Художничка отворила на терористите, заплашили детето й

"По стаите лежаха хора в локви от кръв", разказва свидетел
Обновена: 8 яну 2015 13:59 | 8 яну 2015 12:01,
100
Художничка отворила на терористите, заплашили детето й
Снимка: Reuters

Художничката Корин Рей, оцеляла от ужаса в „Шарли ебдо“, е жената, пуснала в редакцията терористите, пише британският "Мирър".

Още по темата

Жената отивала към редакцията заедно с детето си, когато била заплашена с оръжие от атентаторите да набере кода, с който се отваря вратата на офиса. Така жената заедно с детето си изгледала убийствата изпод бюрото си. По това време в списанието се провеждала редовната оперативка.

„Взимах дъщеря си от детската градина, бяхме вече пред сградата, когато мъжете ни заплашиха“, разказва тя.

Корин, която рисува за списанието с прозвището Коко, твърди, че нападателите се похвалили, че са от Ал Кайда.

„Стреляха по Волински и Кабу“, разказва тя. „Всичко продължи около 5 минути. Бях се скрила под бюрото. Те говориха на перфектен френски и твърдяха, че са от Ал Кайда“, допълва още тя.

Друг карикатурист от „Шарли ебдо“, Ренал Лузие, се успал за работа. Съпругата се разплакала от щастие, когато разбрала, че мъжът й е жив и здрав. „Съпругът ми и аз се събудихме половин час по-късно от обичайното. Така той стигнал на работа след атентата. Знам, че той е добре, но всичко това ме плаши много“, разказва тя.

Свидетел разказва, че е чул силна стрелба, преди един от убийците да отвори вратата на офиса й и да попита къде се намира редакцията на „Шарли ебдо“. „Беше въоръжен, ние се отдръпнахме. След като си тръгна, чухме стрелба. Отидохме до прозорците, имаше двама мъже с оръжия, говореха на лош френски“, разказва тя. „Викаха и стреляха. След това видях как напускат сградата, имаха кръв по ръцете си“, допълва още тя.

Беноа Бринже, който работи на първия етаж на сградата, разказва, че чул викове на улицата. Видял мъже с качулки и калашници, които влизат в сградата. Обадил се на полицията. „След минута чухме много, много силна стрелба“, разказва той. След това се качили с колегите си на покрива. След 10 минути видял въоръжените мъже да напускат сградата, последвала нова стрелба.

Флоренс Пувил, асистент по продажби, който работи точно срещу „Шерли ебдо“, станал свидетел на момента, в който нападателите влезли в редакцията. „Видях мъже с големи оръжия като калашници, бяха навън, след това чухме стрелбата. Имаше две момчета, които излязоха от сградата и започнаха да стрелят“, разказва тя. „Легнахме на пода, крихме се зад бюрата, те не стреляха само по „Шерли ебдо“, стреляха навсякъде“, твърди още Пувил. По думите й мъжете били облечени във военни дрехи, приличали на войници.

„Когато отидох там, миришеше на барут, с колегите ми помогнахме на служителите на спешна помощ“, разказва мъж, притекъл се на помощ в първите минути след атентата. „Сцената беше изключително жестока, по стаите лежаха хора в локви от кръв“, разказва той. Кръв имало и по стълбите.

Един от служителите разказва как парамедиците отчаяно се опитвали да помогнат на един от пострадалите. „Беше ужасно, знаехме, че човекът е в много тежко състояние, защото лекарите дори не се опитаха да го закарат до болница. Те просто се опитваха да го спасят на улицата“, разказва той.

Мъж, живеещ в близост до сградата, твърди, че чул около 30 изстрела първоначално. Пет минути по-късно последвали още около 20 изстрела. Друг мъж разказва как след пристигането на полицията започнала масова престрелка.

Жил Буланже разказва, че негов съсед му казал, че има въоръжени мъже в сградата. Заключил всички врати. След изстрелите погледнал през прозореца и видял престрелката с полицаите. „Човек би си помислил, че това е военна зона“, твърди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
6
 
! Отговори
Mehmed преди 9 години
Abe stiga s francia. Ima li nesto novo v Finlandia?
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тротоара защо нямаше кръв? Щото калашника е газов!
26
4
 
7
 
! Отговори
Смотльо преди 9 години
Ако е истина, че френската полиция вече знае имената на стрелците ЕВАЛА !
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
youtu.be/8KuGQcAcCig Според конентарите на това видео - няма как главата на човек, прострелян от толкова близо с калашник, да остане толкова цяла, освен ако патроните не са халосни. Т.е. постановка. Как ще коментирате?
24
0
 
