Парите в пенсионните фондове са най-добре управляваните!

Даниела Петкова: Реалната доходност е 0,5% на година
21 яну 2015 18:10,
50
Парите в пенсионните фондове са най-добре управляваните!
Снимка: архив, БулФото

Парите в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са най-добре управляваните пари в държавата, заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“, по време на заседание на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Още по темата
Тя обърна внимание, че реалната доходност на всички УПФ от 2002 г. до края на 2014 г. включително е положителна и е 0,5% на година, а не изобщо (досега цифрата се цитираше, без да се уточнява периодът – бел. ред.)

Универсалните пенсионни фондове са съгласни да намалят таксите за управление на активи, стига това да бъде прието в закона, стана ясно по време на заседанието.

„Имаме готовност да понижим таксите, но нямаме право“, каза Даниела Петкова. Тя обаче допълни, че са необходими комплексни мерки за повишаване на доходността, а не само мярка като понижаване на таксите за управление.

По-рано Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Осигурителен надзор“, заяви, че преди години още е имало предложение на КФН таксите да бъдат понижени с 40%, но този проект не е бил придвижен.

По думите му точно сега трябва да се направи това понижение на таксите, защото активите на УПФ растат и ще надвишат 25 млрд. лв. до 2024 г.

Предложението е понижението да става плавно за период от около 4 години.

В момента активите на УПФ са общо 8 млрд. лв., като 1,3 млрд. лв. са от доходност в резултат на инвестициите на УПФ, каза Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Той заяви, че асоциацията ще предложи законодателни промени, свързани с решения за иновации, за развитие на УПФ, подобряване на инвестиционната дейност, включително намаляване на таксите, нови гаранционни механизми за осигурените лица, за въвеждане на мултифондовете и други. Подробности не бяха разкрити, но документите са предоставени на парламентарната социална комисия.

От асоциацията остават на позиция, че промяната за прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове в НОИ трябва да се подложи на широк обществен дебат и задължително да се преразгледа.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: пенсионни фондове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До emil.popov.35не ми давай примери с щатите , ами кажи на кой са пенсионните фондове в България .Ти ако имаш доверие на Ковачки , Прокопиев и сие , аз нямам ...Истината е че в България с парите на хората се купуват яхти , коли и силикон за любовници .... това рано или късно е обречено на провал.Помни ми думите.Истината ще лъсне след 10-на години , когато дойде времето да се изплащат първите пенсии
24
3
 
9
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До Анонимен23 Зако ли в Германия, САЩ и където и да е другаде в тия страни НЯМА фалирали фондове, макар и да изплащат пенсии десетилетия??? И защо в Америка всичко е в частни фондове, дори и частни партиди, които всеки може да инвестира като иска и защо в Америка 75% от населението инвестира тия си партиди в акции и си осигурява с пъти по големи пенсии. Абе що ли си губя времето с дивотии - да спориш с бойковисти е най-голямата глупост в живота на всеки нормален българин!
23
4
 
4
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До МунчоТова решение вече срина фондовата ни борса! И тя ще потъва още много - а няма, повтарям НЯМА богата държава в света без силно РАЗВИТА борса! Никой нормален не инвестира в държава, в която дори собствените й граждани не вярват - а състоянието на борсата е най-истинския показател за това!!!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До emil.popov.35все още няма фалирал пенсионен фонд , защото просто досега само се прибират парички и една пенсия не е изплатена.кажи ми толкова ли ще си отворен ако пенсионния ти фонд последва съдбата на ктб и пиеш една студена водичка ,защото там няма гарантирани нито сто , нито двеста хиляди , гориш с парите и духаш супата.
21
1
 
7
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До 19 Защото закона е такъв, променете го гербаджиите и ги намалете като толкова ви пречат! И като ми говорите за право на избор това определено предполага и друго - аз например искам всичките ми пари от НОИ да отидат в частен фонд - защо не ми разрешавате това! Другия ми избор, като ми искате парите дайте ми стаж срещу тях, всеки самоосигуряващ се внася по около 1000лв годишно за пенсия в НОИ - ще ви прехвърля 10000 и ми дайте 10 години стаж! Нали говорите за право на избор!!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Не зная дали съм *** или не, но защо си мисля, че това решение на правителството ще задвижи механизмите на пазарната икономика и ще се махнат таксите :)
19
1
 
5
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До МунчоОпределено си си ***. Таксата е само входяща и тя е 5% от постъпилата сума по закон, други такси няма. Асоциацията на осигурителите още през 2008 година предложи тая такса да падне на 3%, но никой от управляващите досега не го направи. Имам над 15000лв в частен български фонд и няма да ги мръдна оттам, хората са ми изкарали над 2000лв доходност. Друге въпроса и че тия пари се наследяват, докато в НОИ всичко изчезва. Гробарите ще дърпат постоянно да приберат всичко, но ще лапат дебелия
18
2
 
