И замириса на море... с по-малко руснаци

Експерт пред Dnes.bg: Очертава се жестока битка за руски туристи
297
И замириса на море... с по-малко руснаци
Снимка: Impact Press Group, архив

Ще има сериозен спад на руските туристи, които тази година ще почиват у нас – за това алармират отдавна от бранша, очаква го и Министерството на туризма, макар и в по-малки размери. Сред причините са обезценяването на руската рубла и санкциите на Европейския съюз срещу Москва. Колко ожесточена е битката за руския турист и има ли изход от ситуацията – с тези въпроси потърсихме председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Записванията на руски туристи са спаднали сериозно – това чуваме напоследък. Колко тревожна е ситуацията?

Ще имаме спад от 160 хил. руснаци през 2015 година. Общият брой руснаци, които ще влязат на територията на страната, ще бъде над 450 хил., тъй като имаме апартаменти "втори дом".

Кои са причините за този спад?

От една страна значителният срив на руската рубла с близо 50%, а от друга страна скокът на долара в последните няколко седмици оскъпяват изключително много пътуванията на руски граждани в чужбина. Очаква се те да спаднат с близо 50% или от 17.6 млн. руснаци, колкото са пътували миналата година, да пътуват под 10 млн.

Това доведе до изключително голяма активност на пазарите, които работят с Русия – главно Турция, Тайланд, Египет, Кипър, Гърция и други, които активизираха усилията си, като направиха ралични отстъпки. В Турция визите отпаднаха от няколко години, в Египет намалиха таксата за виза и тя се получава на границата, в Кипър също се получава на границата, независимо, че е страна-член на ЕС и нашето чиновничество твърди, че това не може да се случва. Турците дават доплащания за чартърните полети в размер на 6 хил. долара.

Битката за тези 10 млн. руснаци, които ще излязат тази година от Русия, е огромна. В същото време програмите на територията на самата Русия са за посещение на различни руски дестинации, като акцентът се слага върху Крим – от 400 хил. руснаци миналата година, които са били там, искат тази година числото да достигне до 4 млн.

Капацитетът на Крим е за обслужване на около 6 млн. туристи, насочват ги още към олимпийското селище в Сочи, към редица туристически атракции ня територията на Русия - Байкал, Камчатка, дори изкараха на преден план остров Сахалин, като обясниха, че той е руски остров и е много красив. С една дума наблюдаваме политика на централното правителство в Москва, която е свързана със задържане на руските туристи в Русия.

В тази кампания за руския пазар къде е България?

България, независимо от конкуренцията на Гърция, Турция, Тайланд, Кипър, Египет, Китай, остава изключително изгодна нискобюджетна туристическа дестинация. Еврото пада и ще продължи да пада до края на годината – такава е политиката на Европейската централна банка, което означава, че българският туристически продукт в евро ще продължава да бъде по-евтин и неговата цена ще намалява.

От факта, че една част от руснаците ползват втори дом, цената на услугата ще бъде свързана повече със закупуването на самолетния билет, а у нас ще почиват доста евтино.

Какви мерки ще спасят летния сезон?

Тези 160 хил. ще бъдат отлив в хотелската част. Необходими са мерки не толкова за активизиране на усилията на руския пазар, които не могат да постигнат дори мощни страни като Турция, Египет, Тайланд, които също ще имат значителен спад, независимо от мерките, които вземат. Цената на пътуването на руски турист беше от порядъка на 30 хил. рубли в минали години. Сега това е невъзможно.

Какво могат да направят нашите хотелиери тогава в тази ситуация?

Да се активизират на вътрешния пазар. Поради тази причина се предложи незабавното въвеждане на ваучери за почивка на българския пазар, както се ползват в Румъния, Франция, Унгария. Трябва много бързо Министерството на туризма да акцентира върху регистъра на туристическите атракции публична собственост, за да може туризмът да получи регламентирана държавна помощ.

Очаквате ли да има ръст на туристи от други пазари?

Спадът на еврото спрямо английската лира доведе до това, че имаме около 1200 записвания отсега от туристи – скиори от Англия и Ирландия, които са били на почивка у нас януари-февруари. Трябва да сме активни там, където се явяваме евтина дестинация - в Англия с 40%, за пътуванията на Турция към България с близо 30% само на база на курсовите разлики с еврото. Гърция отчете сериозен ръст миналата година, стимулирайки влизането на турски граждани със зелен паспорт, които имат закупени ваучери за туристически услуги. Трябва да активизираме други пазари, които да компенсират частично незаобиколимата загуба от руския пазар.

Загубата на 160 хил. руснаци в какви приходи ще се изрази и ако не успеем да я компенсираме, какво означава това за бранша?

В абсолютни числа загубата ще бъде около 160 млн. евро, но тя се мултиплицира на база на това, че всички тези туристи правят редица други покупки на допълнителни услуги, така че като цяло икономиката ще загуби. Затова са необходими незабавни мерки за компенсация.

Замразява ли се пазарът на "втори дом", след като видяхме инвазия от руснаци в минали години?

И дума не става за това, трябва за известно време да забравим за тези покупки заради срива на рублата и скока на долара. Както каза г-н Путин – финасовата криза ще вземе близо 2 години, така че близо две години не трябва да очакваме някакво съживяване от страна на руския пазар.

А да очакваме, че руснаците ще си продадат имотите в България?

Може би, но на кого? Ние компрометирахме нашите продажби на недвижими имоти на английския пазар, който сега е много силен. Калната инфраструктура, липсата на канализация и правила, редица отрицателни публикации в пресата във Великобритания, разочароваха. Много е трудно да върнем англичаните обратно.


