Вечерята на деца от Дом с увреждания – спагети с хляб

Може и без закуска, но пък с ароматизатор за 3 лева
35
Вечерята на деца от Дом с увреждания – спагети с хляб
Снимка: Булфото, архив

Настанените в Центъра за деца с увреждания във Велинград живеят в опасна среда и ги хранят с лоша храна. Това призна главният инспектор на ДАЗД Светла Филева по bTV, след като стана ясно, че там явно потъват пари по европейки проект.

Децата стоят на студено и в 90% от времето нямат топла вода, разкри психолъгът към центъра Мария Маркова.
Тя добави, че работи с яке, а децата, две от които са неподвижни, често пъти стоят и със шапка.

В същото време има груби злоупотреби с евростредства, плащани са по 2 лв. за руло тоалетна хартия и 500 лв. за униформи на служителите.

Две здрави деца, брат и сестра, пък се държат в центъра, защото носят пари.

"Когато отивам момиченцето започва да ме прегръща и да пита: "Госпожо, ние защо сме тук, ние не сме луди", разказа Маркова.

Същото момиченце се оплака, че не им дават храна до обяд, защото казали, че няма пари.

Въпреки препоръката на психолога детето и братчето му да бъдат изведени от центъра, защото престоят им влошава състоянието им, децата все още са там.

"Аз си мисля, че на тези деца не се гледа като на живи същества, а като на касички", коментира Маркова.

Тя е дала препоръка от центъра да бъде изведено и друго дете, чието място според нея също не е там, защото е прекалено агресивно.

"Това дете всекидневно тормози останалите, бие ги, гаси цигари в лицата на другите деца и нищо не се случва", заяви тя. Храната пък им е каквото е останало от друг ден.

След проверката на ДАЗД парната инсталация в центъра, която е на дърва, вече е оправена и децата са на топло. Храната пък се доставяла от фирма за кетъринг преди всяка хранене.

Проверката на Агенция обаче е установила, че не е  разнообразна и здравословна.

"За закуска им се дават милинки, банички, кроасани, чай, но няма мляко, сокове. За вечеря им се дават несъвместими неща като яйца върху картофено пюре и хляб с кисело мляко или пък спагети със сирене и хляб", призна Филева.

Освен това децата, които са с увреждания, не се хранят на маса, а на барплот с високи столове.

"Обяснението беше, че предишните столове са били изпочупени от децата. Дали сме препоръка обзавеждането да бъде сменено, както и да се обезопаси средата, защото сега ключове за осветление са без капачки и контактите са достъпни за всички деца", добави Филева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
ivanka преди 8 години
А знаете ли,че в другия дом за лишени от родителски грижи деца разни частни лица си мият колите,перат си дрехите и изнасят храна постоянно....Велинград социалните са банда, навързани здраво и никой нищо не може да им направи....местната "Закрила на детето" и Цоп-а не са констатирали никакви проблеми,всичко е идеално,прикриват какво ли не...,иначе заплати взимат,наконтени и нагли...дано всичко да им се върне и да ги махнат всичките,които са сега там...
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв беше смисъла от тази реформа, да се закрият 25 социални дома в България и се пострят с евроипейски средства 149 къщички за14 деца, наречени Центрове за настаняване от семеен тип? Както е видно от материяла, не само във Велинград но и другите градове на страната децата живеят зле, те не са щастливи, както обещаваха от министерства и агенции. Този тип услуга е подходящ за децата лишени от родителски грижи, но не и за деца с умствена изостаналост,тежко болни и лежащи деца.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1 значи това е "антибългарска пропаганда"??? мда.......
20
0
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
Тия експлоататори на деца не струват и храчка. Не хора, не животни, а *** ***. Атеист съм ама в такива случаи ми се щеше да има Бог, който да ги цапне с ток в *** кратуни.
19
0
 
11
 
! Отговори
14:09 преди 9 години
Колко още шамари от съдбата трябва да понесат тези невинни душици? Първо - родени с увреждане, второ - изоставени, захвърлени като непотребна вещ от родителите си и трето - отглеждани в глад и студ. Що за садизъм е това??
18
1
 
