Художничка отворила на терористите, заплашили детето й

"По стаите лежаха хора в локви от кръв", разказва свидетел
Обновена: 8 яну 2015 13:59 | 8 яну 2015 12:01,
100
Художничка отворила на терористите, заплашили детето й
Снимка: Reuters

Художничката Корин Рей, оцеляла от ужаса в „Шарли ебдо“, е жената, пуснала в редакцията терористите, пише британският "Мирър".

Още по темата

Жената отивала към редакцията заедно с детето си, когато била заплашена с оръжие от атентаторите да набере кода, с който се отваря вратата на офиса. Така жената заедно с детето си изгледала убийствата изпод бюрото си. По това време в списанието се провеждала редовната оперативка.

„Взимах дъщеря си от детската градина, бяхме вече пред сградата, когато мъжете ни заплашиха“, разказва тя.

Корин, която рисува за списанието с прозвището Коко, твърди, че нападателите се похвалили, че са от Ал Кайда.

„Стреляха по Волински и Кабу“, разказва тя. „Всичко продължи около 5 минути. Бях се скрила под бюрото. Те говориха на перфектен френски и твърдяха, че са от Ал Кайда“, допълва още тя.

Друг карикатурист от „Шарли ебдо“, Ренал Лузие, се успал за работа. Съпругата се разплакала от щастие, когато разбрала, че мъжът й е жив и здрав. „Съпругът ми и аз се събудихме половин час по-късно от обичайното. Така той стигнал на работа след атентата. Знам, че той е добре, но всичко това ме плаши много“, разказва тя.

Свидетел разказва, че е чул силна стрелба, преди един от убийците да отвори вратата на офиса й и да попита къде се намира редакцията на „Шарли ебдо“. „Беше въоръжен, ние се отдръпнахме. След като си тръгна, чухме стрелба. Отидохме до прозорците, имаше двама мъже с оръжия, говореха на лош френски“, разказва тя. „Викаха и стреляха. След това видях как напускат сградата, имаха кръв по ръцете си“, допълва още тя.

Беноа Бринже, който работи на първия етаж на сградата, разказва, че чул викове на улицата. Видял мъже с качулки и калашници, които влизат в сградата. Обадил се на полицията. „След минута чухме много, много силна стрелба“, разказва той. След това се качили с колегите си на покрива. След 10 минути видял въоръжените мъже да напускат сградата, последвала нова стрелба.

Флоренс Пувил, асистент по продажби, който работи точно срещу „Шерли ебдо“, станал свидетел на момента, в който нападателите влезли в редакцията. „Видях мъже с големи оръжия като калашници, бяха навън, след това чухме стрелбата. Имаше две момчета, които излязоха от сградата и започнаха да стрелят“, разказва тя. „Легнахме на пода, крихме се зад бюрата, те не стреляха само по „Шерли ебдо“, стреляха навсякъде“, твърди още Пувил. По думите й мъжете били облечени във военни дрехи, приличали на войници.

„Когато отидох там, миришеше на барут, с колегите ми помогнахме на служителите на спешна помощ“, разказва мъж, притекъл се на помощ в първите минути след атентата. „Сцената беше изключително жестока, по стаите лежаха хора в локви от кръв“, разказва той. Кръв имало и по стълбите.

Един от служителите разказва как парамедиците отчаяно се опитвали да помогнат на един от пострадалите. „Беше ужасно, знаехме, че човекът е в много тежко състояние, защото лекарите дори не се опитаха да го закарат до болница. Те просто се опитваха да го спасят на улицата“, разказва той.

Мъж, живеещ в близост до сградата, твърди, че чул около 30 изстрела първоначално. Пет минути по-късно последвали още около 20 изстрела. Друг мъж разказва как след пристигането на полицията започнала масова престрелка.

Жил Буланже разказва, че негов съсед му казал, че има въоръжени мъже в сградата. Заключил всички врати. След изстрелите погледнал през прозореца и видял престрелката с полицаите. „Човек би си помислил, че това е военна зона“, твърди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
бг мюсюлманин преди 9 години
предният ми коментар е до 52 поправям се ..номерата явно се променят...
47
4
 
