По-нисък дефицит или коледни добавки за пенсионерите?

В ГЕРБ не искали да ги свързват само със затягане на коланите
Обновена: 18 ное 2014 07:31 | 18 ное 2014 07:10, Веселина Йорданова
52
По-нисък дефицит или коледни добавки за пенсионерите?
Снимка: архив, БулФото

Екипите на финансовото и социалното министерство ще проведат работни срещи, за да решат казуса с коледните добавки на пенсионерите, пише "Стандарт".

Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин изразиха противоположни мнения по темата.

Още по темата
Очаквано, Горанов защити тезата, че при свръхдефицит, какъвто се очертава с актуализацията на бюджета, бонуси не може да се очакват. Но Калфин даде да се разбере, че ще настоява да има коледни добавки за пенсионерите.

"Няма време за много умуване, решението трябва да е готово до две седмици, за да може НОИ да започне изплащането на бонусите заедно с декемврийските пенсии", коментираха експерти.

В редиците на ГЕРБ все по-ясно се чува мнението, че бонуси за пенсионерите трябва да има, защото не искат партията да бъде свързвана само със затягане на коланите.

"Във всички ведомства има резерви, които могат да се използват", аргументират се депутати от ГЕРБ. Някои от заложените разходи можело да се изместят в началото на 2015 г., без това да наруши системите.

Освен това НОИ отчете за полугодието 20 млн. лв. икономии от разходите по различни обезщетения. "Дори и да има буфери, не е ли по-добре те да отидат за намаляване на дефицита от 3.7%", контрират противниците на раздаването на коледните добавки от най-голямата партия в парламента.

Днес парламентарната група на ГЕРБ ще дебатира на закрито заседание възможността за коледни добавки на пенсионерите, час преди в пленарна зала да се гледа на първо четене актуализацията на бюджета.

"Сумата за коледни добавки на възрастните хора е нищожна на фона на раздаваните с лека ръка милиарди", коментираха профсъюзите. Неофициално в ГЕРБ се обсъжда необходимостта от 40-50 млн. лв., които да бъдат раздадени като коледни бонуси на всички пенсионери диференцирано според размера на пенсията.

"Бюджетът няма да спечели кой знае колко, ако тези пари се икономисат. Напротив, ако не се дадат коледни бонуси, ще остане горчивина още в началото на мандата на това управление", коментира и бившият социален министър Иван Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 9 години
О, извинете, как можах да пропусна Бареков. За неговата партия няма какво да се каже. Тя просто е талаш между другите!
15
4
 
3
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Да умрат всички .....------------Няма да ти помогне много, защото останлите са същите комунисти както и горецетираните от теб. Направи разбор - от 7 партии в парламента има 2 леви, 1 ултралява, 2 популистки (те поддържат леви реформи), 1 олигархична и остава само 1 що годе нормална. Така, че хората в България са леви и затова България 25 години си е там, където беше при свалянето на Бай Тошо!
14
3
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Бюджетът няма да спечели кой знае колко, ако тези пари се икономисат. Напротив, ако не се дадат коледни бонуси, ще остане горчивина още в началото на мандата на това управление--------------Както и ще стане ясно, че отново тръгваме по плоскостта на популизма и безмислените акции с 5лв на пенсионер. Стига вече с този комунизъм!
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да умрат всички и останалите ще живеем доста добре.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така така то може и без пенсии.сега само остава да се почва да се мислят нови данъци,увеличение на старите,намаление на заплатите,увеличение на безработицата,е това може да измъдри бат БОЙКО и щени обеснява как за всичко е виновно тройната коалиция,а смотаняците ще му ръкопляскат.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иво,Иво,и ти ли се зарази от болестта на Тиквата.Първо говориш глупостите ,а после мислиш какво си казал.ми така е като не си пиете хапчетата редовно.
10
4
 
21
 
! Отговори
Така не се прави преди 9 години
Твърдо "За" съм за това пенсионерите да имат по-високи пенсии, коледни бонуси и други придобивки, но така не се прави. Ако политиците въобще някога искаха да се оправи страната са нужни няколко стъпки. Ограничаване на корупция, ефективна съдебна система, оптимизиране на администрация и разходи, подобряване на условията за бизнес. Всичко това води до по-високи заплати => по-високи пенсии. Тези 5-50лв. не променят нещата. Утре когато и последните кадърни хора си тръгнат няма кой да плаща пенсиите.
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма смисъл от бонуси за пенсионерите. дайте първо да си гласуваме нашите премийки,още са ни малки заплатките ,как мислите че се живее с 5 бона заплата на месец. то са коли ,къщи,любовници трябват си пари.Пък народа ще се опраави той не е алчен,колко го мачкахме та сега ли ще каже нещо
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи - ***. Гласуват, а след това реват.
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До r3v0lv3rСкоро,много скоро ще ви се натрошат кратуните ***.
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има бонуси за пенсионерите. Ако в едно общество младите не започнат да мислят за възрастните, това общество никога няма да преуспее.И друга мъдра мисъл в обратната посока - едно общество е успешно тогава когато хората започнат да засаждат дървета с идеята, че не те, а техните деца ще се възползват от сянката.
5
20
 
9
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 години
Гарантирането на депозитите е по закон и се изисква в ЕС, докато бонусите са популиско раздаване на пари на калпак. В сегашното икономическо положение това не е от най-добрите идеи.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или едното или другото Българите гласуват в дясно с надеждата да ги управляват с леви мерли. Това си е пълен шизофренизъм.
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Тиквун ще стане пенсионер!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРП...
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиардите за покриване на следите в КТБ - може, а 40-50 милиона лева за пенсонерите са много пара.

Спонсорирани публикации