Критично е нивото на река Струма край село Струмяни

Спешно укрепват дигата на реката, започнала е да поддава
28 мар 2015 15:11, Анисия Иванова
4
Критично е нивото на река Струма край село Струмяни
Снимка, архив Булфото

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни. Към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък, е доста застрашена от високата вода. През изминалото денонощие е регистрирано съществено покачване на реките Струма и Места, като към момента нивото на река Струма е 2 метра и 32 сантиметра, съобщи за "Фокус" областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Той добави, че засега няма постъпили сигнали за залети земеделски земи и селскостопански площи, създадена е необходимата организация и се поддържа постоянна връзка с "Напоителни системи", "Пожарна безопасност и защита на населението" и с "Басейнова дирекция".

Няма постъпили сигнали за активирали се свлачища на територията на областта.

Повишени са и нивата на двата язовирите от Каскадата Арда.

„В момента работят 4-те турбини на язовир „Кърджали” има отворена клапа и притокът на вода е около 400 кубика”, каза Илия Илиев, областен управител на Кърджали.

Според него тенденцията обаче е към спад. „Има намаление с 100 кубика и тенденцията се е обърнала на спадане и на обяд ще се прецени дали да се затвори клапата или да бъде оставена отворена, за да освободят още малко обем”, посочи Илиев.

„В язовир „Студен кладенец” също работят и 5-те турбини и има една отворена клапа, но нещата са спокойни”, допълни той.

По думите му, притокът на вода намалява.  „По Каскадата Арда не очакваме да има проблеми и двата язовира се наблюдават и се контролира нивото на водата. Нямам информация за преливащи язовири на територията на област Кърджали, няма валежи”, допълни Илиев.


4
Още по темата: Струмарекидиги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
лесничей преди 6 години
Няма страшно другари и депесари. След като изсякохте горите и продадохте трупите в Турция идват потопи и наводнения . Това обаче да не ви притеснява срещу скромен хонорар от 1 милион лв. хидроинженера Ахмед Доган ще ви даде указания как да плувате в къщи . Това е , друго няма да има в близките 20 години , защото ако някой посади сега дръвче след 20 години ще стане голямо .
1
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Гласувай за мен! Засадил съм около 100 дървета!!! В двора имам засадени 1 ябълка "Римска хубавица" Две вишни една череша и три круши всичките са фиданки... Но жалко че няма да се кандидатирам! ;-);-);-);-)