Уроците на министър Танев: Куп учени са „пълна нула“

"Ломоносов не е нищо, Асен Златаров просто е ходил до СССР"
Обновена: 23 дек 2014 15:07 | 23 дек 2014 14:16,
262
Уроците на министър Танев: Куп учени са „пълна нула“
Снимка: архив Булфото

Просветният министър Тодор Танев изнесе необичаен урок на ученици от Враца по време на посещение в местното училище „Христо Ботев“. Видео с изказванията му загря социалните мрежи. В него се вижда и чува как министърът на образованието казва, че руският учен Михаил Ломоносов не е направил нищо особено, писателят и учен Асен Златаров също не е „нищо особено като учен“. Химикът Фредерик-Жолио Кюри пък просто бил мъж на дъщерята на Мария и Пиер Кюри.

Още по темата
„Кой е най-голям от тия, които са там?“, пита министърът учениците, посочвайки портретите на няколко учени на стената.

И разяснява: „Ломоносов е сложен наужким. Той не е направил нищо особено“, казва Танев, а думите му са посрещнати със смях от учениците. „Така е, факт, нищо особено“, довършва министърът.

„Последният вдясно също нищо не е направил“, казва Танев, сочейки портрета на Асен Златаров. „Той просто е ходил до Съветския съюз, когато тук е било фашизъм, и е казвал, че е много хубаво работническо място. Иначе като учен не е нищо особено“, продължава урокът на министъра.

След това той обяснява на децата, че най-големият учен е Мария Кюри, която два пъти е била нобелова лауреатка. Отдава дължимото и на съпруга й – Пиер Кюри. След това изразява възмущението си от учения Фредерик-Жолио Кюри. „Той е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо е взел името Кюри тогава? За да се фука с това. Пълна нула като учен. Но е бил в „Ало-ало“, той е бил от съпротивата. По политическа причина му се е отворило та чак спирка на метрото“, казва министърът. Преди това той припомня, че в София има метростанция на името на Фредерик-Жолио Кюри.

„Да знаете, че истината не винаги е написана, както трябва“, заключава министърът.

Той провежда и кратък урок по история на учениците във Враца, припомняйки им, че Чърчил е отговорен за една от най-големите бомбандировки над града.

„Някой от Враца да е правил нещо лошо на Островите?“, пита той децата и след това ги съветва: „Дръжте се както се държат маджари, евреи, арменци – докрай. Както те са докрай с нас. Докато не омекнат.“.

Министърът съветва учениците да учат най-напред английски. На второ място обаче те не трябва да забравят и българския, защото „адски ще ви липсва, когато се разпръснете някъде“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
4
 
! Отговори
purko преди 9 години
tikva do tikva glupak do glupak
196
5
 
7
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Какво лошо, или неправилно казва?-Няма такова нещо!
195
5
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
И ттой като професор е най-голямата нула!
194
5
 
11
 
! Отговори
некой преди 9 години
Ше те призная за учен, когато на тебе кръстят я некое училище или некой университет! Ама като те гледам в близките ти сто живота нема да е ,профан!
193
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами прав си е човекът, казал е истината и сега се нахвърлят върху него! Много неща в учебниците ни са написани под дулото на шмайзера на съветската пропаганда, образно казано и така са си останали и до днес! И в повечето случаи са лъжи, лъжи и пак лъжи!
192
4
 
12
 
! Отговори
681 преди 9 години
А бе, когато ти постигнеш в областта в която работиш толкова постижения, колкото тези двама учени тогава имаш правото да говориш и коментираш, а що се отнася до сегашния ти пост то той е просто пълна случайност и следствие конюнктурата иначе при други обстоятелства и метач в министерството нямаше да бъдеш!Когато човек е дребен в мисленето и живота си, то той се стреми да принизи великите хора до собственото си ниво ,но уви това не става, защото времето е показало кой колко струва!
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оле-мале!
190
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До крайв Сърбия Гърция Турция Русия и във всяка страна където са нация и държат да сезапазят като такава на този министър зелката ми щеше да хвръкне може да пробие само в САЩ където са сбирщина от хора алчни за пари там няма национални ценостти няма идеали
189
6
 
11
 
! Отговори
БГ преди 9 години
*** !
188
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли този *** и необразован човек да е министър и да излиза пиян пред ученици
187
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
186
6
 
37
 
! Отговори
Дедо Мито преди 9 години
Когато избирате Тиква да ви управлява, естествено е, че министрите му ще са кратуни! Ами вижте ги на снимката на какво мязат!
185
4
 
18
 
! Отговори
Englishman преди 9 години
Министърът има явни научни пристрастия към политиката. Не е ли нелепо да се търсят геополитически изгоди чрез опозицията леви/десни в образованието. Така са научени от старата школа да трупат изгоди от научната си позиция. Е..., като избере английски в училище детето ще има ли служебна шестица?
184
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проф. Танев, респект!Повече учители като Вас и стадото ще е по-малко за сметка на личностите.
183
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Адмирации за проф. Танев!Имах подобен учител по история. Въпреки, че се занимавам с икономика и до ден днешен историческите книги са ми любими.
182
4
 
13
 
! Отговори
до 233 преди 9 години
В информационната епоха се ползват справочници/енциклопедии! Танов явно доста се е поровил в жълтите книжки!
181
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говоренето на проф. Танев е много добро и много на място. Напълно в тон с учениците и по този начин те искат да научат повече. Дори гледам по форумите, че хората са се разровили и попрочели за въпросните учени. А сигурно не са хващали книга през последните години.Това е добрият учител.
180
5
 
24
 
! Отговори
до 226 преди 9 години
Много занижен критерии, щом Танов с поведение на ***, т.с опит да се шегува, но нещо никак не му се отдава ви е модел за поведение и начетеност! Дървен хумор премесен с частни мнения и жълти клюки от личният живот на дадени световно признати учени!
179
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесна мини-лекция, проф. Танев.Така се постига най-важното - учениците се стимулират да се разровят в темата и сами да научат повече.Всеки в досег със западната система на образование е наясно, че това е типичен подход. Научава децата на скепсис, критично мислене и формиране на собствено мнение.За съжаление реакцията само показва на какво ниво е българското образование.
178
7
 
24
 
! Отговори
Ка47 преди 9 години
Ей, този ни заби в земята. Егати наглото коп..е. Поредното недоразумение в Бойковото правителство. То не беше Москов, то не беше Горанов, сега и този наглец. Е, няма да се оправим. Ей, Борисов, къде го намери този "гений". Аман от ***....