Експерти призовават за повече качество при санирането

Има опасност от корупция при обществените поръчки по програмата
Обновена: 2 фев 2015 16:33 | 2 фев 2015 16:33, Миглена Иванова
16
Експерти призовават за повече качество при санирането
Снимка: архив, Булфото

По-високи цели за енергийна ефективност и критерии за качество на строителството да се заложат в новата национална програма за саниране на панелните блокове. За това призовават от Коалицията за подобряване на жилищните условия в България „Достоен дом“, Камарата на архитектите в България и Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Неправителственият сектор настоява също за приемането на обективни критерии за достъп до финансиране по програмата и за ясен план за връщането на заемния ресурс, с който се финансира процесът.

Припомняме, че правителството предостави гаранции за 1 млрд. лева на Българската банка за развитие (ББР), с което на банката се даде „зелена светлина“ да потърси заем от международни финансови институции. Интерес проявиха Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Същевременно, още при дискусиите за бюджета за 2015 г., кабинетът спря издаването на държавни гаранции за заеми, с изключение на санирането и проекта за газовата връзка с Гърция. Така на практика се блокира и ремонтът и строителството на пътища, финансирани със средства по програмата „Транзитни пътища“.

Организациите предупреждават също така, че начинът за провеждане на обществените поръчки за санирането са потенциален източник на корупционни схеми и „надуване“ на цената на строителните дейности.

Като цяло организациите оценяват позитивно програмата и я определят като „стъпка в правилната посока“. Принципите при разходването на заложения ресурс обаче те считат за рискове, включително и от гледна точка на крайните потребители – собствениците на жилища.

Санирането и жилищната стратегия

От коалицията „Достоен дом“ посочват, че всякакви програми за саниране трябва да са част от цялостна, ясна държавна политика. Според Минчо Бенов, директор на Хабитат България, е необходимо да се актуализира националната жилищна стратегия, която е от 2004 г. и оттогава не е променяна.

Процедура по промяна на стратегията, както и по подготовката на единен жилищен закон, започна с отделянето на Министерството на инвестиционното проектиране от регионалното министерство от правителството на Пламен Орешарски. Ведомството обаче вече не съществува и се сля обратно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за момента процесът е стопиран.

От Хабитат България призовават регионалното министерство да използва като основа свършеното от несъществуващото вече строително министерство и да започне незабавно работа по документ, с който да се определи националната жилищна политика в дългосрочен план. Според организацията това ще гарантира систематична работа в бъдеще, а не работа „на парче“.

От центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ подкрепят искането и настояват за цялостна концепция за обновяване на жилищния сграден фонд, която да се подложи на широко обществено обсъждане.

Целите и икономическата обосновка

Организациите подчертават, че в програмата за саниране не са заложени цели и очаквани резултати по отношение на енергийните спестявания, намаляването на вредните емисии и социалните ползи. Същевременно целта за постигане на минимален енергиен клас С на санираните сгради е далеч от европейските изисквания, които влизат в сила от 2020 г. Зам.-председателят на Камарата на архитектите арх. Николай Гълъбов предупреди, че заради това след няколко години може да се наложи ново саниране на вече обновени сгради.

Още за препоръките на експертите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
цц преди 9 години
Хризантема7 е права -има опасност от корупция,нищо няма да правим,за да не се краде.Итака нашите деца няма да плащат.Правилно!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Ala_Bala преди 9 години
Tova sanirane shte se *** v uswoqwane na edni pari
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък 10 е ***!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубавото на санирането е, че при наводнение ще има отлепени плоскости.Качваш се на сала и отплаваш за един по енергийно-ефективен свят
11
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Къде ти е асфалта бе? Я *** в по малките градове да видиш освен кал, дупки и водни цикли друго има ли? Същото ще бъде и санирането.
10
0
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Алоооооооууууууу санирането няма да е за всички колкото до винетките и до дупките първо си задай въпроса колко са дупките и продънените кърпежи в страната след което се замисли защо няма винетки от по 3 или 6 месеца и наи на края си задай въпроса къде отиват средствата от глоби актове и технически прегледи и данъци след като даже за пътни знаци не остават от тях
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди плачехте-дупки,ями,чупим си колите,плащаме винетки и т. н. Бойко направи асфалт.После започнаха "ние не ядем асфалт" .Тока скъп.Започва топлоизолиране ."ние не ядем стиропор".Да ви е***а майката мрънкалници-не сте съгласни и за безплатно саниране.Тогава се бръкнете в джоба и си санирайте копторитр сами.За довиждане да ви ...майката червени кратунковци.
8
2
 
8
 
! Отговори
Нане Вуте преди 9 години
Миналия Му мандат ни храни с асфалт, този ще е със стиропор.Ми как ще го мием-то няма да потъва?
7
3
 
6
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Винаги има опасност от корупция. Дайте нищо да не правим. Изобщо в България може ли нещо да се прави без да се оплюе. *** работа.
6
3
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Предния мандат мина под знака на асфалта,този ще свикваме със стиропора.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във времето от 3 до 8 г. полистирена започва да засилва стареенето си с деполимеризация ,като отделя ВОДА,и към 20 химични съединения много, от които с концентрация в околната среда над ПДК/пределно допустима концентрация/.Заради това в Русия например има постъпки към нормативната уредба да бъде забранена вътрешната топлоизолация с полистирен.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бе да и как ще стане хем качествено хем да има и да се краде
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стиропорът се разлага за 10-15 години, както и останалите изкуствени екструдирани изолационни материали. Минералната вата е вечна. Друг въпрос е защо ще пестим ел.енергия, следа като имаме излишък на енергийни мощности?Все едно в Мизия да не се мият и да събират вода в легени.Пълна идиотщина!
2
3
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Опасност от корупция у нас?Пълни асинуации
1
3
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Кво качество с тоя СТЕРИОПОР бе. Ако не е камена вата забрави за КАЧЕСТВО.