Държавата нехае за българите в Украйна? Спекулации, рече Митов

Премиерът иска да е ясно има ли неправомерна мобилизация там
41
Държавата нехае за българите в Украйна? Спекулации, рече Митов
Даниел Митов. Снимка: архив, БТА

Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание на сънародниците ни в Украйна, са спекулации, коментира министърът на външните работи Даниел Митов на заседанието на правителството.

Още по темата
Той посочва, че техните проблеми в условията на военни действия в страната, особено по отношение на обявената мобилизация, са поставяни на различни равнища, включително на Съвет на ЕС.

Предстои въпросът да бъде обсъден при скорошна визита на украинския министър на външните работи Павло Климкин, става ясно от стенограмата от заседанието.

По темата за мобилизацията премиерът Бойко Борисов дава нареждания.

„Един много важен въпрос, който трябва да се каже категорично, защото пропагандата действително работи много чудовищно в момента – това е мобилизацията, преди всичко на етническите българи в този регион, нека така да го наречем. Искам още днес това да ми се изясни, официално да ги питаш, говори с министъра, защото на Съвета в Брюксел ще бъде и украинският президент Порошенко и ако има такова нещо директно да го запитам там, ако няма – съответно пък пуснете го като информация колко, кога, как, има ли такова нещо или няма, или какъв му е размерът“, нарежда още Борисов.
 
Митов изтъква, че Министерството на външните работи е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса за ускорено и облекчено издаване на визи на хората с български етнически произход. В момента, съвместно с Българския червен кръст, се организира изпращането на хуманитарна помощ за хората от районите на военни действия.
 
Дискусията по темата в МС е във връзка с приетото решение на правителството за назначаване на нов генерален консул в Одеса. Районът, за който той отговаря, е с най-голямата българска диаспора в света – около 200 000 души, като 6000 от тях са от най-засегнатите от конфликта места.

Митов заявява, че Генералното консулство има значителни по обем политически функции предвид актуалната ситуация в Украйна след анексирането на Крим и сепаратистките действия в Източна Украйна.

„Подпомагането на българските фирми износители, възстановяването на търговско-икономическите отношения, развитието на туризма е неизменна част от постоянните задачи на генералното консулство. Променената обстановка в контекста на кризата в Украйна и необходимостта от успешното изпълнение на многобройните и комплексни функции на консулството в Одеса предполагат назначаване на генерален консул с подходящи професионална подготовка и опит“, казва той.

Министърът представя и биографията на Димитър Тучков, който правителството одобри за генерален консул и заявява, че опитът му е предпоставка за успешното изпълнение на функциите му.

Антон Киссе, председател на една организациите на българите в Украйн и депутат в Украинския парламент, ще бъде у нас в петък. С него ще бъде координирана работата по отношение на помощта за нашите сънародници.

"Големият въпрос е как хуманитарната помощ ще стигне точно до хората, които са в зоната на военни действия, но това ще го решим вече съвместно с тях и договаряме каква точно ще е хуманитарната помощ, на каква стойност и как да стигне до съответните региони", разяснява министърът.

Премиерът Бойко Борисов поръчва на Митов да запознае депутатите с тази информация, защото много от партиите са заявили желание за изпращането на хуманитарна помощ.

Премиерът казва още, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев е призовал правителството да помисли за промени в законодателството във връзка с облекчена процедура за даване на гражданство на етническите българи в зоните на конфликт в Украйна.

„Свържете се с него – ако има такъв проектозакон, да ни го даде да го видим какво биха искали да се направи, дали може, дали е Шенгенско пространство… Даже тук може би госпожа Кунева, по-добре е тя да се свърже с него. Да видим тяхното предложение. Ако има такъв шанс, разбира се, ще сме „за”, но да видим дали е възможно“, казва Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан : Не питайте, защо управниците ви са антибългари, а попитайте себе си, защо са управници !
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В усърдна служба на своите господари от САЩ и слугуващия му ЕС, на международните корпорации и на собствените си комисионерски интереси, парламентът и правителството на България, разбирай туземната, колониална, компрадорска администрация, провеждат унищожителна война срещу собствения си народ.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕДАТЕЛЪТ !Даниел Митов е бил служител на организация, служител на Националния демократичен институт, финансиран от американското правителство, който е фабрика за американски протежета, инфилтрирани на ръководни постове в чужди правителства.
22
1
 