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
5
 
! Отговори
Пич преди 7 години
Санкции и след санкциите писъци.Евроатлантически.С дъх на безпаричие на бетонджиите черноморски.Епично и лирически издържано.
206
1
 
2
 
! Отговори
kosto преди 7 години
Az otivam ot cechia sas decata s kolata 2000 km na plaza v lozenets .
205
10
 
1
 
! Отговори
дреме ми на оня преди 7 години
шото руската *** е по- *** хахаха земи се скрий ве каскет болшевишки...
204
3
 
2
 
! Отговори
LIKE I CARE преди 7 години
ЕЕЕ РАЗГЕЛЕ!
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятели дали някой чете това което пишеме , , , , , щото ако го четяхя щяха да вземат някакви мерки !
202
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търсете си туристи. Аз на нашето черноморие НЯМА ДА СТЪПЯ. ***, кожодерство, отвратително обслужване. Не мога да разбера как в чужбина хем ми е за същите пари, хем храната е по-добра, настаняването, отношението на персонала... Обичах нашето море, но това което направиха с него е кошмарно.
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми как да има като се гаврят с тях и им смъкват кожите....живо изнудване не прави сметка че догодина руснака догодина пак трябва да доиде.ПОСЛЕ РЕВЪТ ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПОМОГНЕ.курорти отвратителни и условията и обслужване
200
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се активизират на вътрешния пазар-------------Мисля си, че голяма чост от българите са изгубени за почивка на българското Черноморие. Поне тези, които са малко от малко платежоспособни. Такива отрицателни нагласи има сред познатите и приятелите ми, че те няма да стъпят там следващите 20 години поне. Да благодарим на всички, които го съсипаха през тези 25 години еврогейска демократзация и преход към нищото.
199
0
 
14
 
! Отговори
Цеко преди 7 години
То заводи имаше ама ги унищожиха, относно земеделието то си върви добре, но защо пренебрегваме един отрасъл, който годишно докарва около 2 млрд. приходи. Франция е страната, която печели най-много от туризъм, те не се притесняват да обслужват туристите, ама ние предпочитаме да сме бедни, но с достойнство.
198
3
 
16
 
! Отговори
мЪРЗЕЛИВЦИ преди 7 години
Я построете заводи,инвестирайте в развитие на земеделието и недейте да разчитате на чужденците да Ви хранят гадна ***. Вместо да строим автомобили,да правим кремове и розови масла,ние целуваме дуп.ет.а на конкистадори.Всички пияници и негодници,които нямат пари за Испания идват тука за 200 евро да осерат всичко.На морето даже няма канализация и всичко мирише на ***,за това Българите ходят в Турция на почивка.Толко богаташи с хотели 1 не се намери да оправи проблема с кенефите в инфраструктор!
197
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 7 години
И що ревете сега ,че руснаците нямало да дойдат на море.Нали ви е такава политиката-антируска ,санкиции-манкции....Европата,НАТО.....Ами няма да дойдат руснаци,ще дойдат алкохолизирани англичани и наркоманчета-студенти ,изметта на Европа,търсещи скокове в басейна от най-високият етаж на хотела и денонощен запой
196
0
 
17
 
! Отговори
Турорист преди 7 години
Санкции, долари, дрън-дрън ярина! Най-виновни за отлива на руснаци са ония *** президента и останалите ни политици - женски полови органи. Ама хак да ни е, ще чакаме тексасците да плъпнат по нашите курорти.
195
3
 
6
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До ХАХАХАХ Е то има ли още *** да ходят по *морието/бетономорието и да ги тровят с развалени храни и колбаси с пренабити етикети?!?! Недейте така хора, имайте малко съвест и не бъдете 4ак такива мазохисти!!!Ама ти на море колбаси ли ядеш бе?Какво правиш там щом си купуваш колбаси и се навираш в квартирката си да ги ядеш?На море се ходи по хубави ресторанти и барове.По-добре си стой вкъщи бе *** беден.Морето не е за бедняци бе ***.
194
2
 
8
 
! Отговори
Маги преди 7 години
До АнонименМного добра новина...Щото всичко ни е на 6, та голяма работа, че 160 000 руснаци няма да почиват в България. Нека да им натрием носа добре, че да знаят с кой си имат работа...Плашим гаргите... Щом така са казали голеният брат (Обама) и голямата сестра (Меркел и ЕС) значи е правилно... А пък ние да сме гладни, да сме гладни, колко да сме гладни (така и така сме свикнали). Важното е не ние да сме добре, важното е на руснаците да им е зле...
193
9
 
5
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До Анонимен 241Предлагам да затворим границата за руснаци, да забравим за Русия, че съществува, да я изключим от учебниците по история, да изгоним лукойл и да спрем да ползваме руски газ, също така да затворим аец белене. Хубаво предложение.С АЕЦ Белене ни набутаха 2 милрд без да има построено нищо, горивата ни са най-скъпи в Европа.Исторически сме загубили огромна територия и 2млн. българи са останали зад граница заради Русия.Хубаво пре
192
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЕФ!!!!!! :))))) НАЙ-ПОСЛЕ!!!
191
0
 
16
 
! Отговори
ЧАР преди 7 години
А НЯМА СТРАШНО . НОВИЯТ ПОТОК ОТ ТУРИСТИ ЩЕ Е ОТ ВАШИНГТОН И БРЮКСЕЛ. ВСИЧКО Е НАРЕД !!!
190
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една добра новина
189
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
още санкции срешу русия съвсем ще отблъснат руснаците от българия 25 годсе говори против тях паметници ще се бутат не били освободители и маса ощепростотиии сега ще се жъне
188
1
 
17
 
! Отговори
... преди 7 години
Да му мислят мафиотите дето си настроиха хотел до хотел край морето ни.