Махат ЕГН-то от бележника на учениците

Мотивът – защита на личните данни
17 мар 2015 07:19, Красимир Ангелов
16
Махат ЕГН-то от бележника на учениците
Снимка: Impact Press Group

ЕГН-то на учениците вече няма да бъде изписано в бележниците и личните карти, съобщава  "Монитор“, позовавайки се на проект за промяна на Наредба 4 за документите в образователната система.

Мотивът на  ресорното министерство е защитата на личните данни. Така вместо ЕГН, в документите вече ще се изписва само датата на раждане на детето.

Поводът за промяната е решение на Комисията за защита на личните данни, която в началото на февруари излезе с решение ЕГН-тата да бъдат премахнати от бележниците от началото на следващата учебна година.

Проектонаредбата предвижда още ученическите документи с правно значение като дипломи и академични справки да не се попълват на ръка, а само на компютър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: егнбележник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
край преди 9 години
Е те на това му се вика реформа. Некой си оправдава съществуването с защита на личните данни. давате ли си сметка колко малко престъпления реално се извършват с личните данни и колко много и по тежки с брадва или тесла. Цялата тази глупост със защитата на личните ви данни /някакъв си *** номер/ струва на данъкоплатците милиони и не защитава интерес даже за десетки хиляди лева.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От много места трябва да изчезнат ЕГН-тата.
11
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Какво може да се случи? Проблема е с операторите на личните данни, които в повечето случаи са демотивирани дечурлига с мизерни заплати и съмнителен морал. Като нищо могат да ги продават за жълти стотинки.
10
6
 
8
 
! Отговори
Бончо преди 9 години
А защо изобщо трябва да има ЕГН? В белия свят такова нещо нема.
9
2
 
7
 
! Отговори
Учител преди 9 години
Правилно, да се махат и от дневниците. От писане на документи не остава време за преподаване.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разгеле.при загубване на бележника и с това ЕГН знаете какво може да се случи.
7
2
 
14
 
! Отговори
Momo преди 9 години
В бележниците е най-малкия проблем.Искат го къде ли не. По хотели, за фактури и т.н.Във Франция основно се минава с дата на раждане и в редки случаи с номер на социална осигуровка.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема става когато служителите в банката например продават на тел. измамници личните данни на възрастни хора със спестявания.
5
1
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Имат, да. Има закон за българските документи за самоличност, не е дълъг, прочетете го, за да не задавате абсурдни въпроси.
4
8
 
4
 
! Отговори
Само така преди 9 години
Аз съм най-доволен, че ще се пише на компютър, то писането на ръка си е престъпление, мисля да осъдя всички писали някога на ръка. А калиграфите-двойно. Безобразие. Толкова компютри могат да се купят, ама те-не, не, ще пишем на ръка. Не може така, спираме прогреса и харченето на пари, да не говорим за дехуманизацията. Аз съм против подписването на ръка даже, ами.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е страшно, че някой разполага с личните ми данни, страшното е, че някой, който разполага с тези данни, без мое знание, може да регистрира фирма от мое име, да извърши документно престъпление от мое име и т.н.Трябва да се променят законите в тази посока.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко друго оправиха,сега това!?!Държава на "експерти"и "професионалисти"!?
1
7
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
ми да махнат и името бе, аман от изперкали читатели на урсула легуин