широко обществено значение? И най-вече как успяват да ги заемат и да правят непоправими бели в нациоонаоен мащаб? А плевнелиев аз съм го кръсил рейнмен по едноимения филм. РЕЙНМЕН ТАПЕТКОВ