Калашниците в Париж обединиха света

Западна преса: Свободното слово включва правото да се обиждат други
Обновена: 8 яну 2015 11:05 | 8 яну 2015 10:45,
123
Калашниците в Париж обединиха света
Снимка: Reuters

Случилото се вчера в Париж не беше за вярване - и то в повече от един смисъл, пише британският в. "Гардиън". Каквито и религиозни или други възражения да е имало някога срещу публикуването на провокативните статии на седмичника "Шарли ебдо", те вече не са важни.

Известната формула гласи "Не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш". Когато хората са убивани заради това, което са казали, има само една страна, на която да се застане.

Маскираните убийци насочиха своите "Калашници" срещу свободното слово навсякъде. Ако им се позволи да ни стреснат, разговорите ще станат спънати и свободата на мисълта ще бъде разклатена, подчертава изданието. Вярващите мюсюлмани, мирни или не, бяха обидени от публикациите на "Шарли ебдо", но ако съществува право на свободно слово, то включва по подразбиране правото да се обиждат други хора.

Френският седмичник беше нападал многократно християнското лицемерие и не виждаше принципна причина да се отнася по различен начин към мюсюлманите, отбелязва "Гардиън".

Все още много неща не са известни за убийците, но е ясно, че те са се вдъхновявали от изкривена версия на исляма. Не става дума за действията на побъркан самотник. Нападението с тежко оръжие срещу събралите се на седмичния редакционен съвет показва безжалостен опит за нанасяне на максимален брой жертви, както и наличието на организация с връзки. Всичко това сочи към джихадистки тероризъм, гласи заключението на "Гардиън".

Въпреки възмущението е особено важно да не се позволи на защитата на републиканските ценности да се изроди в ответна реакция срещу цялата мюсюлманска общност във Франция, най-голямата в Европа. Различните общества имат склонност да свръхреагират срещу тероризма по различен начин, но всички го правят, предупреждава "Гардиън". Всички, които са покъртени, трябва да отговорят, като използват правото си, което терористите искаха да подтиснат: свободното слово.

Убийствата във Франция са подобни на екзекуциите на хора за светотатство или ерес в Европа преди 400 години, заявява Джон Бингам, редактор по религиозните въпроси на в. "Телеграф". И до днес далеч повече хора се чувстват засегнати от религиозната сатира, отколко са склонни да го признаят. "Християните са имали повече време за приспособяване, така че основните положения на Просвещението не са толкова плашещи", цитира Бингам думите на Том Холанд, историк занимавал се с история на исляма. "Мюсюлманите, особено идващите в Европа, просто не са свикнали с традицията на Волтер".

Сатирата обаче трябва да бъде защитавана като "сила за свободата и срещу тиранията, лъжата и глупостта", цитира той изказването на Салман Рушди, автор на "Сатанински строфи", който е получил смъртна присъда в Иран. "Уважението към религията е станало кодова дума за страх от религията", смята още Бингам.

Датският вестник "Берлингске" е препечатал няколко челни страници на "Шарли ебдо" в днешното си издание. Сред тях са и карикатурите на пророка Мохамед и шериата, подчертава в. "Индипендънт". "Ако тези атентати са дело на ислямисти, тогава сатирата става още по-значима", цитира вестникът изказването на Тим Волф, главен редактор на германското сатирично списание "Титаник". "След подобни нападения трябва да има още сатира, и нашето издание ще направи това".

"Нашият отговор на убийствата ще определи каква ценност придаваме на свободното слово", пише британският вестник "Индипендънт", посочвайки, че минути след атентата в Париж британски вестник е решил да цензурира творбата на убитите карикатуристи "Животът на Мохамед". До голяма степен терористите вече са спечелили, предупреждава изданието. Практиката на художниците вече е да се самоцензурират, за да не оскърбяват религиозни фигури. "В един глобализиран свят, където идеите могат да се разпространяват от Париж до Фалуджа в реално време, вече не можем да защитаваме хората от идеи, които не харесват, дори да искахме. Не можем да избегнем обидите към чувствата на вярващите. Нашият начин на живот е обида. И няма начин да не обидите тези, които искат да създадат глобален халифат", заключава "Индипендънт".