8
 
! Отговори
До emil.popov.35 преди 9 години
А можеш ли да ми обясниш защо удържат такси? Ако не беше задължително да ни прибират парите, дали нямаше да махнат таксите? Значи от 200лв внесени годишно, дори и с лихвата от доходността, която не надвишава 5%, таксите ми изяждат по-голямата част от парите.
17
3
 
4
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Не е истина колко болни гербаджии пишат тук /или по-скоро един двама, но със същата диагноза/ ;) Да се сравняват парите в частните фондове с кухата каца НОИ си е повече от малоумие. А и напъните, че фондовете видите ли трябвало да доказват че са по-добри, само и само да угодят на финасовото министърче и боко. Да ми се сравняват световни колоси като ING или Allianz, които управляват пансионни активи за стотици милиарди, с нашия пиклив НОИ е повече от болест на акъла или по-скоро на безакълието;)
16
4
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Това ми прилича на реклама заради решението парите да отиват в НОИ по подразбиране!Не съм запознат с пенсионните фондове, но лично аз ще си махна парите от там единствено заради високите такси за обслужване. Не стига, че им ги внасям задължително и нямам избор дали да внеса или не, а и ще им плащам по една камара пари за такси. Такси за какво? Че ми ползват парите ли? Няма да си сменят политиката и затова всичко в НОИ - поне да не ме е яд после и да им направя мръсно!
15
1
 
3
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Даниела Петкова а тези които въртят парите от пенсионните фондове междо едни обръчи от фирми колко лапат 50% или поврче????
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това с пенсионните фондове си е пълен грабеж .- никой не носи отговорност дали няма да фалират и да пием една студена вода- задължени сме да внасяме в тези фондове със закон , без ни най малка защита-голяма част от хората не знаят къде се осигуряват , защото работодателите си правят врътки и ни слагат парите в определени фондове които после инвестират със свързани с тях фирми и много скоро ще има мяу
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До StealthХахаааатова била реална доходност .....ти сериозно ли говориш .При положение и че в момента лихвите са по 5% годишно и гарантирани до 200 хиляди , ти казваш , че 0.5% е ОКдруг е въпроса , че никой не знаее колко реално пари има в тези фондове , да не се окаже че някой даже са били клиенти на КТБ ....
12
2
 
12
 
! Отговори
Stealth преди 9 години
Като гледам под тая статия само икономически колоси са се изявявали, така че само да ви обърна внимание - 0,5% Е РЕАЛНАТА ДОХОДНОСТ СЛЕД ТАКСИТЕ И ИНФЛАЦИЯТА, НАБИЙТЕ СИ ГО У *** КРАТУНИ И ПРЕСТАНЕТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА! Който му се вижда съмнително - да си държи парите у НОИ, за да финансира сегашните пенсионери! А след 20-30 г., когато се пенсионира и няма пари в УПФ, ше го питам кой ще му плаща пенсия, след като ще има 1.5 млн.+ хъхрещи, безработни на тая територия.
11
3
 
5
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Само едно малко сравнение ...В София преди 10 години квадратен метър жилище струваше средно около 250 евро ..... преди 5 години бе стигнал до 1000 евро , а днес е около 700 евро средно ....айде тази пишман експертка да ми обясни , ако бях вложил преди 10 години парите в някой панеляк даже , да ми сметне доходността ако обича ....За 10 години 5 % доходност си е подигравка направо ...при положение , че най простия инвеститор в имоти дори и след спада щеше да оттрои парите си ...
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
0,5 % си е нищо при инфлация от 10-15 % а при инфлацията при жилищата и наемите през 2002-2008 беше даже 400-500 %. Поредния обир и грабеж на пенсиите след Костов 2000.
9
2
 
8
 
! Отговори
gio преди 9 години
няма да си местя парите от фонда, в който се намират. Даже предпочитам да и тезикъм да ходят в допълнителния пенсионнен фонд. целта сега е, понеже дъжавата знае, че пенсионните фондове разполагат с някакви пари и искат да сложат ръка на тях. и както дянков източи пенсионния резерв, така да потънат в небитието и тези хорски пари.Да ходят където и да карат каквито искат коли тези дето управляват фонда не ме интересува, важното е, че мойте пари са си там, когато ми потрябват след време.
8
3
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
До 5С тази разлика че парите в банката са ти гарантирани (поне 200 000 но то ако някой събере повече от вноски в УПФ ще се прекръстя). Т.е и да фалира банката - парите ти остават.
7
3
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Май все пак ще има ефект от предложението на Горанов. Поне ще започне дебат по темата. Иначе били съгласни да си намалят таксите. Ами айде ги намалете де. Защото цитираната доходност е без да се смятат таксите. Сметнете и ще видите че за година вноски резултата е отрицателен. Тази доходност от 0.5% на година на кого я говорите. Вноски има всеки месец от 10 години. Единственото добро на частните фондове е че партидите евентуално са поименни и се наследяват. Другото е смях...
6
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Най сетне да видим добре управлявани пари,влизат точно в определени джобове.