Оградата на границата спъна бежанците, намалели 7 пъти

Търсят си други пътища, атакуват 15 км край Тунджа
26
Оградата на границата спъна бежанците, намалели 7 пъти
Снимка: БТА, архив

Десет месеца след изграждането на защитното съоръжение по българо-турската граница бежанският поток не спира, но според Граничната полиция в Елхово 30-километровата ограда по границата е ефективна  и е намалила в пъти бежанския поток.

В началото каналджиите правели опити да минават през нея, режейки телената ограда със специални ножици.

"Има опити за преминаване на защитното съоръжение, но поради факта, че нашите патрули са до самото съоръжение и турските също са там, тези опити се сведоха до минимум", коментира директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово Георги Калайджиев по bTV.

Още по темата

От Гранична полиция признават, че натискът по границата продължава, но вече извън периметъра на оградата.

"Извън него имаме частични нарушения, особено по поречието на река Тунджа, която е там, имаме наплив на бежански поток", обясни Калайджиев.

Посоченият за най-критичен участък е с дължина от 10-15 километра. В него има две почти безлюдни села.

Според Димитър и Христо от едното село бежанците ще стават повече. Сега ги спирали високите води на реката, която минава между селото и гората.

"Оградата е намалила миграционния натиск седем пъти. Ние обаче продължаваме да се борим с последствията, а не с причината, трябва оградата да бъде достроена", коментира депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро.

"В САЩ, най-демократичната държава, има ограда по цялата граница с Мексико. Държавата трябва да се бори, няма нужда да чакаме последствията и бежанците, за да лишаваме нашите майки от помощи, за да издържаме хора, които са влезли нелегално. Америка го прави, ние с какво сме по-различни, по-смели и по-демократични?", попита още той.

Според решение на Министерски съвет скоро ще започне изграждането на още 131 км защитно съоръжение по границата с Турция. Проектирането и изграждането е възложено на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас. Прогнозната му цена е 90 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 години
*** как може да спъвате новия генетичен материал бе ? Не ви е срам , кажете поне срам ни е!Моментално да се сезира БХК,ЕС,ФАЩ, НАТО , МАЕ,ЮНЕСКО и всичкото организация създадена на този сват . Как ще спъвате тези мили хора , по-голямата част от които не са от Сирия . *** нека си минат , да си спретнат някое клане или да разстрелят 10 -12 човека е така за разнообразие - биологично имам предвид. Ами тези от Африка , климата се мени скоро и тук ще има банани, да ни покажат как се берат. Елементарно!
14
1
 
6
 
! Отговори
,,,,, преди 9 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПОСТАВЯТ ТАБЕЛИ НАСОЧВАЩИ ГИ КЪМ НАТОВСКИТЕ БАЗИ .
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха: "В САЩ, най-демократичната държава, има ограда по цялата граница с Мексико" Така е, има ограда, а отдолу тунели, по-добри от Лондонското метро. Пътя на коката не могат да го спрат.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
требе си ограда
11
1
 
16
 
! Отговори
7 преди 9 години
Вярно, че търсеха начин за безопасна утилизация на мини - да ги разхвърлят по границата - ще е безплатно и няма има нужда от ограда - тиквеника може да излезе и да се дуе как е спестил 97 милиона лева
10
0
 
32
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тая ограда е изключително нужна!Ползата от нея няма да е само от спирането на бежанците!Ще намалеят и болестите по животните пренасяни от Турция!А щетите от тях са за милиони!Навремето бяхме забравили за болести като шап и син език,а като се отвори границата-пак дойдоха!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13"Чудесно, време е да пуснем ток по оградата и ще намалеят със 100%" аз съм ЗА, но ако може да добавят и мини (от тия дето все по складовете гърмят)
8
1
 
23
 
! Отговори
Тео преди 9 години
131 километра и 90 милиона лева за ограда. Уот дъ фак! Километър излиза колкото един километър магистрала(говоря за шосе, не за виадукти и тунели)! Тия луди ли са?!? В Германия съм, но щом е така, веднага се връщам с един камион, кирки, лопати, наемам няколко ястреба и за 3 седмици са готови с цялата ограда :). ИЗВИНЕТЕ, ама за тези пари може съвсем спокойно да се изгради бетонна ограда, а не телена! Въпроса е кой ще се нагуши и кой ще плаща. На вторият въпрос знам отговора, на първият - не!
7
14
 
6
 
! Отговори
Черногледът преди 9 години
Хората няма какво да ядат, те бежанци ще ми ловят!
6
4
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Орешарски построи 30 километра ограда.Бойко Борисов не построи за 5 месеца и 1 метър ограда.Това са фактите !Продължавайте да ми говорите какъв голям родолюбец и държавник е Бойко Методиев Борисов !
5
1
 
20
 
! Отговори
Е...м ти Оргради преди 9 години
Раздайте на шапкарите калашници вместо да правят някакви атлантическа решимост и безсмислени учения с ус и да ги чакат да дойдат по близо и върти...
4
0
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
добре, че е зимата да ги спира, а като се запролети ще намерите "загубите" замръзнали около заграждението, но ако вземете да стреляте може и още да намалеят мераклийте за "лошата Европа"
3
0
 
26
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
Малко е! Трябва да се построи, "Великата Тракийка Стена".
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде знаят?Могат да имат инфо единствено за ЗАЛОВЕНИТЕ бежанци.Всъщност новината значи, че успешното залавяне на бежанци е намаляло седем пъти.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** бежанци! Да копаят тунели под оградата!