Частните школа ще намаляват таксите, ако получават пари от държавата

Около 12-13 млн. лв. годишно са нужни от бюджета за това
16 фев 2015 15:55, Анисия Иванова
59
Частните школа ще намаляват таксите, ако получават пари от държавата
Архив: Булфото

С парите, които частните училища ще получават от държавата, ще се намаляват част от таксите за обучение на учениците в тях. Това заяви на пресконференция Милка Славчева - председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ).

Тя обясни, че частните училища искат да получават средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците, който е около 1300-1400 лева годишно.

Още по темата
Миналата седмица парламентът прие на първо четене новия Закон за предучилищно и училищно образование. Според промените държавата ще плаща част от финансирането на частните училища и детски градини.

Славчева отбеляза, че ако в Закона за предучилищното и училищното образование бъде приет принципът „парите следват ученика” и за частните училища, то идеята ще влезе в сила през 2018 г.

Твърденията, че държавните и общинските училища ще бъдат неравнопоставени спрямо частните училища заради финансирането, тъй като частните училища, освен държавната субсидия, ще събират и такси от родителите, са силно манипулативни и неверни, каза Славчева.

По думите й децата и учениците в частните училища и детските градини ще получават от държавата само пари за задължителното им обучение, които ще се ползват за част от заплатите и социалните осигуровки на учителите.

Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение, за извънкласни дейности, няма да имат бонуси за добри образователни резултати, за ремонти и за обзавеждане на материалната база, обясни председателят на БАЧУ.

Славчева отбеляза, че държавните и общинските училища освен средствата, които получават по делегираните си бюджети, съгласно единните стандарти за издръжка на учениците, получават също и средства за капиталови ремонти, за материално-техническата база, за отопление и такса "смет", за високи резултати на учениците.

В България в момента има 54 частните детски градини, в които има 1300 деца и 1002-ма учители.

Частните училища в страната са 164 (от първи до 12-и клас) и в тях 6800 ученици се обучават от 1325-ма учители, съобщиха от БАЧУ.

Според Славчева за този брой деца в частното образование са необходими около 12-13 милиона лева годишно от държавния бюджет.

По повод на мненията в обществото, че в частните училища учат "деца на богаташи и мутри" и държавата ще им плаща обучението, Славчева коментира, че в тях учат деца на родители от средната класа. Това са деца на преподаватели в университети и на учители, на финансисти и на хора със свободни професии, добави председателят на БАЧУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
25
 
! Отговори
Един преди 9 години
Що за наглост е това? Кой позволява на самозабравили се управници да ни принуждават да плащаме за частни училища? В коя нормална държава подобен закон може да мине безнаказано? А ако всички, които развиват частна дейност поискат финансиране от бюджета, какво ще стане? Възмутително и нагло!
23
1
 
27
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
След като някой е избрал детето му да учи в частно училище, това означава, че си поема разходите. Така е навсякъде по света и няма нужда да се правим, че не разбираме за какво става въпрос. ЗА КОРУПЦИЯ, ОБЛЕЧЕНА В ЗАКОН!
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азза сега още нищо не ти се полага.щом имаш за частни-плащай,няма аз да ти плащам частното училище.ако искаш ходи на почивка,ако иска не,твое решението,но не искам аз да плащам за твоите деца,има на кого да давам пари и такси да плащам. ако герб иска това да им последното управление,да приемат и тоя закон,а другите,които дойдат на тяхното вясто,ще го отменят.
21
0
 
27
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Колко красиви думи, за да се облече една откровена далавера в закон. Още едно доказателство, че живеем в страна на неограничените възможности. Но, ако позволим и това, явно си заслужаваме съдбата като народ.
20
1
 
29
 
! Отговори
Стоянов преди 9 години
Ако Законът за образованието лансиран от ГЕРБ бъде приет, чрез който с парите на всички нас - данъкоплатците, ще се финансират частни училища, трябва да се вдигнем на всенароден протест. Очебийно, е че става въпрос за лобизъм, за взети много пари, за да бъде прокаран закона в този си вид. От векове е ясно какво е частна собственост и как се финансира. Аман от простотии на неграмотни алчни управници! ТАНЕВ, КАСТРЕВА, ДАМЯНОВА и компания да си подават незабавно оставките. Рано или късно ще отговарят за престъплението, което вършат.
19
2
 
