НЕК няма да иска увеличение на цената на тока

644 млн. лв. загуба очаква дружеството за 2014 г.
11 мар 2015 18:58, Надежда Бочева
14
НЕК няма да иска увеличение на цената на тока
Снимка: Булфото, архив

Националната електрическа компания няма да поиска увеличение на цената на електроенергията, която продава. Това каза изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пред временната парламентарна комисия за оценка на състоянието на енергетиката.

Той представи пред депутатите данни за състоянието на компанията. Тя проведе заседанието си с открита и закрита за медиите част на основание, че има данни, които са търговска тайна, обясни председателят й Валери Симеонов.

644 млн. лв. загуба очаква НЕК за 2014 г. Една от причините за това са квотите за изкупуване на енергия, които електрическата компания е задължена да изпълни, каза Илиев.

Илиев представи следните данни за влиянието на енергийните мощности със задължително изкупуване от НЕК в енергийния микс за последния регулаторен период на ДКЕВР (1 юли 2014 г. - 30 юни 2015 г.): АЕЦ Козлодуй – 51 млн. лв. (3%), ТЕЦ Марица Изток 2 – 113 млн. лв. (6%), ТЕЦ Марица Изток 1 – 218 млн. лв. (11%), ТЕЦ Марица Изток 3 – 223 млн. лв. (11%), ВЕИ – 526 млн. лв. (26%), ВЕЦ на НЕК – 101 млн. лв. (5%), топлофикации и заводски централи – 450 млн. лв. (22%). Общо разходите на НЕК са 2,032 млрд. лв., каза Илиев.

За покриване на технологичните разходи по мрежата цената е 30 лв./мегаватчас, на същата цена компанията купува електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“.

"Един от основните проблеми на НЕК е свързан с покриването на технологичните разходи. Според решение на ДКЕВР НЕК трябва да осигурява тази енергия, като получава денонощно от АЕЦ Козлодуй, а я получава в зависимост от нуждите на преносната мрежа. Това създава огромен проблем, защото няма какво да правим тази енергия през нощните часове", каза Илиев.

Той посочи още един проблем – в периодите, когато някой от двата блока на АЕЦ-а е в ремонт, на централата й е трудно да предостави необходимите количества. В такива моменти НЕК е задължена да продава на цена от 30 лв. на ЕРП-тата, въпреки че не я взема от атомната централа.

Експертът Стефан Гамизов коментира пред комисията, че централите с по-високи цени получават най-висока квота за изкупуване, а тези с най-ниска цена са с най-ниски квоти за изкупуване, според определените от ДКЕВР квоти.

Той попита Илиев дали е уверен, че енергията за технологични загуби, която НЕК продава на 30 лв., не се препродава на по-късен етап. „Няма как да са съм сигурен, контролът се упражнява от ДКЕВР“, отговори Илиев.

Мартин Димитров отбеляза, че при определянето на квотите от ДКЕВР НЕК няма избор при изкупуването. Той попита защо се изкупуват количества над квотите от заводските централи. Илиев отговори, че компанията по закон е задължена да изкупува енергията.

Имаме задължителни количества изкупувана енергия, без да имаме осигурено потребление, затова резултатът са тези аномалии, каза Таско Ерменков.

На заседанието стана ясно, че НЕК няма пълни данни от ВЕИ централите, присъединени към ЕРП-тата, или 67% от зелените централи. „Изпратили сме писмо до всички ЕРП-та, да ни пратят данни за всички ползватели, които са със задължително изкупуване на тяхната енергия, както за проектната им мощност, както и данни за електромерите по часове за цялата минала година“, обясни той.

Валери Симеонов разясни, че електроенергията от присъединените ВЕИ към ЕРП се изкупува на високи цени, но поисканите данни засега не са пратени на НЕК. Въпросът е дали зелените централи в определени часове не произвеждат повече, отколкото е възможно по проект, коментираха участниците в дискусията.

Илиев обясни още, че фактурите за зелена енергия идвали общо по групи производители към НЕК – например за фотоволтаици.

