В тази бедност парите да са само за държавните училища!

Миков: Така най-уязвимите слоеве ще имат достъп до образование
Обновена: 9 фев 2015 07:46 | 8 фев 2015 17:22,
141
В тази бедност парите да са само за държавните училища!
Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че се приема Закон за образованието, който не държи сметка за социалната дистанция между различните прослойки и за достъпа им до образование.

Още по темата
Миналата седмица на първо четене парламентът прие, че държавата ще плаща част от финансирането и на частните училища и частните детски градини.

Миков допълни, че в настоящите условия, при наличие на толкова голяма бедност, ограниченият финансов ресурс трябва да се насочи изцяло към държавните училища, за да се осигури достъп до образование на най-уязвимите социални слоеве.

„Същото е и в здравеопазването. Така наречените реформи всъщност се въртят в оня порочен кръг, който превръща образованието и здравето в стока. И срещу това ние сме против, активно и постоянно“, посочи Михаил Миков.

„Настояваме да се предприемат спешни  мерки от правителството, за да се  гарантира сигурността на българите в Украйна, както по отношение на техните права като малцинство, така и във връзка със ситуацията в момента, която създава опасност за живота им. Българите трябва да имат по-сериозна подкрепа от България”, каза още той в местността Шерба край Варна.

Миков бе категоричен, че БСП ще продължава да настоява за категорична позиция на нашето правителство за отпадане на санкциите спрямо Русия. „Част от нашите представители и в Европейския парламент, и в ПАСЕ категорично се противопоставиха на това изкуствено напрежение. Пътят за излизане от кризата е в диалога, в никакъв случай не във военните действия. Една война ще бъде разрушителна за Европа, България ще понесе много тежки последици и затова ние ще участваме във всички инициативи, в които ясно се чува гласът на българските граждани, който е против военни действия“, отбеляза Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на партията.

В местността Шерба край Варна председателят на БСП участва в традиционното честване на годишнината от битката на партизанска чета „Народна дума“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
8
 
! Отговори
Продълж. на 82 преди 9 години
Коментираният тук въпрос е болезнен за хората от "средна ръка".За олигарсите този въпрос е без значение, за тях 1 400 лв годишно са пренебрежимо малка, смешна сума.Да не забравяме, че са стабилни и проспериращи онези държави, в които има солидна средна класа. Защо да не подкрепим онези хора, които могат да съставят средна класа у нас?Вместо това, някои мрънкат за "най-уязвимите", които в повечето случаи са такива благодарение на мързела си, а подяждат сериозно и всички нас, данъкоплатците!
52
0
 
6
 
! Отговори
Жалка работа! преди 9 години
Справедливо е, когато за 5- 6-годишните деца няма места, да се заплаща, защото обучението им е задължително по закон, а държавата не си е свършила работата. Но за другите е върхът на цинизма! Този преход се извърши на гърба на бедните. Работещи бедни! Не са неграмотни. Не са мързеливи. Защо са бедни? Срамота е!
51
2
 
8
 
! Отговори
До 75 преди 9 години
Защо да е цинизъм?Прочетете коментар 59. Написан е от млада жена с годишен доход 7 000 лв, а приятелят й взима годишно 12 000. Тя преценява, че не ще може да си позволи частно училище за бъдещото им дете.Но ако решат в продължение на 4-5 години да живеят по-икономично, те ще могат през този период да запишат детето си в частна гимназия - ще се лишават от заплатата на майката, за да плащат таксата. За тях ще е облекчение ако от тази годишна такса им приспадат по 1 400 лв
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В държавна детска градина една лела, сега госпожа, се грижи едновременно за тридесетина деца, а в една частна за две - три. За лелката в държавната заплатата е минималната, в частната в пъти по-голяма. В частната има и много друг специализиран педагогически персонал, по езици, култура и спорт. От там и разликата в таксите.
49
7
 
6
 
! Отговори
Това е... преди 9 години
... цинизъм! Скандал! бедните изучават с парите си богатите и им плащат елитарното, частно образование! Неолиберализъм, Либертарианство и пладнешко обиране в действие! Срамота!
48
4
 
7
 
! Отговори
Миков е... преди 9 години
... много прав! По каква логика, освен ако не е по "логиката' на неграмотника Борисов, трябва да се вземе от държавното училище и да се даде на частното?Та това е директен трансфер на държавни пари в частни ръце!
47
2
 
3
 
! Отговори
кака мара преди 9 години
в тая държава бедните дават за богатите,тези,дето имат малко,дават на тези, дето имат много,за да имат още по-малко.въпросният закон е предложен от представители на БСП и по-ужасно нещо няма как да се сътвори - тази история с парите за частните училища е най-малкия проблем
46
3
 
4
 
! Отговори
Емир Тимур преди 9 години
Лошо ДНК...пролетарско , смърди на комбайн , мас и чесън ;-)
45
3
 