Британският вестник "Файненшъл таймс" първоначално критикува седмичника "Шарли ебдо" в статия на главния си редактор за Европа Тони Барбър, който окачестви като "глупаво" и "безразсъдно" провокативното поведение на "Шарли ебдо" към мюсюлманите, съобщи Франс прес. Но в редакционната си статия вестникът изтъква, че журналистите трябва да могат да изказват мнението си, каквито и да са хората, които може да бъдат обидени.

"Шарли ебдо" е без съмнение издание, твърде различно от нашето, но смелостта на неговите журналисти - и правото им да публикуват - не могат да бъдат поставяни под съмнение. Свободните медии не служат за нищо, ако не се чувстват свободни да говорят", подчертава "Файненшъл таймс".

"Ние заставаме зад това списание, независимо какво мислим за съдържанието", заявява в. "Чикаго трибюн", цитирайки Ев Цукерман, президент на Френския клуб на Чикагския университет. "Терористите успешно обединиха хора, които иначе щяха да критикуват това списание", добавя вестникът, който отразява организираните в Чикаго бдения в памет на убитите.

Нападението срещу сатиричният седмичник беше извършено в опасен момент, подчертава в. "Ню Йорк таймс". То разтърси "континента, където вече кипят антиимигрантските настроения, подхранващи крайнодесните националистически партии като френския "Национален фронт".

"Това е опасен момент за европейските общества", цитира вестникът думите на Питър Нюман, директор на Международния център за изследване на радикализацията в Кралския колеж на Лондон. "С нарастването на радикализацията сред поддръжниците на джихадистките организации и бялата работническа класа, която се чувства все по-ощетена и отделна от елитите, развръзката приближава", добавя той.

"Те го направиха, за да шокират обществото, и в този смисъл успяха", отбелязва Оливие Роа, френски учен, изследващ исляма и радикализма. Антиимигрантските чувства се засилваха през последните години в Европа, подкрепяни отчасти от икономическите проблеми и високата безработица, както и от нарастването на имиграцията и по-слабите граници.

Седмичникът "Шарли ебдо" стана символ на агресивния френски секуларизъм, който вижда своя истински враг във възхода на консервативния ислям във Франция, страната с най-голямата мюсюлманска общност в Европа, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Като чета заглавието на статията аз вече съм убеден,че главните виновнициса калашниците и по точно тези които ги правят и този който го е измислил.От заглавието аз съм убеден,че първо трябва да бъдат осъдени тези които правят калашниците защото убиците ако са били с други автомати е нямало да убиват друго е да си с м=16 ще си по милостив .
72
0
 
19
 
! Отговори
емо преди 9 години
много глупава статия.какъв свят се обединява;светът не е сащ и европа и израел.ако атентатът не засяга тези западните държави никой няма да се заинтересува ,а ще бъде минат като обикновенна случка.всеки ден заради кретенската политика на запада загиват хиляди хора но никой не се интересува от това
71
3
 
23
 
! Отговори
ник преди 9 години
А има ли в България покровители на убийци на журналисти? Ах а сетих се! Еврогрупата на ГЕРБ В първия си работен ден в Евро парламента поиска освобождаването на украинка отговорна за убийството на двама руски журналисти! За това се похвалиха на собствения си сайт! Мислете!
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тая гавра с вярата. Гавра с вярата са нашите xора от Родопите, които платиxа с живота си отказа да станат мюсулмани. Това сополиво съчувствие на едни гангстери просто не ни отива.
69
2
 
