В тази бедност парите да са само за държавните училища!

Миков: Така най-уязвимите слоеве ще имат достъп до образование
Обновена: 9 фев 2015 07:46 | 8 фев 2015 17:22,
141
В тази бедност парите да са само за държавните училища!
Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че се приема Закон за образованието, който не държи сметка за социалната дистанция между различните прослойки и за достъпа им до образование.

Още по темата
Миналата седмица на първо четене парламентът прие, че държавата ще плаща част от финансирането и на частните училища и частните детски градини.

Миков допълни, че в настоящите условия, при наличие на толкова голяма бедност, ограниченият финансов ресурс трябва да се насочи изцяло към държавните училища, за да се осигури достъп до образование на най-уязвимите социални слоеве.

„Същото е и в здравеопазването. Така наречените реформи всъщност се въртят в оня порочен кръг, който превръща образованието и здравето в стока. И срещу това ние сме против, активно и постоянно“, посочи Михаил Миков.

„Настояваме да се предприемат спешни  мерки от правителството, за да се  гарантира сигурността на българите в Украйна, както по отношение на техните права като малцинство, така и във връзка със ситуацията в момента, която създава опасност за живота им. Българите трябва да имат по-сериозна подкрепа от България”, каза още той в местността Шерба край Варна.

Миков бе категоричен, че БСП ще продължава да настоява за категорична позиция на нашето правителство за отпадане на санкциите спрямо Русия. „Част от нашите представители и в Европейския парламент, и в ПАСЕ категорично се противопоставиха на това изкуствено напрежение. Пътят за излизане от кризата е в диалога, в никакъв случай не във военните действия. Една война ще бъде разрушителна за Европа, България ще понесе много тежки последици и затова ние ще участваме във всички инициативи, в които ясно се чува гласът на българските граждани, който е против военни действия“, отбеляза Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на партията.

В местността Шерба край Варна председателят на БСП участва в традиционното честване на годишнината от битката на партизанска чета „Народна дума“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Българите остават българи завинаги !!! Святи , чисти , добри , почтенни и достойни !!!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко дете има право,на еднакви средства, но не сме в Швейцария, тук контраста става все по-голям. Живея до ч. у-ще, децата идват добре облечени със съкпи коли, в което няма нищо лошо, напротив , но гледах едно предаване, един директор на училище в една бедна община, който каза, че на първия уб. ден е имало деца, които са дошли боси по едни къси панталонки т.е. потресаваща бедност. Е в тази ситуцаия, поравно ли трябва да са парите или да се даде бъдещи на тези дечица, без да се краде.
71
3
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
В тая бедност защо партиите не си направят партийните "добавки" от Националния бюджет поне по 50 лева на електорален серсемин ??
70
0
 
6
 
! Отговори
detelina преди 9 години
ПО ВЪРХОВЕТЕ ,ХЛАД, ПО НИЗИНИТЕ ,ГЛАД!!!!ЗА народа бедност, а за вас -разкош!!!!
69
2
 
9
 
! Отговори
До 118 преди 9 години
Дори и по времето на социализма, в добрите гимназии имаше ученици, които учеха здраво. Имаше и мамини лигльовци, които разчитаха да си уредят занапред живота чрез връзките на бащите си. И сега не е по-различно.Друг е въпросът, че през соца масово се поощряваше насочването към производството и техникумите се толерираха.Който иска - учи. Задачата на родителя е, ако има възможност, да осигури на детето си място в гимназия, в която дисциплината е по-добра, а образованието - по-качествено.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мит е, че средното гимназиално образование при соца беше по-добро от сега. Но имаше, тогава техникуми и СПТУ-та които даваха добър занаят на учениците. Знанията на завършили, примерно икономически техникум, бяха повече от знанията на преподавателити. Тогавашни тракторисчета и багеристчета, по прякор, сега милионери.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нашата родина имаме най-ниските данъци. Всяко правителство подкрепя бизнеса законово и с финанси. Непрекъснато едни пари се усвояват. Цената на работната сила е на ниво Африка. С малки изключения - на държавни служители и работещи в чужди фирми. Нормалната човешка реакция е да се подкрепят слабите. Държавно финансиране на частното обучение е лукс, който си позволяват само богати държави. Когато с общи усилия направим България богата, ще си го позволим и тук.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обучението в държавните училища, до завършване на средния курс, е безплатно за учениците. Всъщност платено от данъците на всички данъкоплатци. Защо в частното да се плаща, за същото образование? Важното е възможно повече хора, да имат такива доходи, за да могат да образоват децата си в частно училище. Миков, синчето ти сигурно е тежък милионер, само от субсидиите. Кво провиш за доходите на бедните?
65
3
 
