12 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели нападателите
Обновена: 7 яну 2015 16:26 | 7 яну 2015 13:31, Елка Василева
401

Снимка: БТА

 

Дванадесет души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Сред загиналите са и четирима водещи карикатуристи на изданието. Това са Шарб, Кабю, Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Малко по-рано полицията изнесе данни за 11 загинали и 10 ранени, 5 от които в критично състояние.

Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на "Шарли ебдо" нахлули въоръжени нападатели. "Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на "Шарли ебдо", разказаха очевидци, цитирани от Франс прес.

"Аллах Акбар", крещели още нападателите. Това става ясно от видео, заснето от журналисти, успели да се скрият на покрива на сградата.

Напускайки местопрестъплението, нападателите ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Редакцията на "Шарли ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката. Оланд е свикал в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) извънредно заседание на правителството, съобщи Елисейският  дворец.

Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство.

Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението срещу "Шарли ебдо", което определи като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.

Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.

Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП, цитирана от БТА.

Няколко служители от редакцията са се скрили на покрива на сградата. „Нападение на двама души с маска срещу офиса на „Шарли ебдо“. Крием се на покрива“, написа в Туитър Мартин Бурдо.

Очевидци са заснели с мобилен телефон как терористите се изтеглят от сградата на редакцията, стреляйки срещу полицията. На видеото се виждат двама мъже с черни дрехи, които се качват на кола. Чува се, че нападателите крещят „Аллах Акбар“.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мога ли да ви задам един въпрос, че аз не съм на ясно? Какви са критериите по които разбират как един бежанец не е терорист, че да го пуснат да премине границата?Как разпознават терористите от нормалните бежанци?
189
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TVARDO ZASTAVAM ZAD IZRAEL !!
188
0
 
15
 
! Отговори
фртг преди 9 години
Г-н Борисов дa ги покaни тия нa визитa в Прaвец, кaкто беше покaнил и Сирийскaтa Опозиция преди 2-3 години!Трябвa дa имa увaжение и рaзбирaне зa днешните геополиточески процеси!
187
3
 
7
 
! Отговори
. преди 9 години
Медията подсилва ефекта като казва какво били крещели терористите.Като,че ли не знаем ,че ционистки терористи са се обличали като араби за извършване на терористичните си актове.Брейвик циониста извърши тероризма над децата,които са имали про Палестинско рали предишния ден.https://youtube/watch?v=lKDeyuM0-Og
186
5
 
22
 
! Отговори
МУхаммяд НеПророка преди 9 години
Време е всички медии и журналисти по света да пуснат един комикс и да осмеят измисления им *** пророк и бог да ги видим тогава . Подкрепете Френските журналисти като осмеете измисления им бог на тия ненормални ислямски терористи,защото следващите може да са нашите Български деца!
185
2
 
21
 
! Отговори
Бдящ преди 9 години
Къде сега е прецедента да говори колко е лошо границата да се охранява?Колко е лош Асад,този недемократичен диктатор.Тези двамката герои от днес е доста вероятно да са членове на ИД,дошли тихомълком от Сирия,Ирак през Турция и 100% минали през България като бежанци за западна европа!Тепърва ще чуваме крясъците - Алах Акбар!Да благодарим на евроатлантическите демократи!
184
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
218Известно ли ти е, че комунизмът като идеология е създаден и наложен от евреите? Може би трябва да си перефразираш заключенията в този ред на мисли ;)
183
0
 
8
 
! Отговори
pantudi преди 9 години
Интеграцията е успешна ... всичко зависи от гледната точка.
182
1
 
4
 
! Отговори
BG TURCHIN преди 9 години
Zapadit e teroriziral i prodiljava da terorizira muslumanskite strani....normalno e bumerangit da se virne...
181
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсурдно е комунист да говори за религия.Комуниста е атеист и даже по-точно антитеист.И е антихрист.Също като ислямистите.1:1 са си същите.
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТРАНДЖА, не се подписваш вече СТРАНДЖА, ама малоумния си стил на писане няма как да го скриеш:D
179
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите със своето антихристиянство винаги са приемали ислямистите за свои братя.И двете религии - и исляма и комунизма имат за цел унищожаване на християнството.И двете религии унищожават църкви и убиват християни.Най-много християни в историята са избили комунистите, след тях се нареждат ислямистите.
178
0
 
3
 
! Отговори
, преди 9 години
До АнонименА какво обещава талмуда?Антихриста,който ще обезглави тези,които не признаят дявола за Господ ли?
177
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизма обещава едно общество, където няма да правиш нищо, а ще имаш всичко "комунизъм".А исляма обещава един "рай" където няма да правиш нищо, а ще имаш всичко.Общо взето целите и на исляма и на комунизма са едни и същи. И първичните, жалки натури, дето ги мързи да дишат се увличат по такива учения.
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук в България пускат ли мюсюлмански братя и сестри да минават границата всеки ден?
175
2
 
12
 
! Отговори
дрон преди 9 години
До МенсаВеднaгa те корегирaм:1:Мюсюлмaнски брaтя бяхa излямисткa структурa нa ЦРУ, която с преврaт взе влaсттa в Египет. Вече ги съдят и екзекутирaт от новото aвтентично прaвителстео нa Aл Сиси!2.Имa много докaзaтелствa че клaнето нa островa до Осло не може дa е дело нa един чов3кAтaкувaни бяхa децaтa нa упрaвлявaщaтa пaртия, която откaзa Норвегия дa учaствa в нaпaдението нa Либия преди товaНищо не е случaйноЦионизмът е,бaщaтa нa,всички фундaментaлисти
174
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за хората
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSICKI TREBVA DA DEISTVAT KATO PRWZIDENTA NA RUSIA/PUTIN/ .KOITO BECHE KAZAL/NIE NE PREGOVAREME S TERORISTI, NIE GI IZBIVAME/ .DOKOGA FRANCIA , ANGLIA I AMERIKA CHTE SE POMAZVAT NA ARABITE I CHTE GI DOPUSKAT V TEHNITE DARGAVI I CHTE SE OTNADET S TEH KATO BOGOVE, DA NE BI DA SE OPLACAT CE IMA RASIZAM.A , KAM NAS CHTE SE ONADIAT S PRENEBREGENIE. BEZ DA ZVARCHVAME ATENTATI. DOKOGATO GI TOLERIRAT , CHTE IMA ATENTATI
172
2
 
27
 
! Отговори
За все заплачено! преди 9 години
Толеранството убива!!! Запомнете го добре!!! "Мирният Ислям" е Утопия, скъпи мои!!! Запалете свещи!!!
171
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива *** ще пратят по дяволите целия свят. Жална ни майка. Дано да ме няма, когато се стигне до Трета световна...