26
 
! Отговори
8 преди 9 години
АЛООООУ,ДРУГАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ КЪДЕ СТЕ,БРЕЕЕЕЕ?! АААА ДА ,ВИЕ ВСЕ ОЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ С НАЙ -ВАЖНИЯ ВЪПРОС ЗА БЪЛГАРИЯ-МОЖЕ ЛИ БЕБЕТАТА ДА ЦИЦАТ В МОЛА ИЛИ НЕ МОЖЕ. Е,АКО ВИ ОСТАНЕ ВРЕМЕ,ПОМВИСЛЕТЕ И ЗА НЕЩАСТНИТЕ ДЕЧИЦА В ДОМОВЕТЕ!
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре дошли в България. Страната на най зомбиран,алчен и безкрупулен народ. Крадат от децата и си тъпчат джобовете. Това е нещо отвратително. И не е от сега. Едно време по детските градини крадяха от кухните за да мъкнат в къщи. На децата даваха по една намазана филия. ***. До там стигна българина. Нямаме вече мярка на алчността си, и на наглоста,на дебелоочието. Нещастен умиращ народ
16
1
 
18
 
! Отговори
мале преди 9 години
Кво става бе хора? Нямате ли страх? Тези деца растат,живеят и умират. После отиват право пред НЕБЕСНИЯ ПРЕСТОЛ. Живяли са нещастно, но Бог ги обича повече и от нас. Когато нашия Отец поиска да кажат мнението си за българите,що ще правим? Не само,че отнехме храната на тези деца,но ги държим затворени без да са извършели престъпление.БОКО,НЕ СЕ ЛИ НАЯДЕ С ТИЯ МИЛЯРДИ. ТИ СИ ВИНОВЕН!!!
15
1
 
30
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
За такива, които крадат от хляба, грижите и топлината на тези деца затвор до края на живота им! Как не ги е срам? И оная тиква и групата шайка *** около него дрънкат само за Шенген, европейски съюз и незнам си кво... Тая държава трябва да де срине и да се изгради на нови от честни и достойни хора!!!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а къде са другите институции -напр. условията в които живеят децата подлежат на периодични проверки от РЗИ ,храната която им готвят - от Агенция по храните и т.н. значи когато трябва да се унищожи работеща фирма /заведение/производство се дигат всички институции а кога трябва реално да си гледат работата -няма никой !
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ-ВАЖНОТО Е ЧЕ ЩЕ САНИРАМЕ! АЙДЕ НА САНИРАНЕТО! АМА ДА НЕ СТАНЕ НАСИРАНЕ !
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМАН...Колко репортажи и разследвания имаше за такива домове за деца, деца с увреждания и възрастни хора...
11
0
 
52
 
! Отговори
онемял преди 9 години
Къса ми се сърцето като чета, това не е пропаднала държава!!! това е сбирщина от *** и корумпирани ***!!! Единствено и само смъртно наказание за мършите, крадящи от храната и топлината на дечицата!!! Само така ще има някакъв страх в другите крадливи ***!!!
10
1
 
29
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 9 години
До Анонимен13Веднага социалните да се самосезират и да изведат всички деца от там и да бъдат настанени в приемни семейства. Домът да бъде закрит веднага и работещите там уволнени дисциплинарно. Стига са гледали на тези деца като на касички, това са ДЕЦА...
9
0
 
33
 
! Отговори
Боже опази преди 9 години
Няма ли бездетни семейства да отидат и да вземат двете дечица, които са нормални? Няма ли организация която да се активира и да прави редовно проверки на този дом 2 - 3 пъти седмично докато свят им се завие (без предупреждение разбира се)? Няма ли някой да понабие тая директорка/директор който го позволява това ? Пръстче да им поизвие, да ги попредупреди че се наблюдават и ако продължи, може и капачка на колянце да ги заболи.. На "животното" в нас с "тояга" му се привлича вниманието..
8
0
 
47
 
! Отговори
lqlq преди 9 години
Силно се надявам наистина да има възмездие в тая вселена!!!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***
6
0
 
34
 
! Отговори
Луд с мотика преди 9 години
Значи, ако римлянчетата живеят по този начин вкъщи, веднага идват социални работници, вземат ги и ги раздават по разни места да ги отглеждат. Защо за българчетата не се процедира по този начин. Само римлянчета ли ще бъдат отглеждани в домашна и хубава обстановка от приемни родители и след това предоставени за осиновяване, предимно в чужбина. Защо с българчетата не се процедира по този начин, питам аз? ЗАЩО?
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата държава е за съд.
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде са националистите да протестират когато малтретират български деца? Или алхохолизирано ритане по огради на стадиони е по-важна дейност?