Частните школа ще намаляват таксите, ако получават пари от държавата

Около 12-13 млн. лв. годишно са нужни от бюджета за това
16 фев 2015 15:55, Анисия Иванова
59
Частните школа ще намаляват таксите, ако получават пари от държавата
Архив: Булфото

С парите, които частните училища ще получават от държавата, ще се намаляват част от таксите за обучение на учениците в тях. Това заяви на пресконференция Милка Славчева - председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ).

Тя обясни, че частните училища искат да получават средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците, който е около 1300-1400 лева годишно.

Още по темата
Миналата седмица парламентът прие на първо четене новия Закон за предучилищно и училищно образование. Според промените държавата ще плаща част от финансирането на частните училища и детски градини.

Славчева отбеляза, че ако в Закона за предучилищното и училищното образование бъде приет принципът „парите следват ученика” и за частните училища, то идеята ще влезе в сила през 2018 г.

Твърденията, че държавните и общинските училища ще бъдат неравнопоставени спрямо частните училища заради финансирането, тъй като частните училища, освен държавната субсидия, ще събират и такси от родителите, са силно манипулативни и неверни, каза Славчева.

По думите й децата и учениците в частните училища и детските градини ще получават от държавата само пари за задължителното им обучение, които ще се ползват за част от заплатите и социалните осигуровки на учителите.

Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение, за извънкласни дейности, няма да имат бонуси за добри образователни резултати, за ремонти и за обзавеждане на материалната база, обясни председателят на БАЧУ.

Славчева отбеляза, че държавните и общинските училища освен средствата, които получават по делегираните си бюджети, съгласно единните стандарти за издръжка на учениците, получават също и средства за капиталови ремонти, за материално-техническата база, за отопление и такса "смет", за високи резултати на учениците.

В България в момента има 54 частните детски градини, в които има 1300 деца и 1002-ма учители.

Частните училища в страната са 164 (от първи до 12-и клас) и в тях 6800 ученици се обучават от 1325-ма учители, съобщиха от БАЧУ.

Според Славчева за този брой деца в частното образование са необходими около 12-13 милиона лева годишно от държавния бюджет.

По повод на мненията в обществото, че в частните училища учат "деца на богаташи и мутри" и държавата ще им плаща обучението, Славчева коментира, че в тях учат деца на родители от средната класа. Това са деца на преподаватели в университети и на учители, на финансисти и на хора със свободни професии, добави председателят на БАЧУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
26
 
! Отговори
гост преди 9 години
до номер 3- разбира се , че плащат данъци на държавата . А затова тя им е осигурила ДЪРЖАВНИ УЧИЛИЩА- без такси. Като искате отрочетата ви да бъдат обслужвани в лукс, ще си плащате.
3
2
 
25
 
! Отговори
gost преди 9 години
В тия частни училища 1 учител с 5 деца!И за пари реват...Да влязат в държавното училище с 28-30 ромчета и да си заработят паричките
2
0
 
29
 
! Отговори
Десислава преди 9 години
Най-напред се обезсмисля думата "частно",а от там и всичко произхождащо от това!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, ненаялисе тия гербаджии, има няколко съпруги на депутати, които са директорки и такива, които притежават частни учебни заведения и сега ще лобират до последно да пренасочат паричките към тях за сметка на всички български данъкоплатци! Това ще е краят, просто нямам думи за такава на глост, гьонсуратлък и пладнешки грабеж!