Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПРОГРАМИСТ PYTHONЗначи за колкото пари си търсят графичен дизайнер за толкова ще си намерят.Има всякакви мазохисти.Примерно всичките ми съседи им харесва да живеят в ***.Не са *** ,но им харесва да хвърлят *** да пикаят в коридора и тн.Живеят с това както се казва.Така че със сигурност ще си намерят некъф за 1000 лева.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПРОГРАМИСТ PYTHON Кой дава толкова пари на Картинкаджия бе .. Само писането те познах , че си пишман програмист..
66
0
 
11
 
! Отговори
aha преди 9 години
До До "73 ***!& 76 Който иска да му върви бизнеса ,ще си обучи хората,за да е сигурен,че тези хоре ще му вършат работа А ако иска само да *** като бг работодателите ,няма да има кой да му работи Не става така ,пич. Всеки уважаващ се бизнесмен инвестира,че да получи ,а наште не искат да инвестират и 1 стотинка а искат огромни печалби
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатите започнаха в IT да растат и зареваха за чужденци.. Ако си мислят че индийците ще работят за без пари ама жестоко се лъжат..
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас за заплатата си трябва да се бориш. Работих до 2012г. в софийска охранителна фирма. Не ни плащаха нощен извънареден труд и празничен такъв. При едни от изборите на всички не платиха по 60лв. Впоследствие ми се каза,че фирмата е направила голямо дарение на една управляваща партия. Заведохме около 15 съдебни дела против нея и ги спечелихме. Фирмата предлагаше да ни плати 20% от сумите и да прекратим делата.Накрая я осъдихме за това,че не ни е плащала заплати. Те се даваха на ръка без подпис
63
0
 
21
 
! Отговори
Решение: преди 9 години
Що не пробвате да плащате на хората??????????????????????????????????????
62
1
 
8
 
! Отговори
axaxax преди 9 години
Да си вкарат то вънка има много. Примерно в Силициевата долита има много излишък на ИТ специалисти и то добри. Нашите ИТ спец отиват на вънка, защото не са добри. Те имат недостиг на лоши ИТ спец.
61
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ми е да уча 5 години висше, два чужди език, 3 езика за програмиране,като мога да стана овчар и да вземам повече пари.Агнешкото се търсело в арабските страни.така каза Бойко.Има и свободни работни места.Овчарските фирми нямат проблем с кадрите
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро говорих с холандски икономист. Той каза,че при тях е добре, който работи, я който не работи е зле. Присмях му се и му казах,че у тях е комунизъм, защото у нас и да работиш и да не работиш си зле и му обясних термина "работещи бедни", с който обогатихме световната икономика. Той ме гледаше като извънземен. У тях капитализма е 21 век а у нас от времето на Маркс.
59
7
 
13
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
До ***,Българският бизнес плаща данъци с които се финансират университетите,но обучението е на ниско ниво.Те плащат и искат да получават подготвени за бизнена кадри с знания и умения.Но уви реалността е различна.Те затова негодуват.В момента има 24000 повече свободни места в университетите отколкото са завършващите ученици.Всеки може да влезе.Но трябва сито при излизането.Затова негодуват хората.Тяхната работа е да правят бизнес и търсят хора ,а не връзкари с диплома,за нещо си.
58
10
 
13
 
! Отговори
До "73 Тъпаци!& преди 9 години
"Щом ви трябват около 10 000 човека защо не организирате един платен от вас курс и напълно безплатен за обучаваните и за няколко години ще си решите проблема!"Стига глупости. Който има желание да учи може да си намери стотици източници на информация. Интернет е заринат от уроци. Най-добрите университети в света качват безплатно лекциите си в интернет.Точно в днешно време намирането на информация е изключетелно лесно. Трудната част е да седнеш на д*пето си, да учиш и да практикуваш.
57
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И колко ще плащат на чужденците-200 Евро, а на IT специалисти-800??? Кой ви вярва на тъпотиите смешници работодатели, назначавайте ромите, друго не ви остана
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето какви специалисти им трябват, но в учебните заведения на ДПС дават дипломи само за политолози, социолози и други измислении специалности. Истински няма защото като учат в тези търсените от бизнеса специалности ги боли глава!
55
3
 
22
 
! Отговори
Тъпаци! преди 9 години
Много са *** тези от българския бизнес! Щом ви трябват около 10 000 човека защо не организирате един платен от вас курс и напълно безплатен за обучаваните и за няколко години ще си решите проблема! Хем искат да ползват, хем не искат да плащат!
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На едно GP в момента се падат 1550 пациента средно.Според НЗОК с касата работят 4500 лекари.Според европейските директиви трябва да са максимум 500 пациента на GP. От тази сметка излиза че до 2020 г трябва да се намерят още поне 10 000 GP-ta с пециалност ,кабинети и подобно заплащане за да се отговори на изискванията.Или от друга гледна точка нашите GP-ta получават само 33% от заработеното в момента .Без да говоря за суми ,а само за проценти.И после защо бягали .....10000 до 2020г
53
6
 
17
 
! Отговори
aha преди 9 години
И не е само в IT сектора и навсякъде в БГ то Не ти предоставят шанс за обучение(щото никой ВУЗ не може да те обучи както работната среда ) И моля ви ,човек може да няма визше образование (поради липса на пари примерно) и пак да може да върши дадена работа с обучение в практическа среда Да,ама нашенските шефове искат печалба на секундата и не мислят за няколко години напред във времето
52
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки грамотен човек като отвори специализиран сайт за работа, ще види оферти, които изискват от кандидата да владее перфектно поне 2 програмни езика и още дузина технологии. За сметка на това се предлага заплата 500-600лв (в добрия случай). Казано другояче не се търсят специалисти, а хора, които да подарят труда си. Когато кандидат-работодателите вдигнат мизата, ще се покажат и исканите кадри.
51
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споделям мнението на Касапина. Уж имало глад, а добрите специалисти седят безработни, понеже не им се предлага НИЩО!!! Не че българите са мързеливи- не са мързеливи. Вие не знаете какво е да работиш с индийци и пакистанци. Не знаете какво е мързел.
50
2
 
17
 
! Отговори
След 25... преди 9 години
... години неолиберална, самофинансираща се образователна система, Образованието е в плачевно състояние. Както и всичко в тази Държава.
49
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кадърните с езици работят за пари. Навън. А и България няма отдавна IT сектор. Търсят се евтино платени програмисти, които да работят "ишлиме". Ами търсете си... Баламите измряха.

Спонсорирани публикации