Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
33
 
! Отговори
Зубърите преди 9 години
Българите продължават да си мислят, че има някаква връзка между висше образование и практически умения. Не, драги сънародници, разберете, че има хора с по 2-3 висши образования, които никой не иска да вземе на работа. Просто защото са си некадърнички. Те единствено и само могат да си зубкат и се кланят на професора - това е сферата, в която са добри. Те не могат да свършат реална работа, не знаят как да използват ръцете си и не могат да мислят - това е самата истина.
47
4
 
19
 
! Отговори
Младите нищо... преди 9 години
... не знаят и могат. Взимат си дипломата с 0 знания
46
0
 
32
 
! Отговори
aha преди 9 години
Еми ще има недостиг я Повечето ВУЗ ове са със специалности ,които са непотребни за практическа работа След това идват ненормалните изисквания (на 25 години с висше разни други изисквания и 5 години стаж по специалността,чудна работа как ще стане това) Трето -мизерно заплащане и каране да се правят неща които не влизат в работата Четвърно;Фирмите нямат желание да си обучават кадри,дори и са има желаещи да се обучават . Така няма да я бъде ,гарантирам ви го
45
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази кифла даде много добра идея университета са взима толкова колкото му е успеваемоста. Иначе от българи друго освен мързел и оправдания няма да се намери. Не гледайте колко дават на вън а как да си направите че да взимате толкова тук. Навсякъде търся къдърни и отговорни хора..... След като ги намерят им вдигат заплатата. Така че не ревете ами работете.
44
0
 
40
 
! Отговори
хъш преди 9 години
До Анонимен Съгласен напълно. Мисълта ми беше че съм отвратен от Бг работодателите. Няма други такива плиткоумни хора. Онези също те експлоатират но поне е ясно кой пие и кой плаща и някак съм по спокоен. Не казвам че са цвете за мирисане.В Бг се плаща като за умряло а си отговорен и виновен за всичко. И все не стигат парите, все сме на опашката и все ни се обяснява че сме неефективни а бачкаме повече от западняците. Управителите според мен са кофти и от там всичко надолу върви по реда си.
43
22
 
24
 
! Отговори
:) преди 9 години
Претенциите на бантустанеца са огромни, а възможностите му МНОГО рядко са над средните. По форумите е пълно с неразбрани гении, които са безработни или мрънкала, които не приемат 3000 лева, защото в страната X взимали 10 000 долара за същата работа. Същите тези отиват в страната X, пробват се, разбират колко са зле и се хващат да бачкат в някоя пицария... за да не се върнат на село толкова бързо.Ако някой е добър програмист има 1 000 000 начина да прави сериозни пари от ВСЯКА ТОЧКА на планета.
42
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няк`во IT, виждам в бранша си. Аз работих 3 години, започвайки от junior developer в BI, DB, Marketing среда. След това бях повишен в TPM/TL. В момента имам няколко предложения за PM. В обявата пише 7 години опит в Project Management, мен ме взимат с опит само като TPM и то под година. Така че- не гледай какво пише в обявата. Видят ли, че имат добър външен вид, комуникационни умения, борбен характер- им е ясно, че ти си техният човек. Техническите качества остават някак си малко по-назад.
41
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента работя в една гербаджийска фирма. Собственикът й,мъж на 35г. наскоро си купи два джипа Ауди с по 12 цилиндъра. С единия ходи на работа, а с втория на лов и си вози кучетата. 80% от хората във фирмата са на основна заплата. В края на всеки месец не ти се дава заплата ако не подпишеш декларация,че нямаш претенции към фирмата и всичко ти е платено. Такива работодатели са болшинството у нас. Нищо чудно,че не могат да си намерят кадри.
40
0
 
47
 
! Отговори
546546 преди 9 години
Постоянно слушам по радиото от няколко месеца ,че една фирма търси електро-механник с стаж по спещиалността и още немогат да си намерят.Ами как ще си намерят като дават заплата 400 лева...
39
1
 
46
 
! Отговори
синдикалист преди 9 години
На тези , които говорят , че българите са мързеливи и некадърни ще им кажа . Вие работили сте в развита Западна държава да видите какво чудо е . Не само мързеливи , но и неграмотни *** и араби , но получават по 2000 евро . Така , че този проблем го има в всички страни от ЕС . Просто казано , заплатата трябва да може да ти покрива житейските нужди. Тука получаваш 400 лв. , а тока , парното , водата и телефона са повече от 400 лв. , а няма ли да се храниш и обличаш.
38
11
 
