Борисов за "Червеи"-те: Никой не следи как го правят, къде го носят

Иванов внася във ВСС доклада от проверката, проблемите били огромни
Обновена: 11 фев 2015 22:17 | 11 фев 2015 16:44, Веселина Йорданова
58
Борисов за "Червеи"-те: Никой не следи как го правят, къде го носят
Снимка: БТА, архив

Наложително е Висшият съдебен съвет като независим орган да разгледа темата с издаването на съдийски разрешения за използването на СРС, заявява премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Още по темата
От стенограмата става ясно, че той възлага на министъра на правосъдието Христо Иванов, който е председател на ВСС, да внесе за разглеждане в Съвета констатациите от докладите по операция „Червеи”. От разговора на заседанието на МС личи, че се спестяват подробности заради класифицирана информация, тъй като стенограмите са публични.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяснява само, че в доклада от проверката, направена в МВР от Националното бюро за контрол на СРС, има осем групи констатации, които сочат огромни проблеми.

„Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това се констатира не от мен, защото има атаки, гледам в последно време медийни и към мен персонално. Аз изчаках доклада на Бюрото за контрол на СРС, който в понеделник ми беше представен и той изцяло потвърждава нашите притеснения отпреди два месеца“, изтъква Вучков.

По думите му трябва да се установи докрай какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР и ако е необходимо да се промени законът, а не това да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи.

Какво данни се съдържат в информационната система разяснява и премиерът Бойко Борисов.

„Там в масивите са всички данни – дали примерно някой като малък се е бил някъде или каквото и да е друго. Сиреч, криминалните регистрации, които не се отразяват в съдебните регистрации – има малка разлика. Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби или си обрал бостан, ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано“, казва Борисов.

Премиерът уточнява, че не обвинява никого, но държи „двамата министри (Вучков и Иванов – бел. ред.) да са в курса на нещата“.

Според вътрешния министър Веселин Вучков важното е „да не замитаме всичко под килима и след три дни никой да не си спомня за това, а да видим какъв е системният проблем и в бъдеще да не се допускат подобни нарушения на Закона за СРС”. Той изразява надежда, че утрешното изслушване по темата в парламентарната комисия за контрол върху СРС няма да се превърне в самоцелно политическо противопоставяне.

Констатациите наистина са много тежки – осем групи. Докладът ми беше представен и на мен преди три дни. Аз още на 2 декември съм сезирал и други институции, които вече предприемат някакви мерки, допълва той.

Вучков коментира, че съдебното разрешение се ползва като параван някой да си прави след това каквото си иска.

„Ние, повтарям, не търсим скандал, а търсим това да не се повтаря и всъщност, дай Боже, да няма нищо", коментира още премиерът Бойко Борисов.

"Но притеснението ни от това, което съм прочел, че действително са…, не мога да кажа дори какво е правено, защото служителите, които са отивали, са оставали… Примерно отиват в Бургас, или в Шумен, или на друго място, осигурява им се достъп до сървъра, никой не ги наблюдава, никой не ги контролира какво правят, как го правят, къде го носят, как са го занесли – в архивите на делото няма констатации. С една дума, всичко това е правено, правено, правено и накрая – в архива. Примерно, ако МВР иска да ползва нещо от тази проверка, за която 300 дни са харчени пари, няма нищо", казва Борисов.

Правосъдният министър Христо Иванов обещава още утре да постави въпроса на вниманието на ВСС, за да се обсъди какви мерки са необходими.

„Ако има основание за реализиране на дисциплинарна отговорност, също ще действаме. Всякакво съдействие от наша страна ще има при планиране на законодателни изменения в тази материя“, допълва Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са червейте от ПМ да протестират пред джамовете на властта за готиния нов дълг дето искат да ни го нахлузят, ми няма ги, студено е, не плащат, па и какво ги интересува, те си усвояват сребърниците от големия брадър
47
0
 
