Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери

При превишена скорост няма да спират, после ще викат в полицията
Обновена: 25 ное 2014 16:20 | 25 ное 2014 13:00,
115
Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери
Снимка: БТА

Пътните полицаи вече ще имат бадж със снимка, на който ще пише името им и идентификационния им номер. Това е една от мерките, които МВР въвежда срещу злоупотребите на катаджиите на пътя. Новите правила бяха официално обявени от вътрешния министър Веселин Вучков.

Още по темата
Контролът на пътя вече ще се осъществява само от служители на „Пътна полиция“.  Работещите в „Охранителна полиция“ няма да имат вече такива права. Вътрешният министър съобщи, че униформите на пътните полицаи са с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”.

„Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”“, обясни министърът.

Той разясни и че основна цел на новите мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт между пътните полицаи и шофьорите. „Ако такъв контакт се наложи, той ще бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис“, каза Вучков.

Спирането на шофьорите ще става само на предварително определени места. Водачите ще бъдат информирани за тях чрез табели и чрез сайтовете на областните дирекции на МВР. На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, оборудвани с камери.

Министърът обясни, че пътните полицаи няма да спират за превишена скорост. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани  в районното полицейско управление по местоживеене. Вучков съобщи, че на територията на страната има 25 стационарни камери и 148 мобилни камери.

Контролът по спазване на други правила за движение по пътищата като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца, ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол.

До приемането на новите правила се стигна, след като миналата седмица в интернет се появи скандален запис на полицай, който иска подкуп. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска КАТ да прави проверките само пред камера.

Вътрешният министър обясни, че преди обяд е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове“, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Министърът или ВАС преди 9 години
Министърът обяви,че ще бъдат въведени отново МОБИЛНИТЕ камери и електронните фишове.Според магистратите на ВАС електронен фиш може да се издава само по снимки от СТАЦИОНАРНИ камери.Катаджиите могат да работят с МОБИЛНИТЕ камери, но когато засекат кола с превишена скорост, ТРЯБВА ДА Я СПРАТ и санкционират шофьора.Министърът обясни,че пътните полицаи НЯМА ДА СПИРАТ за превишена скорост и ще привикват нарушителите в РПУ да заплатят електронния фиш,издаден въз основа на МОБИЛНАТА камера! ???
64
5
 
7
 
! Отговори
ДОВОЛЕН преди 9 години
МРАЗИМ УШЕВИ
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани в районното полицейско управление по местоживеене.И за какво ще ги викате в РУ по местоживеене? Да им връчите тържествено ел.фиш ли?Ако си жител на Силистра и работиш/живееш в София?*** малоумната идея.
62
1
 
7
 
! Отговори
alkap преди 9 години
трябва да се наслагат камери за скорост. На места да се напрвят пунктове- отбивки от пътя където колите минават с 10 км в час, сканират се прегледи и застраховки, книжка и заминаваш а не тумбак на пътя да те спира. Тогава няма да има корупция
61
3
 
12
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
А министърът дали е наясно, че записът от мобилните камери няма стойност в съда?
60
0
 
5
 
! Отговори
Бръчков преди 9 години
Корупция има и пак ще има Но нека масово да спазваме закона и правилата и тогава рушветчийството ще е инцидент , а не постоянна практика !!!
59
1
 
4
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Да не се получи бонус за водачите употребили алкохол и дрога. Трябва и всяка седмица да се правят масирани проверки за това. Пак по този, холанския метод.
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баджа на униформата няма да реши проблема с корупцията. Вместо да харчите пари за подобни глупости инвестирайте в камери и видеонаблюдение както е в Англия например. Никакъв досег на служител с нарушител на пътя. Яки глоби и затвор при взимане на рушвет. И махнете чадъра от пътните полицаи защото те взимат пари но се и отчитат нагоре по веригата. Трябва преструкториране на МВР. Сега са 60 000 човика, неефективни са и корумпирани. Реформи трябват не нови щатове и службици. На терен 75% от МВР.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ilkoстга с това ограничено мислене..ЧЕТИ ... че при катастрофи у нас са загинали около 600 души. Независимо от регистрирания почти двоен спад в сравнение с 2009 година, жертвите са 102 на 1 млн. души население. Това е с около 2,5 пъти по-висока смъртност по пътищата от редица европейски страни като Англия, Холандия, Швеция и др.
56
1
 
27
 
! Отговори
шофьор преди 9 години
Само това да успее да въведе това правителство, винаги ще гласувам за тях. От Милано до Калотина, никъде не видях полиция. От Калотина до София на 3 места, всичките с безумни ограничения
55
2
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Вчера писаха, че армията закъсала за войници и офицери, утре пък ще пишат, че и КАТ го закъсал за сержанти, щото при тези условия, кой може да работи???
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
куцо, кьораво, сакато и без книжка на колата и газ...
53
0
 
12
 
! Отговори
шофьор преди 9 години
Докато ние хората,шофьорите и по точно тези джигити,на пътя не проумеят че шофьорската книжка е не само необходимост а е и ОТГОВОРНОСТ, ако щат и с телевизионни камери катаджийте да са на пътя все е тая управия няма,съзнание и отговорност трябва,всичко друго е мижи да те лъжа.
52
7
 
3
 
! Отговори
алкап преди 9 години
кой ще гледа записите, гласове ще се записват ли коя фирма ще издои държавицата на Б.Б. ли е фирмата за 10 милиона минимум говориме.
51
1
 
6
 
! Отговори
alkap преди 9 години
невиждам какво са направили ГЕРБ. ЕФект за хората ще има ако проверките безпричинните проверки се спрат с закон
50
9
 
16
 
! Отговори
психолог от МВР преди 9 години
Много ми е интересно , защо БСП и Йовчев от ДПС не взехе никакви мерки за корупцията . Според мен защото цялото ръководство на МВР и Държавата беше корумпирано . Браво на Борисов и ГЕРБ , така се прави . На първо място е истината и хората . Евала на ГЕРБ и РБ .
49
0
 
1
 
! Отговори
alkap преди 9 години
не само охранителна са подкупни. а тия камери кой ще ги преглежда откъде толкова време. системата им отсега куца новата. ситемата протака нещот трака под капака
48
0
 
17
 
! Отговори
фен преди 9 години
До [[Да се каже кой разреши на охранителите да работят по КАТ
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мотивите на магистратите от ВАС бяха ,че заснемането на нарушението трябва да става без в него да има присъствие на контролен орган.А мобилните камери са монтирани в автомобилите на КАТ, в които се возят полицаи.Според съдиите, при мобилните камери много трудно е да се установи къде точно е извършено нарушението.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четете бе хора! Могат да спират за проверки, но не може да пишат актове и да те рекетират.Ще има постове но с 2 коли които ще пишат актове....Къде прочетохте ,че няма да спират коли за проверка?