47
 
! Отговори
sopol преди 9 години
не ме интересува кой в какво вярва, някои вярват в Ман.Юнайтед. не може в 21 век да убиваш заради религия. аз лично нося кръст само да се вижда, че не съм *** ***. как говоря с бог, кога, за какво си е личен проблем. по същата логика всеки който те обиди на улицата трябва да го застрелваш. на всеки е ясно че тази религия е една ***, а още по зле говори за мюслитата ако ги водят за носа за политически и икономически цели, пълни ***
46
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бъди сигурен/а дали имаме повече калашници. Държави в които и 9 годишни деца знаят как да го разглобят и едва ли не можеш да си го намериш на пътя със сигурност имат достатъчно много.Да не споменавам, колко са изкупени с петродолари и от Русия са си пазарили и от САЩ че може да има и казанлъшки. А за използването му - след като премахнаха казармата повечето младежи са виждали оръжие само по филмите или в CS
45
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъжна история, обаче си мисля, че от нея ще има полза. И Европа най-сетне ще се обедини и ще изгони тая *** обратно в пустинята! В Германия вече имаше протести, във Франция тепърва предстоят... стига вече с тая толерантност, защото от много толерантност виждате до къде стигат нещата. И това важи и за нас, че се напълнихме с всякакви пишещи се за сирийци.
44
3
 
16
 
! Отговори
бг мюсюлманин преди 9 години
до 53аз определям извършителите на този акт като изверги, терористи и *** , до ти явно си "достатъчно преднамерен" и не забелязваш това..
43
0
 
32
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Ти не лежи на тая кълка , виж в Пазарджик какво става , следващото поколение там нема да транжова агнета.....
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako niakoi napravi karikatura na isus oznachava li che triabva da go ubivame. Bog da go sadi no ne i nie horata.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бг мюсюлманинTvoeto pravilo e pravo samo na zemite na musulmanite. Evropa e demokracia i horata mogat da risuvat koito si iskat. Po tvoiata logika, ako niakoi se pochuvstva podigran ot tebe ima pravo da te ubie?! Alo muslita, otivaite si v arabskite zemi i se trepete svobodno i zaradi edin pogled
40
2
 
25
 
! Отговори
Pimp C преди 9 години
Арабите са отмъстителни , само не чух за фундаментални християни да правят същото , няма ли хора чиито близки са загинали от атентат и да се станали фундаментални и да стрелят с калашници.....белите имаме повече калашници....поне в тая част на света
39
12
 
3
 
! Отговори
Филмов фен преди 9 години
youtu.be/8KuGQcAcCig Нема да платим на режисьоро.Кадрите да се снимат отново и разлейте поне една чаша с червена боя щот се изложихте много яко!
38
5
 
31
 
! Отговори
сопол преди 9 години
приемането по насилствен начин на исляма или ти отрязват главата за какво се счита. за показване на правия път ли. боли ме щъркела за мохамед и ненормалните му последователи. да не би *** да уважават христос и религията. режат ти главата и сънуват девици
37
39
 
22
 
! Отговори
бг мюсюлманин преди 9 години
....в никакъв случай не одобрявам стореното от тези изверги терористите, НО защо ясно осъзнавайки че публикуването на карикатури на пр. Мохаммед се счита за гавра и жестока обида за поклонниците на исляма тези хора го правят...свободата на словото да не би да е равно на гавра?....при това положение все ще се намери някой краен *** да те пречука...
36
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
арабите са били изобретателни и мислещи хора преди да им се привиди пророка. от тогава насам само затъпяват от биенето по цял ден на главите в пода и четене на една и съща книга цял живот
35
2
 
33
 
! Отговори
Тиквун преди 9 години
При нас такова нещо не може да се случи, на всеки ъгъл имаме дюнер!
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВропа свършва с Римската империя! Вън арабелите!
33
10
 
28
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
ЕВРОПА НА ХРИСИТЯНИТЕ!НЕ НА ТУРЦИЯ, НЕ НА АЛБАНИЯ, НЕ НА ИЗРАЕЛ!
32
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз съм на това мнение - при Саддам, Мубарак, Кадафи тероризъм нямаше, тероризъмат го докараха американците и Саркози, който се намеси в Либия.ХАК им е. нали бяха мноог ербап за либия. сега дано прогледнат. ВСИЧКИ АРАБИ ВЪН! КОЙТО не е християнин - никаква европа!
31
9
 
4
 
! Отговори
но коментг преди 9 години
При попадение в мозъка не тече много кръв.
30
19
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Френската полиция може и да знае имената на терористите, но руската тайна полиция не оставя живи сдвидетели след себе си. Така че двамата братя вече са се явили пред алах на доклад.
29
6
 
8
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Главата остава цяла даже и при изстрел от упор от АК.Пробива я и заминава.Ако е от пистолет-Макаров примерно, куршумът засяда в главата и я подува от едната страна.

Спонсорирани публикации