1
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 9 години
Занимават ни с глупости само и само да избягат от главната тема. ДА КАЖАТ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ ДЕТО СА ИЗНЕСЛИ 300 МИЛИОНА $ В ШВЕЙЦАРСКА БАНКА. дА КАЖАТ ИСКАНА ЛИ ИМ Е СМЕТКА ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ. КОНФИСКУВАНИ ЛИ СА ПАРИТЕ. ЗАДЪРЖАНИ ЛИ СА В ЗАТВОРА ВЕЧЕ!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и червеи -къде е човека?
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отклоняват ни вниманието !Теглят кредити.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои ,имат червеи в главите, вместо мозък!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажи тия шестнадесет милиарда какво ще ги правим и кой ще ги връща
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой никого не е подслушвал.А трябваше не да ги подслушват, а да ги арестуват платените ***,които се намърдаха сега във властта и грабят с пълни шепи от нещастния български народ.Хвърлят ни прах в очите за да не обръщаме внимание на чудовищния дълг който вече стана заедно с последните 16 милиарда 28 милиарда.Спрете безумци,докато не е станало късно.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас Лазаров е терорист убиха свои хора Баретата.Трябва веднага да бъде съден от маиката на Баретата.
40
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 9 години
Boiko pro4eti sa Burov ne sa jovkov na Kolko 4ervii skri Zezo dosietata saschto Aleksei petrov ne govori toi vi e Kollega Gen atanasov jo jivkovo vreme e vasch 4ovek Kakto i dr bojadji bkp gerb
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ни баламосват за да ни отвлекат вниманието от новия дълг от 16 милиарда лева+12 милиарда които взеха само за няколко месеца стават 28 милиарда,които ще плащаме всички ние.Никое правителство до сега не ни е загробвало така.Мизерията ще продължи с пълна сила,а те ще стават все по-богати.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI,KOITO E OTKRADNAL GALABI I ZAIZI MOGE DA BADE PRESLEDVAN ZIAL GIVOT,A TOZI,KOITO KRADE SEGA MILIONI MOGE DA BADE PRESLEDVAN V DRUGIA GIVOT.GOSPODIN BORISOV VIE STE GENII,CE STE PODBRALI TAKAV EKIP.BLAGODARIM VI,NO PO-HUBAVO DA VI NIAMA.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сто процента е имало разработка и сто процента нещата вътре са притеснителни .Да не забравяме ,че имахме най наглите хора управлявали България .България влезе в рекордите на Гинес ,за най продължителни всекидневни протести , спомням си че около 400 дни протести , не бяха достатъчни за да си тръгнат от власт истинските червеи.Накрая се скараха Местан и Сергейко , за парите от КТБ и се изсулиха като ни лук яли ни ..Даже Мая сега като е слушам ,имам чувството че съм сънувал година и половина.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nevernizite da ne kasvat dai Boje i da se Krastat zvetanov da kaje toi snae mnogo a o drugara mu boiko saschto cpc da se raskriat sjukitelki ot Tel.palati imat visoki saplati sa posluschvane na Komshia kolegi tn daje se hvalat i raskarvat kakvi rasgovor. Sluschat Sluj.na mvr kato podsluschvat koi im narejda i saschto podsluschvat ako e sa sigurnost e ok no ako e sa mrasotia ne e ok
35
1
 
5
 
! Отговори
Хари преди 9 години
Писна ми вече да слушам за червеи. Шаран да бях, пак щеше да ми се доповръща. Голямо кудкодякане пада, а яйцето им накрая ще е колкото маслина, ако въобще нещо снесат. И не разбирам защо занимават мен с проблеми към чиито решения аз нямам никакво отношение, най-малкото защото съм абсолютно некомпетентен.
34
3
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
ne me u4udva .
33
9
 
8
 
! Отговори
Аденауер: преди 9 години
България има само един единствен шанс да излезе от дупката в която е вкараха съзнателно *** и доносниците на ДС и този шанс е Германския модел на изграждане на общество без *** и доносници на ДС,чрез тотална декомунизация на обществото ,Лустрация със забрана да участвуват в управлението на всички нива в държавата на повече от 600 хил./Евростат/комунистически и агентурни престъпници за срок мин.от 35 год.,Национализация чрез насилствена експроприация на всичко откраднато от тези крадц
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСНАЦИТЕ СА КОПИРАЛИ ВСИЧКО С ПОДКРЕПАТА НА РОДООТСТЪПНИЦИТЕ!
31
2
 
5
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Аре стига с тези червеи и глупости!Само мен да подслушвате ви трябват поме трима милиционера на три смени.Кой ще им изкарва заплатата след като Аз не работя от поне 20 години и Ви гледам сеира кога ще ме превъзпитате с "Борбата на труда и назначения от ДС-*** капитал"Винаги съм го казвал на такива ***,и пак ще го кажа.Изучихте *** децата ми и сега те работят за икономиката за САЩ,а Аз съм върл подръжник на всички САЩ президенти!Какво Вие успяхте *** да направите за собствените си
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В това е проблема.За 300 дни се копира всичката информация.И никои нищо не знае от официалните и тези които са ЗАДЪЛЖЕНИ да знаят .
29
4
 
7
 
! Отговори
бббббббббббббб преди 9 години
Маджо: ***, докарай мерцедеса, че треа да събираме едни кинти от един изумрудБойко: Сега, бате Маджо (докарва колата, 600 сел). Да дойда и аз да помагам?Мадцо: Не може, Рапонче, не ставаш, за тая работа се иска поне малко акъл и малко шубе. Седи си тука да не стават ексцесии, както казва големия Маргин.