9
 
! Отговори
Mikelandgelo преди 9 години
Hudojnicka otvorila vratata I vlezli ZAEDNO....
23
6
 
9
 
! Отговори
krasi.vaseva преди 9 години
Amerikancite trepqt tehnite lideri, a arabite-mirnoto hristiqnstvo. Koj e za ubivane?
22
2
 
9
 
! Отговори
Spas преди 9 години
Poiskali pomost ot jenata s deteto si da im kaje koda na vratata ce te ne mojli da otvoret sami s kalsnicite si:)
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе... Дори и да е постановка, ако случаят стане повод за изчистване поне малко на Европа от мюсюлманската ***, не съм против... Жалко, разбира се, за журналистите, че станаха курбан, но ако има режисьор в цялата работа, явно е на принципа "целта оправдава средствата".
20
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ... таз *** дето им е отворила ли лъже ... или ? Значи, заплашили нея и детето и, но тя влезнала пак вътре и се скрила под бюрото ? Таа луда ли е .. психо ли е ? Говорели префектен френски, а пък другия вика говорели на лош френски ? кой лъже ?
19
3
 
60
 
! Отговори
бг преди 9 години
Я да видим сега. При Садам Хюсеин нямаше терористи ,при Муамар Кадафи нямаше терористи,при Мубарак нямаше терористи.Явно в тези страни трябва да се управлява с диктатура.Американците пуснаха духа от бутилката и няма връщане назад.
18
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Корин, която рисува за списанието с прозвището Коко, твърди, че нападателите се похвалили, че са от Ал Кайда.Свидетел разказва, че е чул силна стрелба, преди един от убийците да отвори вратата на офиса й и да попита къде се намира редакцията на Шарли ебдоХвалят се, че са от Ал кайда - Питат къде е офиса, при условия, че знаят че точно тогава има оперативка, наместено отвсякъде.
17
10
 
15
 
! Отговори
охаа преди 9 години
Бас хващам ,че тая художничка е вътрешен човек на тия терористи ДОри и е възможно да е била любовница на двамата или колкото и да са били Човек който е бил с детето си и за му насочили АК пред лицето ще минат дни докато се оправи ,особено като става на въпрос за жена и майка Ина много гнило нещо в тоя разказ Съмненията ми избиха още в мига когато свеързах 2 и 2 Жена ,която са я заплашвали и детето й ,може и с дни да не проговори от уплаха
16
0
 
9
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Ako sa imali kruv po rucete ne sa strelyali samo....
15
2
 
50
 
! Отговори
между другото преди 9 години
Това списание е пускало карикатури не само за Мохамед, снощи Дневник /браво за което/ си позволи да публикува някои. Има го и Саркози, има и евреин, целуващ се с нацист, има го и Папата в еееерастка прегръдка с гвардеец от охраната на Ватикана и въобще списанието е било много смело по всички фронтове. Само мюсюлманите обаче не могат да приемат техен човек да бъде осмиван, дори и основателно.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе нали бяха само двама?А сега излезе ,че били повече и си стреляли на уволнение, че дори с полицаите ?!Странна история се заформя...
13
1
 
39
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Неандерталците са били в пъти по-интелегентни, сравнени с промитите мозъци, за които слушаме вече няколко години! Светът регресира, а тези вече са слезнали няколко стълби назад във еволюцията....
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
e , i?s takiva podrobnosti li beha opisani ujasite na horata zaginali v kulite-Bliznaci,s takiva vopli li beha opisan uzasat na vseki zaginal na maratona v Bostn, na metroto v London, i Moskva..taka li beha opisani ujasite na decata i semeistvata im v Aslan????are pospret taia ligava tragi-jurnalasia, be. Ostavete hora v mir i ne si pravet piArski rizki za nagradite za jurnalisti4eki idiotizam
11
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ - терорист 1 и създатели на ИД.
10
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призовавам ислямска държава да взриви в България парламента министерски съвет и президентството.Управляващтата вихрушка за 4 години станаха милионери а народа мизерува гладува и е безработен.Аз съм безработен от 2 години по вина на държавата а вчера ми отказаха парична социална помощт като безработен.Освен през зимата да ям сняг а през лятото да ям трева друг изход не виждам.Джихадисти взривете парламента министерски съвет и президентството та тази мафиотсдка престъпна вихрушка да измре.
9
2
 
22
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Терористите със самосъзнание на "борци за кауза" не е невъзможно да възприемат себе си като благородни и да не убиват жени и деца. Та не е толкова невероятно...А и изглежда са търсили някои точно определени карикатуристи, щом са ги наричали по име.

Спонсорирани публикации