27
 
! Отговори
буревестник преди 9 години
Случилото се в Париж не беше за вярване,а случилото се и още случващо се в Либия,Сирия,Ирак,Ливан, Украйна,а и на още много други места по света дали е за вярване.Нашите десетина убити платиха за милиони убити от братята и бащите на тоз отвратителен обединен за масови убийства свят.Всеки има право на живот и свой душевен мир и вяра и никой няма право да се гаври.Това не е свобода на словото,а е гавра с вярата на определена прослойка от света.
68
1
 
24
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Като заговорихме за демагогия ще кажа още нещо!А например случая с вируса "Ебола" в Африка всеки ден умират с десетки и станаха вече хиляди а великолепната западна преса дори престана да се интересува от това а когато се зарази и един бял човек веднага въпроса стига чак до ООН и ако това не е демагогия какво да го наречеш?А при природни бедствия ако е някъде по света само се споменава мимоходом но ако е Европа или САЩ тръгват едни репортажи,трагедии и всякакви такива неща!
67
1
 
30
 
! Отговори
Грешно преди 9 години
Няма "изкривена версия на исляма"!Ислямът е антидемократичен,нетолерантен и терористичен в самата си същност! Използвайки "демокрацията",той иска да завладее целия свят!
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Франция само 25% са истинските французи.
65
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я пусни карикатури на евреи или хомосексуалисти в свободната цивилизована Европа да видиш какво ще ти се случи и на медията и на теб.
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой се заиграва с религията и това е много опасно. За няколко дни двете най-богати европейски държави имат такива проблеми, дали е въпрос на случайност или на сценарии за дестабилизирането им ?!
63
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ одеса действаха доказани руски правокатори.Ама всеки си избира каква истина му харесва.Запдът с зъл Русия е пич.
62
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не скърбяха така и за жертвите на фашистите в Одеса !!!! Явно западните ге.ве се смятат за богове ,по хора от хората !
61
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюслитата нали си направиха държава, аре марш да бегат да живеят там, кво тероризират белите и цивилизовани страни?
60
4
 
28
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Бог да прости загиналите хора!Но има едно НО защо например при атентат някъде другаде загиват десетки хора или както в Украйна се избиват хиляди хора със оръдия,самолети или ИГИЛ избива хиляди хора особено хладнокръвно западната преса или само ги отбелязва като факт или въобще не се интересува а сега едни висопарни слова за защита на демокрацията на свободата на словото!Например нападението в Грозни преди един месец беше отбелязан само като факт а смъртта на 12 французи е световна трагедия!
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стелков не разтреляли двама от същата *** за мародерства Наемници какво очакваш
58
0
 
23
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
До Анонимен--78--май ти си ***---Сивите вълци са спонсорирани от арабите,ИРА е спонсорирана от протестанската църква,ЕТА е спонсорирана от ЦРУ-доказано е вече-в Викиликс го има...така че не се прави на умен...
57
1
 
19
 
! Отговори
Емо преди 9 години
До *** дето се е "кръстил" ИСТИНАТАТи знаешли, че когато Англия е дала независимост на ИРАК, 30% от населението са били християни ! През 2001г. християните са били 5% в Ирак !Така, че нещата са несравними !!!
56
5
 
30
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Стига ревахте....всички знаем,че запада и техните политици създадоха тероризма--сега ревът.Жалко за журналистите,но същите тези журналисти помогнаха за раждането на тези главорези.Със своите тенденциозни и заблуждаващи матеряли,журналистите направиха услуга на джихадистите--а сега получават куршум от същите.В случая,наистина е вярна поговорката--каквото повикало,това се обадило.Жалко,но това е истината..........
55
0
 
19
 
! Отговори
край преди 9 години
Изчакайте позицията на Белия дом по въпроса и тогава я подкрепяйте.
54
0
 
15
 
! Отговори
А сега де преди 9 години
До Анонимен 73Я бързо провери в google , какво означава сарказъм и после ми задавай *** въпроси.