България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аа, не си? Такъв си, ама сега захлебваш при Сорос и си кривиш душицата! Ти ще идеш! Ленин обича да му гостуват такива като тебе.
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам нищо против бежанците,нашите съчувствия и подкрепа,обаче,дойдат ли да се съобразяват с нашите правила.Европейците тепърва ще им събрат попарата-пуснаха ги под одъра,те им се качиха на главата.Е, нали всеки бежанец можело да бъде втори Айнщайн,що пък все така се случва,че на тероризам ги избива.Затова,един поп на границата с купел светена вода,иска ли в БГ - да целува кръста и да влиза с цялата челяд. Тогава да им дадат и обезлюдени къщи има,но не да забъркват бомби вътре,а да бачкат.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксНЯМА, ЗАЩОТО НЕ СЪМ КОМУНИСТ. ТИ ЩЕ ИДЕШ
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е господин Ян Барек?
108
1
 
24
 
! Отговори
БГ преди 9 години
И на децата е ясно, че БХК не е български, а е 100 процента с антибългарски капитал създадена организация. Някой знае ли адреса им къде е?
107
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако са бежанци, разбирам...Проблемът е, че огромна част от т.нар. бежанци са всъщност нелегални имигранти, използващи ситуацията, за да се преселят на запад. Е на такива убежище - НЕ!
106
1
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
до до М..Ти ще идеш преди мен, вервай ми!
105
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ И ИЗНОСИТЕЛ НА ИКОНОМИЧЕСКИ БЕЖАНЦИ В ЕВРОПА. ЗАТОВА НЕ ИСКА ВНОС.
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес.бг, не ми е интересно какво е казала някаква случайна адвокатка, за която чувам за първи път. Толкова ли няма какво да сложите като главна новина?
103
1
 
18
 
! Отговори
БХК да отива в ИД преди 9 години
БХК да отива в ИД на място да се грижи за бежанците. Така ще е най-полезен.
102
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако са от Русия, Молдова, и всяка една европейска бяла държава аз не гледам с зло, напротив радвам се. Но на чалмари които освен да отвори някой дюкян за телефони или дюнери а мерси няма нужда!
101
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ВасилевКои са бившите ви пазари?
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксПЪРВО ЩЕ ИДЕШ ПРИ ЛЕНИН
99
1
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Не реагирайте първосигнално! срещу Град не можеш да излезеш с голи ръце! Нуждаем се от работеща доктрина, а не от масови безредици или гражданска война! Първо трябва да спрем предателите, които ни управляват и да наложим читави хора, които няма да се гъзурчат на янките и да притреперват или гледат в земата, пфу!
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК дгд!
97
1
 
23
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 9 години
Бежанците не са зло, а огромно зло - напаст Божия! Не е достатъчно да се строят по границите телени огради, а бетонни с кльон и високо напрежение. А всеки български гражданин трафикант "помогнал" на *** /арабин, афганистанец, кениец и прочее/ да влезе на българска територия да бъде осъден на поне 10 години затвор и отнемане на цялото имущество.
96
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пиша този коментар без да съм прочел и ред от статията по-горе.БХК се финансира от "Отворено Общество", което се финансира от Сорос. Няма какво да се чете на статии цитиращи БХК, не ме интересува тяхното мнение.
95
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава от БХК да ги научат да работят и да им купят парче земя и къща на село, защото ние вече си имаме "породисти хора" на социална (държавна) издръжка.
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мястото на тези бежанци не е в Европа! Да заминават в страните от Евразийския съюз, където е естествената им среда. Някой се опитва да създаде и манипулира напрежение в държавите от ЕС като им изпраща терористи под прикритието на бежанци! Не е трудно да се досетим кой е и защо го прави!
93
1
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Аз не гледам на тях като зло, просто сме си изчерпали капацитета.След като САЩ и Турция искат сирийците да живеят демократично, да вземат по 1-2 млн сирийци, те имат достатъчно територия, пари и сходни ценности