България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тарифата на гранична полиция е 200 евро на човек. от една командировка си правят по 4-5000 евро
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами добре, тогава да помогнем на всички мизерници в света. Или в Русия да няма олигарси, които живеят на гърба на руския народ.
70
1
 
16
 
! Отговори
Ico преди 9 години
За "човечността" *** баба ми, която също няма пари за лекарства и минава през трудности, експерта няма ли да каже нещо? И че бежанците не трябвало да срещат стени на среща си... на адвокатката ясен ли и е принципа на националната държава, суверенитет и територия?!?!? Симпатизирах преди на БХК.. но напоследък е мн трудно ...
69
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Новия Световен Ред не търпи комунизъм!
68
1
 
9
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Освен написаното в пост 74, пришълците, влизащи по криминален начин от Турция, не могат да се титулуват бежанци, защото според чл. 31 от Конвенцията за статута на бежанците, не се налагат наказания заради незаконно влизане или пребиваване на тяхна територия на бежанци, които, пристигайки направо от територия, където са били застрашени животът и свободата им по смисъла на чл. 1, са влезли или пребивават на тяхна територия без разрешение. Тълпите от Турция явно не пристигат направо от Сирия...
67
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
тези от 10 годишни носят калашници смятате ли че тук ще стоят мирно
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не са зло да го вземат това добро в Хелзинки.
65
1
 
22
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Само един едничък въпрос към прав.спец, М.Иванова от Българския Хайдушки Комитет : Как се е отнасяла Франция към родителите на братя Коуаши и към самите тях, че братята с такова вдъхновение избиха дветре дузини народ насред Париж?
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре като почнат израелски бежанци да идват пак ли ще ги спирате?
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕКА НЕ ГЛЕДАМЕ НА НЕЛЕГАЛНИТЕ ИМИГРАНТИ КАТО НА ЗЛО. ДА ПОСТРОИМ ЕДНА ОГРАДА ЗА ДА ДЪРЖИМ ДОБРОТО В ТУРЦИЯ И ТО ДА МИНАВА САМО ПРЕЗ КПП-ТАТА
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не са бежанци, а икономически имигранти!
61
2
 
3
 
! Отговори
От ръководството преди 9 години
116 под мене, чудя се плюс ли да ти туря, или минус.Ем си прав, ем не си...
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека адвокатката която е и експерт към бхк да даде пример на всички ни като си вземе у тях едно бежанско семейство. Та така де, да им покаже прословутото българското гостоприемство. Нямало медицински грижи или били лоши по центровете с бежанци. То като се замисли човек медицински грижи за нас няма или са лоши, какво ли остава за някой друг.
59
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българите са мизерни завистливи и злобни. искат да ги приемат на запад, ама там ги разбраха какви са и не ги искат. а що се отнася до бежанците ,никой нормален няма да остане в бг
58
3
 
8
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност.Мисля, че ключовата дума е като ГОСТИ!
57
4
 
10
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Нищо не сависи от партиите или БХК,а от международното положение.България си е една безгласна буква!
56
5
 
6
 
! Отговори
Аслан преди 9 години
Англия, Франция и Германия не трябва да гледат на българските емигранти като на зло! Ние също сме хора, намиращи се 25 години в беди, нещастия, разруха, геноцид и сполетени от комитети, общества и всевъзможни паразитиращи форми на живот!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gospozjo Ilieva, ubeden sum, che se SAMOUVAZJAVATE. Sushto taka sum ubeden, che zatova shte MI POMOGNETE. Ot godini progresirashto se svivAsm ot muskulni i stavni bolki, no "djipito" (na koeto novijat zdraven ministur shte dava BONUSI, zashtoto sa pregradata na bulgarina kum zdravnata kasa) "otgovorno" mi kazva da vzema "protivovuzpalitelno" i dori ne mi pishe retsepta. NE ME LEKUVA, chaka da umra. Njamam ni edin zdrav zub ot ostanalite mi 18. Za "remonta" mi trjabvat 6000 leva. POMOGNETE DE !!!
54
1
 
7
 
! Отговори
menn преди 9 години
Taka e ako jiweem normalen jiwot.no kato niama Kakwo da jadem .niama kak da gledame po drug na4in na prishalcite....
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80 Румен ,Защо не се осигури работа на Българите !Моят син няма работа и излиза след 1 седмица да работи в Чехия !Защо за тези мюсолмани да има ВЕДНАГА. Образованите Турция ги взема и изпраща другото към България ( деца и социални )също като *** .