5
 
! Отговори
До Тайгата преди 9 години
В някои страни е задължително децата да ходят в държавно училище до определена възраст (например до 6-и клас), а след това вече е по желание - едни отиват в частни, други в държавни, като държавните също биват различни.Човек се съобразява не само със своята платежоспособност, но и възможностите на детето си.Някои наистина се замомяват още на 12-13 г., това го има не само у нас. За такива, или за по-тъпичките, след 6-и клас има 3-годишно професионално у-ще и с това се приключва.За реда сте права
44
4
 
7
 
! Отговори
Засрами се, Миков! преди 9 години
Да не се забравя, че понякога от услугите на частните детски градини се ползват не по желание, а по принуда онези, които ходят на работа, но за децата им няма места в обикновените детски градини. Там с предимство се настаняват децата на така наречените "най-уязвими", за които се е загрижил Миков! Те не ходят на работа, ядат от соц.помощи, откъснати от доходите на работещите, но децата им са с предимство в детските градини и при това таксите за техните деца са за сметка пак на данъкоплатеца!
43
4
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 9 години
Вълнуват се хората от средната класа!Ще има пари за училищата и в най-бедните квартали, ако се намерят управници на място, които да вкарат в трудови лагери безотговорните многодетни търтеи, които нямат и ден трудов стаж.Всеки трябва да осигурява издръжката на децата, които е решил да създаде, особено когато тези"създатели" са здрави хора под 40-50-годишна възраст!Стига са ни скубали насила, за да хрантутим онези, които утре ще създават нови хрантутници и ще ги товарят на гърба на нашите деца!
42
1
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 9 години
Различно е. В някои от тези училища, годишната такса е под 3 000 евро, но някои неща се плащат допълнително.В други такива училища, годишната такса се движи от 8 до 10 хиляди лева, като таксата за всеки следващ клас става по-висока.Има училища, в които таксата за последния клас е над 30 000 лв.Има възможност да се плаща разсрочено. С други думи, за немалко от семействата ще е добре дошло намаляването на годишната такса с 1 400 лв.Не знам какви са таксите за частните детски градини.
41
4
 
5
 
! Отговори
Просто е! преди 9 години
Тук някой си въобразяват, че 2-метровите огради и блиндираните врати, камерите и охраната ще ги спасят от диващината на безпросветността. Зинали са света да глътнат днес, веднага. Спрете се бе, хора! Егоизмът ви вече е опасен за вашето здраве! Лаком г.з глава затрива!
40
5
 
4
 
! Отговори
фен преди 9 години
Aз съм зa новите промени. 1 зaщото инaче децaтa в чaстните училищa сa дискриминирaни. Товa го кaзвaм зaщото всяко дете имa прaво нa безплaтно обрaзовaние. 2 зaщото тези децa сa дискриминирaни и зaщото не получaвaт детски нaдбaвки. 3. Товa че някой е решил дa инвестирa в обрaзовaноето нa детето си не го прaви зaдължително толковa богaт че дa може дa се откaже от товa което му се полaгa по зaкон. Реформите сa прaвилни зa мен.
39
4
 
9
 
! Отговори
Състоятелният човек преди 9 години
би дал, каквото може да отдели от парите си, за да бъдат подпомогнати ученолюбиви, но бедни деца. Само че това в нормалните държави става не чрез болшевишко преразпределяне на чужди пари, по презумпция, че всички деца били имали почти еднакви способности. В нормалните държави знаеш какво, на кого и защо даваш, за да го подпомогнеш.НЕ ЖЕЛАЯ силом да скубят от мен, за да наливат там, където учат децата на онези, които не желаят да работят, не плащат данъци, но произвеждат деца като на конвейр!
38
3
 
12
 
! Отговори
Данъкоплатец Продълж преди 9 години
Мога да платя такса в частно у-ще, но с икономии от други пера в семейния бюджет. Ако от тази такса ми приспадат по 1 400 лв, това ще ме облекчи.НО другарите-болшевики настояват тези 1 400 лв да отидат в някое от онези у-ща, в които преобладаващата част от момиченцата са точно от онези, които от 9-годишни замечтават да са булки, а на 13 г. вече лапат готови пари, внесени в хазната от такива като мен. Лапат ги, защото вече са станали майки и ще карат така чак до 45-50-годишна възраст!
37
4
 
4
 
! Отговори
а въий преди 9 години
И те обедняха горките хахахха.Гадна работа е бедноста а?То не е като да *** и да си прайш хотелчета на сънито а?
36
3
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 9 години
Само че "най-уязвими слоеве" днес у нас се считат онези, които просто НЕ ЖЕЛАЯТ да учат, а още от 9-годишни се осмислят като вече узрели за женитба. След 2-3-4 години вече са на пазара за булки, а на следващата година - майки на държавна издръжка. Спират се на тази роля, която най им харесва и се закотвят в нея чак до менопаузата им. Не плащат данъци.Та, значи, на моето дете се полагат за образование по 1 400 лв годишно.Аз плащам повече от 1 400 лв годишно под формата на данъци. /Продължавам/
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно! този който има пари да открие частно училище той трябва да има пари и да го издържа.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИЕ ОЩЕ ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ БСП,ДПС,ГЕРБ,АТАКА,СА ВЕЧНА ДРУЖИНА