Българското море – все по-далеч от българите

Трудно ще сменим руснаците със заможни туристи, смятат читателите на Dnes.bg
30 мар 2015 15:37, Красимир Ангелов
200
Българското море – все по-далеч от българите
Кой ще почива това лято на родното море? Снимка: Булфото

Макар да има още над 2 месеца до началото на активния летен сезон у нас, от бранша отдавна алармират за сериозния спад, който се очаква сред руските туристи по морето. Сред причините се сочат обезценяването на руската рубла, както и санкциите на Европейския съюз срещу Москва и позицията на страната ни към тях.

Пред Dnes.bg председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира, че се очаква да имаме спад от 160 000 руски туристи през 2015 година. Общият брой руснаци, които ще влязат на територията на страната, ще бъде над 450 хил., а сериозна част от тях имат апартаменти "втори дом".

Още по темата

Заради задаващия се отлив на руските туристи по нашето Черноморие, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Ако ги няма руснаците, кой ще ходи по нашето море?"

Резултатите от анкетата, в която участваха над 3050 души, сочат, че едва 13% от хората са оптимисти, че по-малкият брой руски туристи ще бъде компенсиран с по-добри оферти за българите и повече нашенци ще почиват на родното море.

За сметка на това над половината от отговорилите в анкетата (57%) са категорични, че докато не получат по-изгодни оферти за почивка от родните курорти, биха предпочели съседните Гърция и Турция за своята морска почивка.

Всеки четвърти анкетиран (24%) смята, че въпреки кризата руснаците пак ще дойдат, защото у нас им харесва. Само 6% от отговорилите в анкетата са оптимисти и вярват, че на мястото на отказалите се руснаци, България ще привлече по-заможни туристи от Западна Европа.

И докато прогнозите за слаб летен сезон не секват, първите немски туристи за този сезон пристигнаха в курортен комплекс Албена на 21 март. Първите за сезона немски гости ще бъдат последвани от още няколко групи, които в началото на месец април ще бъдат настанени в курорта.

А какво ще бъде лято 2015 и къде ще почива българинът през него – времето ще покаже!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
29
 
! Отговори
кк преди 9 години
Аз съм българче! Обичамда летувам на море,ала българин да се наричам,тука хич не е добре...Син да бях на чуждо племе,в ресторанта всеки ден,щяха да намират времеда сервират и на мен.Да се запозная щях свободнос много хубави жени,всичко българско и роднощеше да ме оцени.А сега на ум за мене,май че всеки си мълви:"Абе в наште планини зелени,тоя що не си върви!"
21
4
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ДО ПешкоЕ па те идват март месец. На бас, че не си знаел, че през март има немци в Албена. Па макар и баби и дедовци. Без пари без пари, ама тия от Албена прибират в джеба по 600-700 лв на човек
20
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че бяха руснаците да изкупят апартаментите от грозното строитество по морето, ама сега като гледам кокошки ще въдите занапред вече там
19
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще поживеем ще видим аз не съм виждал заможен "европеец" но руснаци да оставят до сто лв бакшиш и да плащат по 8000 Е за двуседмична почивка - много
18
4
 
4
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
До ЗАД ОНАЯ НЮЗСбърках - имаш вдигнат палец от мен :)
17
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слънчев Бряг си е Слънчев Бряг!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Толкова е дълга плажната ивица, че тия с чадърите не могат да я заселят цялата и остават на доста места празни дупки и за хората със тяхни си чадъри!!!На слънчев бряг има и много готини евтини хотели по 15 лева на нощувка и то със закуска разбира се това е от 4-ти септември сезона!
16
9
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Някой няма ли да изока за "забраната" на *** държавни чиновници да почиват в България на държавни разноски да се посмеем малко
15
2
 
65
 
! Отговори
Вече в Гърция преди 9 години
Свръхскъпо, некачествено, пържат разни гадории в тридневно олио, всичко бетон, плащаш за чадър , за плаж, за паркинг двойно и тройно, една палатчица да си разпънеш вече разни селски мутри ти искат по 50 лева, скъпите хотели много скъпи, а пак *** ядеш....Вдигнал хотел за милиарди, няма път до него, тариката ти казва "това е работа на Общината, Общината ти казва: "това е работа на хотелиера!!!! Ла*ната с извинение на много места директно в морето и още и още и още! Е то не може са мо да цоцаш
14
7
 
33
 
! Отговори
:) преди 9 години
Е нали сме в НАТО да дойдат американците да летуват тука и Соломон Паси ще се просълзи отново :))))))))))))))
13
15
 
10
 
! Отговори
ЗАД ОНАЯ НЮЗ преди 9 години
ТО И ПО ВРЕМЕТО НА ПРАВЕШКИЯ ТАРИКАТ НИ ГОНЕХА ЗА ДА НАСТАНЯТ БЛЯДСИ ОРДИ,А СЕГА СИ Е РУСКО...ЛИЛИПУТИН МОЖЕ И ВИЗИ ДА НИ ВЪВВЕДЕ ЗА МОРЕТО,АКО РЕКАТ ДА СЕ ПРЕПИЧАТ ТАНКИСТИТЕ...
12
2
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Обоснови се моля защо тия 2 млн бежанци "чакат пролетта"
11
2
 
14
 
! Отговори
Носталгия преди 9 години
Дано е по-спокойно и по плажовете,а не всичко да е платени чадъри,шатри и шезлонги...Да си сложиш хавлията на пясъка,близо до брега....
10
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма страшно, Егейско море не е българско. Сега там можем да отидем и да се полюбуваме на девствени плажове, красиви дюни и кристално чиста вода.
9
2
 
50
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Повечето хотели са собственост нс руски и български мутри. С просташкото си и грубо обслужване само гонят клиентите. Въпросът е "Защо българите предпочитат Гърция и Турция?". Като си отговорят на този въпрос ще рзаберат защо и другите нации не искат да идват тук.
8
25
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"...докато прогнозите за слаб летен сезон не секват, първите немски туристи за този сезон пристигнаха в курортен комплекс Албена на 21 март." "Прогнозите" за слаб сезон са дело на някви псевдотуристически асоциации, чиято цел е да вдигнат врява, съответно да вдигнат цените, оправдавайки ги със "слабия сезон". Същевременно врява вдигат и другарите, които виждат прекрасна възможност да се подмажат знаете кому. А първите летни туристи са дошли още март! Пък са и немци, как да ги обвиниш в бедност
7
13
 
42
 
! Отговори
Кузнечик преди 9 години
Обърнете се към евроатланитческите си партньори, да ви напълнят курортите.
6
2
 
37
 
! Отговори
Петров преди 9 години
Настрана от бетона, доста частни квартири са на принципа ден година храни и предлаганото обслужване е под нормалното ниво, за сметака на цената.
5
10
 
28
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Мисля, че ако почнете да пишете по 20 статй на ден колко са кофти руснаците и слагате повече грозни снимки, ще се върнат към нашето море.Заможните немски туристи които щяли за дойдат на 21 март сигурно са на 1 евро нощувката. Нали това е най-силният туристически месец. :)
4
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С ниско качество, ниско квалифициран персонал, лоша инфраструктура, мръсотия, ниско качество на предлаганата услуга и едно прекрасно море. Не мога да разбера на какво се надяват на нашето черноморие като виждат хората в другите страни какви работи и за какви пари предлагат.
3
1
 
53
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Гръцкото море все по близо за българите, за тези който обичат морето, аз предпочитам балкана, по тихо и спокойно, а и за рибичка си ходя. Да се засиля на бетонираното море и да ми крещят по цяла вечер разни алкажи, не мерси.