8
 
! Отговори
43 преди 9 години
700 лева... Май не си търсил на правилните места, *** френд. Другия проблем може да е външния вид, комуникационните възможности или възрастта. Много добре знаеш, че всички търсят млади програмисти... стари кучета с претенции във всяка фирма има достатъчно. Търсят се хора за бачкане :)
37
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мизерници големи. С трици маймуни не се ловят. Кадрите в репортажа са от УАСГ. В момента заплатата на инженер завършил УАСГ е между 500 и 800 (за София говоря), правете сметка.... Заплатите в Англия са от 2500+ паунда и това с 0 опит. Имам приятел, който сега завърша в Пловдив медицина. Заплатата на млад лекар в държавна болница е 400 лева като специализацията е 5 години.... пак правете сметка. Заплатата в Германия на млад лекар е 2500 евро. Май ще стягаме скоро куфарите...
36
16
 
19
 
! Отговори
Касапин преди 9 години
"Имам 9 години професионален стаж с 4 от споменатите езици. Владея множество технологии. Имам собствени "изобретения"...Предлагат ми... 700 лева заплата."Смях, смях, смях. Трябва да си много некадърен, за да не можеш да си намериш работа, човече. С този стаж, ако наистина разбираш от програмиране, ИТ фирмите ще наддават за теб.Макар че и аз познавам един ИТ специалист, които има почти 10години стаж, а знанията му по компютри са горе-долу като на първокурсник от земеделски техникум.
35
1
 
23
 
! Отговори
транжора преди 9 години
Така е!Мой колега от тези "новите българи"от 4-ти клас (последен в кариерата му) направи 6 чаавета и сега взема повече от това което на теб ти предлагат да роботиш....
34
12
 
14
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Аз завърших ФМИ с успех около 5,00. Не съм отличник, не съм се напъвал да уча особено много. В момента съм Team Leader на няколко от "отличниците" във факултета. Комуникационни умения- нула. Знаят много, но нямат лидерски качества. Клиентите ни не искат изобщо да комуникират с тях. Но 700лв.- извинявам се. Това е половин заплата на младок. Не ми е ясно в какви компании си работил, но моята начална заплатса в 3ти курс беше около 1500лв..
33
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам отново прословутият спор за заплати се заформя. Аз работя в ИТ компания- започнах junior с начална заплата 1500лв.. В момента след 3,5 години опит заплатата ми е 4000лв.. Търсим кадри, водя по няколко интервюта седмично- няма. А плащаме прилично бих казал. Не сме измекярска фирма от рода на Телерик или Мусала, даже напротив. Предлагаме прекрасно кариерно развитие. Просто младите ги мързи, това е. Отделно робският манталитет да се работи за малко пари.
32
13
 
34
 
! Отговори
Касапин преди 9 години
Бях от най-най-най-добрите във випуска. Завърших отлично. Знаех си 1/3 от материала още преди да постъпя в Университета. Завърших го с лекота. За разлика от 80-90% от колегите ми, пиша добре на около 15 програмни езика. Имам 9 години професионален стаж с 4 от споменатите езици. Владея множество технологии. Имам собствени "изобретения". Познавам отлично различни методологии на работа. В момента съм безработен. Знам и мога повече от 90% от хората в бранша.Предлагат ми... 700 лева заплата.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До меринджей - те са с 8 клас най-много с професия "общак".и до другите мераклии за високи заплати.Точно с армията "общак" и останалите неграмотници ще напреднем много силно в IT-то и в хай-тек революцията.
30
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"всеки 2ри в българия вече е некво IT - всеки се прави на програмист на администратор"Така е. Която майка да попитате, тя ще ви каже, че детето й е невероятен компютърджия. Защото може да се провери пощата, да си инсталира игра и да си свали п*рно. Невероятно, невероятно, какви завидни ИТ умения.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе аре стига с тия глупости, всеки 2ри в българия вече е некво IT - всеки се прави на програмист на администратор.... а пък работодателите са най-големите ***, като искат кадри да дават нормални заплати!няма да дойдат специалисти да им работят за 500 лв. - че повече взима един строител дето маже стени по цял ден и не е учил и половината на специалистите. Докато са ни безнесмени разни *** мутри и далавераджии ще сме зле! Тва е .