„В бланката за заявлението, която е определена от регулатора за цената на тока, има графа за цена, която НЕК предлага от 1 юли. За мен не е морално да се увеличава цената от 125 лв./мегаватчас. Цената на свободния пазар средно е около 70 лв./мегаватчас, а защитените потребители плащат 125 лв. Като специалист не мога да си обясня как съм защитен потребител и плащам 50 лв. повече“, каза той.

„Скъпата енергия с предимство отива в сметките на гражданите. Евтината енергия отива на свободния пазар“, коментира Гамизов. Той определи отношенията между НЕК и зелените производители като катастрофални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: токНЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
а ЧЕЗ кво викат?ша увеличават ли?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бреи,от тази статия разбрах едно нещо-Нек трябва да плаща.Ама дали ереално или не,дали трябва или не,дали има контрол и проверки или не-това Нек няма право да пита.Ами и аз искам така-щом ще играем на вервайте ми.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Бойко, само чанч за тоя *** народ, докато му дойде акъла !
10
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
HEK izkupuva ot 4astni kompanii toka i go dava pak na 4astni kumpanii da go prodavat na naselenieto kvo e tva
9
2
 
8
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
Гърч и ниски доходи за българина,това трябва да е логото на България пред ЕС.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Soon и да искате няма кой да ви даде пари! Народа измря! Искайте си ги от вашите господари отвъд океана!
7
2
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Нормално е един път да замажат очите на народа ..нали трябва да го държат мирен ......след 1 месец ще видим каква песен ще пеят но на дали ще е същата !
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и минуси да слагате, цената на тока в БГ е най-евтината в Европа. За това си има статистика. А относно най-ниските ни заплати, за това пък най-малко са виновни ЕРП-тата. Ама никой не смее да се изправи срещу политиците ни. Нали "смелчаци" ?
5
2
 
2
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Запомнете това, което пишете за да не искате след време увеличението цената на тока. Научете се и вие да губите.
4
10
 
2
 
! Отговори
АНТИ-БСП преди 9 години
А би трябвало цената да е два пъти по- висока от сегашната.На който му е скъп токът да се разкара от града и да си ходи на дърва на село!
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ДА Я ВДИГАТЕ И ДА НЕ Я ВДИГАТЕ ЦЕНАТА В МОМЕНТА Е В ПЪТИ НАД ДОПУСТИМАТА ЗА ТЕЗИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ С КОИТО РАЗПОЛАГАТ ХОРАТА. НО ЗАТОВА СЪМ НАМЕРИЛ РЕШЕНИЕ. ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ НЕ ПОЛЗВАМ УСЛУГАТА НА МОНОПОЛИСТИТЕ. АКО СЕ ПОИНТЕРЕСУВАТЕ И СЕ ПОРОВИТЕ В НЕТА ВМЕСТО ДА СЕ ПЛЮЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ МНОГО НАЧИНИ С КОИТО ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ МОНОПОЛИСТИТЕ. САМО СЕ ИСКА МАЛКО ОПИТ В ТЕХНИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ. А КОИТО НЯМАТ ОПИТ МОГАТ ДА СЕ ДОПИТАТ ДО ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ В ТОЗИ БРАНШ.
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, добре се справяш с ОПОРНИТЕ ТОЧКИ. Само се моли омразните ти ЕРП-та да не се изнесат наистина, защото вече се подготвят. Тогава ще видш кон боб яде ли. Или си мисилш, че като мутрите на Бойко като вземат Разпределението токът ще поевтинее ?Дано сме живи и здрави да си говорим (пишем) пак тогава.Или може би си мислиш, че като ги няма ЕРП-тата Разпределението ще е без пари ?
1
5
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
За какво увеличение на тока говорим ?Един сняг и се видя какво е реалното състояние на енергопреносната мрежа.Тя си е от бай Тошово време. Никакви инвестиции не са направили ЕРП-тата.Само лапкат готови парички и ги изнасят в чужбина, защото всичките ЕРП-та са чужди !Тези негодници превърнаха електроенергията в лукс за българина. И това се случва през 21-ви век !!!