Танев се извини за думите си пред учениците във Враца

Радан Кънев се застъпи за просветния министър във фейсбук
Обновена: 24 дек 2014 09:55 | 23 дек 2014 22:56,
221
Танев се извини за думите си пред учениците във Враца
Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плужеко Танев, разбрахме че Ломоносов е никой, а ти кой си, твоята професура за какво е получена?
7
8
 
31
 
! Отговори
НАГЪЛ СОРОСОИД преди 9 години
Сигурно е станал професор както ТИКВАТА генерал - с надупване на силните на деня
6
5
 
15
 
! Отговори
ТАЯ ГАД преди 9 години
да не би да е евреин - какво си е турил на главата
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TA NIMA NE E VIARNO V BALGARIA NA VLAST SA PRESTAPNIZITE I MAFIATA.V BALGARIA NIAMA DEMOKRAZIA.V BALGARIA ZARI MRAKOBESIE.V BALGARIA SADAT E PODCINEN NA BORISOV
4
3
 
25
 
! Отговори
Englishman преди 9 години
Конформизмът идва от там, че преди са изхвърляли от образователната система западни учени, а сега се поставят европейски приоритети. Подходът е един и същ, няма обективизъм. По-голям конформист от министъра няма. Не може науката да се ръководи от политически обвързани хора. Трябва да има закон за избор на тази длъжност от научната колегия, за да не бъде следващият без висше образование.
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нов морал? Нов начин на управление? Абе вие сте много по-зле от правителството на Ореха, заедно с всичките турци в него! Излагате се всеки ден! Това вашето не е управление, а гавра!
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тане, Тане с безгранична простотия ще те запомним. Ты си достоен политик на модерна БГ.
1
9
 
34
 
! Отговори
Вън... преди 9 години
До кога тези псевдо министри ще се гаврят с нас ... Разговора бил неформален - нищо, че е в работно време, че е с антуража си, че в ресорно заведение, че говори в официален учебен час. Вън. И той и началниците му.