3
 
! Отговори
ами преди 9 години
Държавата нехае за малкото останали българи в България той се замислил за украинските де...а и ***
21
1
 
6
 
! Отговори
Проклятието ГЕРБ преди 9 години
Митов, ще дойде време на оценка на загубите на България заради Украйна, следвайки линията на Евросъюза. - Южен поток бе изтърван, да не би Украйна да не играе основна роля в газоподаването към Европа. Турски поток ще прекрати ролята на Украйна след 2 до 3 години, а и нас ще ни постави в миша дупка. КСамо управници, които не обичат държавата си, са способни на такава стъпка срещу народа си. Сега за компенсация щели сме да теглим нови 16 милиарда заем. Проклятието ГЕРБ тегне над всички ни.
20
2
 
6
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
до 31моли се да не идва деня в който ще се разбере кой от кого се страхува.
19
1
 
16
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
тия дето пишат че украинските българи не са българи са турци-мафиоти от дпс на които бабите им са им разказвали приказки за тимур от самарканд и за татарите стрещу башибузуците:) страх ли ви е и след векове:):):) страх ви е и от българите и затова сипете глупости.
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В последните 2 години ни заляхте с афро-араби. За 2014-12000 статута + още 6 000 чакащи-18 000. За 2013- 10 000 статута. За българите от Украйна си правите оглушка. Искате да унищожите България, чрез заселване на неинтегрируеми пришълци, а пречите на българи да дойдат и искате останалите българи да се махнем от България, защото вече сте я продали на арабите. Трябва съд за продажни политици национални предатели, ако не изгоните афро-арабите и не помогнете на българите.
17
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 3BALGARI IMA SAMO V BALGARIA
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТИГА ГЛУПОСТИNA NIKOGO NE TRIABVAT UKRI KRADZI I ALKOHOLIZI
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Митов ти си спекулация ве и то от най-долен тип!
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен- ZASHTO NE MISLITE ZA BALGARITE V BALGARIA,На руски агент-провокатори, напълнили форума, не трябва да задаваш такива въпроси. Те не са чувствителни по това направление.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименNO MNOGO SHTE BADE OZENEN NA ULIZATA V GR.SOFIA
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Митов, ти си срам за България!
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен22MINUSA NA NOMER TRI.NAPISANOTO BESHE .BALGARI IMA SAMO V BALGARIA.ZASHTO?ZASHTO NE MISLITE ZA BALGARITE V BALGARIA,KOITO GIVEIAT NA SVETLINNI GODINI OT NORMALNIAT GIVOT,A STE SE ZAMISLILI ZA NIAKOI, KOITO NE SASHTESTVUVAT--KATO BALGARI.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата нехае за българите в чужбина, но виж, приемаме за "бежанци" куцо и сакато, само да е мохамеданин.... И статут получават без никакви проблеми, после ще могат да гласуват, да си доведат родата до девето коляно, а четири деца за тях се равняват за семейство с едно дете при нас!
9
1
 
30
 
! Отговори
Тралалалал преди 9 години
/КРОСС/ Ние имаме не външен министър, а говорител на евроатлантическите структури. Той едва сега разбра, че в Украйна имаме българи и реши да им даде визи. Заради мобилизацията Порошенко забрани хора под 50 години да напускат страната. Защо са им визите тогава", каза Румен Овчаров в интервю за БНТ.
8
3
 
23
 
! Отговори
st преди 9 години
Спекулации ли?Колко българи още трябва да загинат в Украйна,за да направи нещо госпожа министърката,пардон министъра?А-аа,чакате инструкции...?От посолството ли..?Няма да питам кое-ние го знаем..на една Козя улица се намира.Да,да и това,че сте на заплата и на подчинение на същата амбасада-също го знаем.. 3а родоотстъпничество предполагам ви плащат добре.. Гледам и за гелче има....
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ги избират все такива ученички.Или може би дъъългата ръка на ЦРУто ги назначава,а нашия пъчи гърди и сиклати перките като ходи.
6
1
 
18
 
! Отговори
tyu преди 9 години
Ш.мбан агент на ЦРУ, за кой си се загрижил?!?!?