26
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Новият Закон за образование е пълен с недоразумения. Възмутително е това, че от държавния бюджет ще се финансират ЧАСТНИ УЧИЛИЩА! Откъде накъде ще финансираме дейността на хора, решили да бъдат частни собственици?!? Абсолютно безумие е така нар. дуално образование, което копирано от държави, нямащи нищо общо нито с нашите традиции, нито със с съвременните реалности. Възмутително и отблъскващо е поведението на МИЛЕНА ДАМЯНОВА, която се вживява в ролята на всезнаеща, без да е влизала в училище. Въ
18
7
 
21
 
! Отговори
аз преди 9 години
Не съм богата,но отделям всеки месец пари за частни училища,за да могат децата ми да получат адекватно образование-няма почивки на море и други екстри.Защо да не взема парите които им се полагат и аз да преценя къде да учат?
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нали ще има разлика в качеството на образованието - това поне е идеята."На практика е обратното - там(ЧУ) просто ги ОТГЛЕЖДАТ.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da se satvorat 4asnite u4ilischta ili da sa dopustomi sa vs deza ne sa dezata na bogataschite samo da se proveravat 4asmite u4eluschta kak se plaschtat danazite higienata tn pravat remonti sa da ne plaschtat danazi edni saplati plaschtat a dr saplati pischat dalaverata e golama v tija u4ilisvhta sa Tova sobstvenizite sa milioneri stanali no kak te snajat
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз пък искам Държавата да ми покрива разходите за частни уроци, които семейството ми периодично харчи
14
1
 
28
 
! Отговори
кк преди 9 години
Простотията не ходи по гората, а по хората - гласи една мъдрост.И нашите "държавници" го потвърждават ежедневно."С парите, които частните училища ще получават от държавата, ще се намаляват част от таксите за обучение на учениците в тях." - АМИ ХАЙДЕ ДА ГИ НАПРАВИМ ДЪРЖАВНИ И НЯМА ДА ИМА НИКАКВИ ТАКСИ !!!!И аз искам моите деца да учат в частни училища, но да плаща държавата.Нали ще има разлика в качеството на образованието - това поне е идеята. А то е пари. Искаш, плащаш, получаваш!!!!
13
0
 
18
 
! Отговори
Mimi преди 9 години
Tolkova 4asni u4ilischta v Sofia ima no sa bogatite deza a naschte v darjavni no da Po umni i pove4e snajat 4asnite u4ilischta im pischat 6 5 nali novobogataschite Mutri mutresi sa Tova plaschtat 4000 5000 EUR na dete Palna deskriminazia sa tesi 4asni u4ilischta To se snae i na kogo sa a i kak sa vseli lizensiere Ivan kostov ima prast v edno isvesno u4ilischte taka se govori. V Bojana e horata sa vasmuteni rasbili sa ulizite ot Transportnite koli a ne gi remontirat bogataschite ot 4asnoto u4il
12
6
 
18
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Това е пълна простотия. Защо просто не спрат дотациите за държавните градини и училища. Нека всеки който има деца да си поеме отговорността за тях. А тия с безплатните държавни градини като започнат да плащат реалните разходи за отрочетата си тогава да се обаждат.
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До държавенБезплатни са ама друг път. Родителите на децата, които учат в частни градини плащат два пъти. Един път за "безплатните" държавни и втори път за частните.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1300 деца и 1002-*** учители??? По 1,3 дете на учител?
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички учители са гербаджии. Фандъкова е учителка и много кметици на села са учителки.
8
2
 
26
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Да помогнем на богатите. Бас държа, че децата в частните училища се подготвят да работят в чужбина -не за България.Бедна държава ще подготвя специалисти за богатия запад. *** И ГЛУПАВА ПОЛИТИКА. Студентите в западни университети и те учат в частни училища. Ще им поеме ли държавата разходите. Да подготвим учениците в българските училища за общи работници
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***! Дано да Ви приседне!
6
0
 
26
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас държавата е спонсор на не един частен бизнес.Даже не се и крият.
5
1
 
25
 
! Отговори
държавен преди 9 години
До АнонименИма ДЪРЖАВНИ БЕЗПЛАТНИ училища за данъкоплатците. За всички други екстри се заплаща