Парите в пенсионните фондове са най-добре управляваните!

Даниела Петкова: Реалната доходност е 0,5% на година
21 яну 2015 18:10,
50
Парите в пенсионните фондове са най-добре управляваните!
Снимка: архив, БулФото

Парите в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са най-добре управляваните пари в държавата, заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“, по време на заседание на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Още по темата
Тя обърна внимание, че реалната доходност на всички УПФ от 2002 г. до края на 2014 г. включително е положителна и е 0,5% на година, а не изобщо (досега цифрата се цитираше, без да се уточнява периодът – бел. ред.)

Универсалните пенсионни фондове са съгласни да намалят таксите за управление на активи, стига това да бъде прието в закона, стана ясно по време на заседанието.

„Имаме готовност да понижим таксите, но нямаме право“, каза Даниела Петкова. Тя обаче допълни, че са необходими комплексни мерки за повишаване на доходността, а не само мярка като понижаване на таксите за управление.

По-рано Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Осигурителен надзор“, заяви, че преди години още е имало предложение на КФН таксите да бъдат понижени с 40%, но този проект не е бил придвижен.

По думите му точно сега трябва да се направи това понижение на таксите, защото активите на УПФ растат и ще надвишат 25 млрд. лв. до 2024 г.

Предложението е понижението да става плавно за период от около 4 години.

В момента активите на УПФ са общо 8 млрд. лв., като 1,3 млрд. лв. са от доходност в резултат на инвестициите на УПФ, каза Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Той заяви, че асоциацията ще предложи законодателни промени, свързани с решения за иновации, за развитие на УПФ, подобряване на инвестиционната дейност, включително намаляване на таксите, нови гаранционни механизми за осигурените лица, за въвеждане на мултифондовете и други. Подробности не бяха разкрити, но документите са предоставени на парламентарната социална комисия.

От асоциацията остават на позиция, че промяната за прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове в НОИ трябва да се подложи на широк обществен дебат и задължително да се преразгледа.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: пенсионни фондове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2004г. минималната заплата е била 120 лв. а сега е 360 лв. Нека всеки да провери колко доходи му е донесъл пенсионния фонд.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ингфоТе половината не знаят в кой фонд са, камо ли каква е разликата между сложна и проста лихва, колко е инфлацията/дефлацията, как се смята стойност на парите във времето и още куп други неща свързани с темата. Като им е зор и вярват на поредните манипулации да си наврат "парите" в бездънната яма НОИ и да не мрънкат после защо взимат пенсии, колкото за сто хляба, ако и за толкова има де.
43
0
 
3
 
! Отговори
ингфо преди 9 години
До БуаааахахахаахаТОВА Е НОМИНАЛНА ДОХОДНОСТ - ТОЕСТ ДОХОДНОСТ МИНУС ИНФЛАЦИЯ. ТОЕСТ ЗАПАЗВАТ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ И СЕ УМНОЖАВАТ. РАЗЛИКАТА С БАНКИТЕ Е СЛЕДНАТА ТАМ ДАВАТ ПРОСТА ЛИХВА И НЕ СЕ ПОЛУЧАВА АКУМУЛИРАЩ ЕФЕКТ С ВРЕМЕТО. ТАКА ПАРИТЕ ВНЕСЕНИ ПО БАНКОВА СМЕТКА щЕ БЪДАТ МНОГО ПО МАЛКО СЛЕД 30 ГОДИНИ.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4За 40 години при о.5% лихви и инфлация от 5-6% аз ще взема пари точно колкото за едно нормално погребение. Тия неща със "сигурността" ги обяснявай на хората с основно образование дето не знаят какво е % и инфлация. Всички в България са крадци и мошеници, свестните и умните хола избягаха навън.
41
1
 
7
 
! Отговори
Буаааахахахааха преди 9 години
Егати доходноста 0,5% при 5-10% годишна инфлация хахаха направо се чудя какво ще правя с такава голяма пенсия
40
1
 
7
 
! Отговори
фондьо преди 9 години
Във фондовете постъпват ПАРИ, НО веднага се обръщат в "дялове" по курс купува 1.5лв (примерно). Когато трябва да изплатят пари - "дяловете" са по курс продава 1.1лв за сега. Този курс си го определя фонда. Може ли курса да стане 0.1 когато цъфнат теменугите? Разбира се! а защо не и 0.001?
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и с КТБ беше така - банка на годината а после....
38
2
 
1
 
! Отговори
До Мунчо преди 9 години
До ***...то името говори....;)
37
2
 
3
 
! Отговори
Ani преди 9 години
Защо лъжеш и тролиш? Смесваш ДДПО (Допълнително Доброволно Пенсионно Осигуряване) и ДЗПО (Допълнително Задължително Пенсионно Осигуряване )....разлика планина :)
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе как така става,че най добре "управляваните" пари, 64346ги няма :)))
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даже искат да вдигнат вноската на 7 % още по-голям грабеж.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега доходността е 5%, а още не са започнали да изплащат пенсии, тогава какво да очакваме?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закриите фондовете и НОИ и дайте на хората по-високи заплати, които ще спестяват сами и сами ще се пенсионират.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накрая се оказа, че за близо 10 г. Трудов стаж имам около 2000 лв по партидата, като ме осигуряват на заплата над 1000 лв, не е ли смешно!? Дори не ми позволяват да си изтегля тези пари, които са ми по допълнителното доброволно осигуряване. Накрая ще се окаже, че ни пенсия, ни дявол. Изхранваме с парите си и фондовете, които не се знае дали ще просъществуват, ето защо съм съгласна да прехвърля всичко на държавата, белким тя поне оцелее.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията ми намирисва на платена реклама на фонд Доверие. Изключително не коректни, имам допълнително задължително и допълнително доброволно пенсионно осигуряване при тях. Не ми изпращат годишните извлечения по партидата, а ми се обаждат да ми кажат, че проверили( без мое съгласие) и се оказало, че по основния фонд съм към др. Институция, дали не желая да си преместя средствата при тях. Да не говорим, че всички фондове си уддържат такси, имат някаква недоказана доходност, преди време беше дори о
30
1
 
2
 
! Отговори
Факти преди 9 години
До АнонименПлюс с плюс и минус с минус , или приход с приход и разход с разход се сумират.Така се прави баланса.За 9 месеца толкова десетки милиони минус е фрапираща загуба
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФактиА да ви е хрумвало, че тези 111млн. са приходите, които разпределят между клиентите си, а от 92млн. имат разходи за дейността 67 и реална печалба 25? Никой и не споменава, че всички фондове са длъжни да покриват минимална доходност, която се определя от КФН!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно колко от кимпетентно коментиращите знаят в кой фонд са и кога последно са си виждали състоянието на партидата и доходността? Дайте си парите в НОИ щом така искате, но спрете да говорите за неща, от които дори нямате представа!
27
2
 
4
 
! Отговори
Факти преди 9 години
За периода от януари до септември м.г. деветте дружества са удържали 92 млн. лв. от такси на осигурените в тях, при положение че общите им приходи извън вноските са 111 млн. лв., а разходите - 67 млн. лв., съобщиха от КФН.Явно са губещи.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е толкова финансово неграмотни хора на едно място не е възможно! Не е случайно, че държавата е в това положение!