8
 
! Отговори
до 108 преди 9 години
На родителите много им пука за децата им. Бизнесменът с любовницата. Тя по бутиците. Децата в частното да не им се пречат. Частно, защото като плащат ще получат и китап без да знаят нищо. С него, в частния университет. Готово. Пълен безинтерес.
64
1
 
10
 
! Отговори
до 105 и 106 преди 9 години
Напротив! Нищо няма. Пълна гола-вода. Едно уравнение не могат да решат. На последно място сме по международните класации. Над 45% от учащите се във ВУЗ са неграмотни. Неграмотността се върна през последните 25 години. Толкова право на избор имат, че от избор, избират да не учат. Пълна трагедия. Имаме поне 15 икономически университета и икономиката е в Депресия.
63
2
 
7
 
! Отговори
до 102 преди 9 години
Образованието след 10.11.1989 е пълна трагедия.
62
2
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 9 години
В България няма средна класа. Тези 1400 лева ще влезнат в джобовете на частниците в ущърб на държавните.
61
2
 
8
 
! Отговори
до 97 преди 9 години
Премълчаваш едно! Влезнахте с конкурс. Т.е. Със солидни знания до 8 клас. Нивото е било високо в МГто, съучениците. Държавата няма работа в частното образование. Тя трябва да създава законов рамки за него, но не и финансови. Държавата трябва да се грижи за държавните учебни заведения и не трябва да дава и стотинка на частните, защото всяка стотинка дадена на частно е в ущърб на ученика в държавното.
60
1
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
Напротив! Тука те затова са богати, защото не плашат и 10% плосък данък. Нищо не плащат. Цялата данъчна тежест е в/у бедните, които сега щеше им спонсорират частните училища. Уж богатите големи пазарни икономисти, па все на държавна помощ чакат. Че и децата им, ако има как, да ги изучи / подпомогне държавата. Това е асоциално, неморално поведение. И безсрамно.
59
4
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Няма такова нещо! Частните училища имат достатъчно преференции - данъчни облекчения, признаване на частното образование. И парите, които неграмотният Борисов си е наумил да им дава ще отиват в джобовете на собствениците. Т.е. Не по предназначение. За неща нямащи нищо общо с образованието. Частно е за това! Инак, щеше да е държавно.
58
0
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 9 години
Споко, в София, в научните институти, младият висшист е също с такава заплата!Да не говорим, че в почти всеки един от тези институти има наивни хора с доста научни публикации, но без връзки. Те стискат зъби и мизерстват с такива заплати, като на млад висшист и се надяват да получат научна длъжност, каквато отдавна заслужават. И като приближат пенсионната възраст, си дават сметка, че с тях се подиграват. Но не е нужно тук да коментираме това.Мизерни заплати има и в София.
57
1
 
3
 
! Отговори
Не, не сте прави! преди 9 години
Къде има такива масови заплати в Европа като нашите? Засрамете се! Дайте шанс и на децата в масовите училища. Не е ли дискриминация децата да работят в различни условия, защото са различни по социален произход?
56
1
 
5
 
! Отговори
До Жалка работа(84) преди 9 години
Като говори за "най-уязвимите", Миков има предвид не работещите хора с ниски заплати, а онези, които изобщо не получават заплати, но в замяна на това са с по 5-6 и повече деца и вечно викат "Дай!" или "Държавата дава малко!" Като че ли някой им е длъжен!Подкрепям предложението такива да отработват в трудови лагери издръжката на децата си. Тогава и в училищата в техните махали ще има предостатъчно финансови средства. Но най-главното пак ще зависи от тях - децата им да благоволят да учат!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миков, справедливото решение е да се увеличи сумата за издръжка на едно дете в държавните заведения. Да се намали началническият висшестоящ персонал.
54
3
 
9
 
! Отговори
Приказките на Миков преди 9 години
са чиста проба предизборен флирт с електората от "маалите".Не е грижа за ученолюбиви, но бедни деца, а е съшит с бели конци флирт с "трайно безработните", които наострят уши само ако им се каже, че някой ще им дава готови пари под каквато и да е форма!В случая, Миков им показва готовността на БСП да отнема по 1400лв годишно от работещите и плащащите данъци и да ги даде в училищата, в които ходят само заради безплатните закуски децата на вечните многодетни майки и неработещи бащи.