България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
неотдавна 3г. дете помоли "спасете мама" за жената бяха необходими 60 хиляди.Каква е съдбата и не зная.Държавата няма пари.Къде са тези.../ще има бан ако ги опоределя/ от БХК.Цели области се наводниха и хиляди съдби на достойни българи бяха смачкани.Няма пари за басейновите дирекции.Ами пенсиите,здравеопазване ,дупки по пътищата даже и какво ли не.Абе тая ....... не чете ли по форумите какво мислят българите за нелегалните имигранти.то бива наглост ама чак пък..
91
1
 
14
 
! Отговори
бббббббббб преди 9 години
Ako imahme пари - нищо против ама нашата социална система е срината защо БХК-то не ревне на Запада да ги приберат натам
90
2
 
18
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
До Редакцията на Днес.бгПлащат ли ви за да публикувате материалите на БХК? Моля отговорете.Знаете чудесно, че 99% от казаното от този комитет е ЧИСТА пропаганда.Задължително ли е да ни занимавате редовно с гръмките им изявления?
89
1
 
18
 
! Отговори
бкп преди 9 години
Страшни *** сте от този " комитет" , нашите родители умират от бедност, ние самите напскаме страната си дискриминирани от ***, който ни асимилират.Искате да унищожите България и българите, ***.....
88
7
 
4
 
! Отговори
Неизбежно преди 9 години
Демографската криза вече е прераснала в демографската катастрофа , която е необратим процес .Последствията са оголени територии.Природата празно пространство не търпи.Неизбежна е подмяната на народа и населяването на тази територия с друг етнос.Неизбежна.Дали ще стане със скок когато българският етнос стане в малцинство , или постепенно като се населява с друг етнос още от днес , това е без значение , толкова висока е скоростта на тези процеси.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК да си .............! Първо ние сме мизерници, второ ги храним и поим, вместо да храним децата и родителите си. Трето, подмяна на коренното население и религия на страната в дългосрочен план. Та, БХК да си ....... лелята стринкина!
86
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
БХК е зло.
85
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК е антибългарска организация.
84
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние де юре нямаме бежанци, защото не граничим със страни във военно-конфликтни ситуации. Имаме нарушители на закона. Адвокатката да не ни обработва с глупости...Големият въпрос - кой инициатор и подкрепя тези конфликти??? Та същите да вземат да се погрижат за тях. Може и да ги приютим, но сиренето е с пари... За всичко трябва да се плаща!
83
1
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Обръщайки се назад към Историята, ние виждаме, че гостоприемните народи са били напълно асимилирани. Ционизмът създаде марксизма и либерастията с цел да ги противопостави и печели от борбата помежду им, като и двете системи са интернационални и насочени към разрушаването на националните народи и превръщането им в тълпа от ***, без имущество, живеейки на кредит, тоест в роби! Отворете си очите!
82
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре като почнат израелски бежанци да идват пак ли ще ги спирате?
81
1
 
30
 
! Отговори
WTF???????????? преди 9 години
В България има МИЛИОНИ бедни. Защо да помагам на чужд народ? Защо да помагам на хора, които изповядват религия, която ги учи, че трябва при първа възможност да ме убият ????????????
80
1
 
14
 
! Отговори
Чудя се преди 9 години
Чета новината и коментарите и се чудя.Може ли някой да каже тия бежанци какви са -мюсулмани или християни...И не за друго ,но не съм чула християни от Сирия да бягат и да са стигнали в Бг.Нямам нищо против мюсулманите,нито към бежанците...Но тия дни четох ,че от Донбас напр.Бг няма да приема бежанци...И резонно възниква един въпрос-не е ли целенасочена тази налагана на Бг от външни сили политика към т.н. бежанци с цел постепенна подмяна на етническия състав на населението по нашите земи.
79
1
 
31
 
! Отговори
:) преди 9 години
Би ли споделила с нас тази "експертка" дали получава пари от БХК и кога последно е помагала на бежанец... безплатно? Гади ми се от хора, които за пари продават Родината и народа си. Всички в БХК са такива.
78
2
 
26
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
БХК както и вие от Америка за България вън от страната долни ***
77
1
 
17
 
! Отговори
Ico преди 9 години
"Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му" Абсолютно точно го е казала... но айде да ми обясни от къде на къде пък БХК ще ми казва на кого да помагам? В България все едно няма милиони бедстващи хора така или иначе, те не се ли нуждаят от подкрепа, или са твърде бели и твърде християни за симптаията на БХК!?!
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типичните демагогски глупости за гостоприемство, ама на чужд гръб, демек вие се грижете и помагайте на бежанците, а аз ще го докарвам откъм сладки приказки и разбира се срещу заплатка от БХК. Морално деградирали хора. Как може толкова да мразиш собствената си родина и народ, че да се хванеш на работа в БХК, ей това не мога да разбера.
75
2
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Злото е в БХК и по точно в ционистите, които го финансират и ръководят. Злото е и в майкопродавци като по- долу списващите, дето нищо не знаят, освен да лапат доларките но Сорос и да повтарят като папагали някакви мантри и заклинания, пфу!
74
1
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
Предлагам закон за БХК - нека всички негови членове задължително да живеят в гетата.Точно на петия ден розовите им бузки ще са по-далече от журналистите и от Станишев.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам нищо против нормалните хора, които наистина бягат от война и идват тук с идеята да се интегрират и да си намерят работа, обаче не мога да приема, че страната се напълни с всякакви *** от Азия и Африка идващи от държави в които война няма, но писали се бежанци, само и само да се доберат до Европа и после да смучат помощи по не знам колко си години. Благодаря, ама вече си имаме достатъчно такива, че да приемаме още. Да не говорим, че между тях има и терористи и всякакви други.