Празник е! Лазарки пеят за плодородие и благодат

Православната църква отбелязва днес Лазаровден
8
Празник е! Лазарки пеят за плодородие и благодат
Снимка: БТА

На днешния ден Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в последната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите и горите, но и празник на момичетата, които лазаруват. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи след това. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Като цяло още в средата на Великденския пост се събират девойки при някоя възрастна опитна жена и започват да разучават лазарските песни, които винаги са свързани някакво благопожелание - за берекет, за добра женитба, добра сполука.

След това в събота на Лазаровден, момичетата тръгват от къщата на своята водачка и обикалят цялото село. Когато влязат в някоя къща, те играят специален танц - "буенек", потропват по земята, за да предизвикат плодородието. Посрещани са с много любов и радост от всички стопани, дарявани са със сурови бели яйца, брашно и различни други хранителни продукти и са изпращани с благопожелания, защото къща, в която е лазарувано ще бъде щастлива и споходена от късмет.

Ако там има мома или ерген, те ще имат сполучлива женитба, а занаятът на стопаните ще просперира.

В Източните Родопи е познато лазаруване със специално изработена кукла. Преди празника момите се събират в дома на дете сираче и приготвят сами една кукла от кръстачка,  която наричат с името Лазар. Независимо, че носи мъжко име, тя е облечена с невестински дрехи и това е символът на празника - преходът, необходим за възкръсването на природата, за  продължаването на природния цикъл, за възстановяването на плодородието, на посевите.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Лазар Цветанов преди 5 години
днес е Цветница!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Лазаровден е У Т Р Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХУБАВ ДЕН НА ВСИЧКИ ХОРА ,ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДАРИ
2
4
 
5
 
! Отговори
Попска лукавщина преди 5 години
Докато бъка от простаци поповете ще се оригват и *** доволно.
1
1
 
9
 
! Отговори
Българче преди 5 години
Да ми е живо и здраво името! :)