Няма да има коледни добавки за пенсионерите

Трусовете в банките са зад гърба ни, заяви Горанов
14 ное 2014 09:10,
224
Няма да има коледни добавки за пенсионерите
Снимка: архив Булфото

Няма да има коледни добавки за пенсионери и социално слаби през тази година, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Карай нататък” по „Нова телевизия”. Той обясни, че в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Ако през 2015 година се съберат всички планирани в бюджета средства, страната ще може да си позволи и коледни добавки за пенсионерите, добави Горанов. През следващата година правителството ще се опита да намали дефицита до 3%, какъвто е таванът в европейското законодателство, сигурен е още той. 

Стремежът ще бъде финансова дисциплина – да се харчи това, което се събира, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото, заяви още финансовият министър. "Темата за увеличаване на данъци и осигуровки не стои пред нас", допълни Горанов. 

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите. 

Същевременно обаче още при встъпването си в длъжност преди седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това. 

Горанов коментира и ситуацията около КТБ. Той беше категоричен, че трусовете в банковата система са вече зад гърба ни. На 4 декември ще започне изплащането на гарантираните депозити и това ще стане в 10 банки.
Няма да бъдат изплащани обаче влогове, които имат индивидуално договорени лихви и условия, дори и сумата да е в рамките на гарантираните от закона – 196 хил. лева.

Финансовият министър е разговарял с управителя на БНБ Иван Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
рукито преди 9 години
Дъбничанин кръв повръща, пари не връща!!!
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв дефицит, какви 5 лева, мама ви *** политическа! спрете да храните бежанците с по 1500 лв на глава, а ги дайте на пенсионерите!!!
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде честито Калфа, голям министър си.Герберастите ти скроиха шапката на втория ден.За предателите само така, нека се подиграват с тяхМутрата ви купи барабар с Първанката
157
0
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
За пишлигарина Горанов знам, че иска да става милионер. Аз такова за министър не бих го сложил, ама аз не съм Тиквата, Боко се обгражда само с хора дето за пари са готови на всичко, пфу!
156
0
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Геберягите са *** пръчки. Тиквата не дава на пенсийте, щото не гласуват за него, а те не гласуват за него щото не им дава коледни. Ей Боко, дай на хората някой лев и те ще те обикнат или поне няма да те мразят толкова, анадъмо?!
155
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
към 196:Пак на пенсионерите лида разчитаме бе алоооо!Не стига че построиха държавата,която ние "демократите" съсипахме,нарязахме на скрапи продадохме,че сега и те пак на първалиния!Не става мой човек!Който иска у нас нещо да промени ,трябва сам да поеме нещата!
154
2
 
10
 
! Отговори
junks преди 9 години
иСКАМ да сме зле като в Гърция
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма, и нямя да има !!!
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не отпуснат на хората по някой лев за коледа да си посрещнат децата,всички пенсионери с празни тенджери пред министерския съвет.И докато не се вземе решение в тяхна полза да не се махат.Стига овче търпение.
151
1
 
13
 
! Отговори
АФЕРИМ, АШКОЛСУН! преди 9 години
БРАВО 191, ПРАВИЛНО СИ ОПИСАЛ ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ, ТАКА РАЗСЪЖДАВАТ И ГЛАСУВАТ КАТО *** ЗА ЛЪЖЕЦА КРАДЛИВ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ. БЪЛГАРИТЕ МАЙ СА НЕПОПРАВИМИ МАЗОХИСТИ. СИГУРНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ВЯРНО ПРОУЧВАНЕТО НА СВТОВНАТА БАНКА, ЧЕ ПОДРАСВАЩИТЕ БЪЛГАРИ ЗНАЯТ ДА ЧЕТАТ, НО НЕ РАЗБИРАТ ТОВА, КОЕТО СА ПРОЧЕЛИ. САМО ДЕМЕНТНИ/СЛАБОУМНИ/ТИПОВЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ЧУДОВИЩА КАТО БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ, БИВШИ ПАРТИЙЦИ ОТ БКП И ВНУЧКАТА НА АКТИВНИ ПАРТИЙЦИ КАТО ДЕБЕЛАТА БЕРТА- ЛИЛЕТО ПАВЛОВА.
150
1
 
17
 
! Отговори
common sense преди 9 години
Ето ви пример, дефицитът на някои други държави-Франция 9,7%Италия 7,8%Обединено Кралство 17%Испания 18,9%Полша 14,6%Защо ли на тези държави не им пука и са си добре? Нормално ли е да се фокусираш в някакво число (3%) и да го следваш , без да се замисляш, че за един пенсионер в България 20 лева са мнофо пари? Какво пречи да е 5% този скапан дефицит, *** нещастни, обричате хората на глад и мизерия!
149
0
 
8
 
! Отговори
common sense преди 9 години
Ето ви пример, дефицитът на някои други държави-Франция 9,7%Италия 7,8%Обединено Кралство 17%Испания 18,9%Полша 14,6%Защо ли на тези държави не им пука и са си добре? Нормално ли е да се фокусираш в някакво число (3%) и да го следваш като *** ***, без да се замисляш, че за един пенсионер в България 20 лева са мнофо пари? Какво пречи да е 5% този скапан дефицит, *** нещастни, обричате хората на глад и мизерия!
148
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак така започвате,винаги има начин по 20 или повече лв. за хорицата,големи *** ей.Пак ще си тръгнете ранооооо.
147
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са т.нар."патриоти"?!
146
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че няма да има.Толкова нови гладни министри,зам.министри и други подобни политически търтеи чакат пред софрата.Ама и народът си го заслужава.Човекът по принцип е единственото животно,което се спъва в един и същи камък два пъти,а българинът може да го прави до безкрай.
145
2
 
20
 
! Отговори
не така преди 9 години
Горанов, не се превръщай в Дянков 2. Не разбрахте ли от миналия път, че затова загубихте властта. Дайте малко пари на хората, успокойте ги, идва тежка зима. Какво искате - още през м.декември или януари стачки и протести? Охлабете малко финансовия колан, че лошо ви се пише.
144
2
 
28
 
! Отговори
зк преди 9 години
Започнаха герб да управлява и пак няма пари за пенсионерите .Ами господа депутати спрете да крадете и пари ще има.
143
0
 
11
 
! Отговори
Живко преди 9 години
...или по точно с финансовата си дисциплина,те само това знаят...ама къде акъл в главите им...
142
2
 
8
 
! Отговори
Живко преди 9 години
Е гербаджийте започнаха да ни стабилизират с финансовата си политика,който е гласувал за тях да се замислят,и да им е честито...
141
0
 
16
 
! Отговори
Стар преди 9 години
Е как ще има като ГЕРБ и мутрьо са отново на власт а народът е заспал и така гласува!!!