Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!

¾ от читателите на Dnes.bg одобряват по-високите глоби за паркиране
22 апр 2015 16:30, Красимир Ангелов
97
Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!
Снимка: Булфото, архив

Поправката в Закона за движение по пътищата, която бе приета на първо четене от депутатите преди десетина дни, увеличи значително глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки. Така тя ще скочи 10 пъти и ще достигне до внушителните 200 лева.

Това решение обаче породи сериозни дискусии в обществото преди окончателното гласуване на промените. Едни приемат крайната мярка, а други контрират, че спират по паркове и площадки, защото не са осигурени достатъчно паркоместа.

Преди няколко дни пък "Експериментът в Dnes.bg" само в рамките на 20 минути "събра" потенциални глоби на обща стойност близо 20 000 лв. Видео от "акцията" може да видите тук.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли високите глоби за паркиране на тротоара?

Резултатите показват, че близо ¾ от отговорилите над 3550 души одобряват под една или друга форма новите санкции.

Почти половината от запитаните (48%) са отговорили, че подкрепят по-високите санкции за неправилно паркиране, но признават, че има проблем с паркирането и затова преди да влязат в сила новите санкции трябва да бъдат осигурени адекватен брой места за паркиране. 36% от отговорилите пък са по-крайни и смятат, че новите санкции са правилни и трябва да влязат в сила час по-скоро.

За 12% от отговорилите в анкетата от тези санкции няма да има никаква практическа полза и това е начин единствено за "законен обир" от страна на институциите.

Едва 3% от хората определят глобите като незаслужено високи, а само1% от отговорилите признават, че нямат кола и на практика този въпрос не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: анкетаглобипаркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде не е казано, че общината е длъжна да осигурява на всеки паркомясто. Стоиш къща, строиш и гараж, купуваш си апартамент, купуваш си и паркомясто. Ако искаш да имаш кола, разбира се.Общината е длъжна да осигури инфраструктура - улици и тратоари, детски площадки, зелени площи. И когато някой си паркира колата върху тротоара или детската площадка, го глобява. Елементарно е.На който не му харесва - ей ги колко села пустеят. На нивата може да си паркира както иска.
49
15
 
7
 
! Отговори
до Николов преди 9 години
"Аз съм за но само когато осигурят общините поне 80% безплатни места за всеки блок/къща"Класика. А защо да е "безплатно"? Не е ли по-добре да ти плащат като паркираш там? Да ти осигурят автомивка, сервиз, масажно студио... Всичко безплатно.Ти да не си активен борец?
48
5
 
5
 
! Отговори
edin преди 9 години
Глоба за автомобил,който струва 10,000лв-100лв.,за такьв от 20,000-200лв и т.н.
47
7
 
11
 
! Отговори
Николов преди 9 години
Аз съм за но само когато осигурят общините поне 80% безплатни места за всеки блок/къща за паркиране, заплатата стане 1500лв минимална и ако искат тогава и 500 ще им дам за неправилно паркиране.... А не както е сега .... Майка им да ..... Политическа само гледат да лапат
46
1
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Откакто в София се появиха голямите търговски вериги, повечето гаражни магазинчета затвориха, така че не в тях е проблема. Няма как примерно в ж.к.Младост да вдигнеш 8-10 нови блока между другите 5 стари блока, отнемайки им местата за паркиране с строежа на новите и с колите на хората от новите блокове и да сикаш хората да паркират правилно. Просто няма къде, а вината е в тези, които са разрешили строежа на новите блокове.
45
3
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
(продължение)4/ многото малки магазинчета, офиси и т.н., разпръснати из цяла София, без осигурени места за паркиране, както за служителите си, така и за клиентите си, които отнемат паркоместата на живеещите около тях.Все пак основният проблем с паркирането в София дойде от презастрояването, за което гражданите на София едва ли имат вина, но ще бъдат глобявани за това. Повикът на някои: Назад към пещерите, т.е. да не караме коли, звучи доста наивно и е лишен от смисъл, но те не го съзнават.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОбективенНа всякъде е така колега! Цели села се изнесоха в по-големите градове,хората се видяха с малко пари и изпопренесохме таралясниците на цала Западна Европа! Въведоха се зелени сини и незнам какви си зони,за да печелят общините,а същите тези общини не правят нищо за увеличаване на паркоместата или ограничаване на презастрояването! Навъдиха се магазини и магазинчета,оградиха си местата около тях и местата намаляха още повече!
43
7
 
4
 
! Отговори
до Берлин преди 9 години
До Берлин, ей селчоо софийски, от както се напълни всичките аборигени си направиха гаражите на магазинчета и ателиета и дават под наем. това трябва да се забрани и да се глобят за укрити доходи от наеми колко места за паркиране ще има, дори и за твоята астра ... макар и в насипно състояние
42
3
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
(продължение)2/ привилегиите при паркирането: сини и зелени зони, право на безплатно паркиране, паркингите служебен абонамент и др., които заемат почти всички паркоместа в Центъра на София, както и много паркоместа извън Центъра на София.3/ Станциите на метрото - около всяка една станция на метрото, която служи за начална станция на хора идващи с коли до метрото, се създаде изкуствен проблем с паркирането, защото няма достатъчно паркоместа или цената им не е по джоба на хората.
41
2
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
В София проблемът с паркирането се дължи главно на няколко неща:1/ презастрояването - в центъра на София се събарят 1-2 етжни къщи с дворове и се вдигат високи блокове, които осигуряват места за паркиране само на около 20-30% от колите на хората, които ще живеят или работят там. В коплексите е по-лошо - общината подарява паркингите на мутрите, които строят там заведения или нови блокове и паркоместата намаляват наполовина, а колите се увеличават значително.2/ привилегиите при паркирането: сини
40
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Често шофиращ съм, трудно намирам място не да паркирам а дори да спра. Въпреки това подкрепям глобите. Като няма самосъзнание сопата компенсира в известен смисъл. Пешаходците също нямат вина и се нуждаят от тротоари за предвижване.
39
4
 
2
 
! Отговори
UUUUUU преди 9 години
AAAAAA
38
7
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Реално погледнато всички биха одобрили по-високи глоби, но само ако има къде да се паркира. В момента одобрението от 36% за по-високите глоби се дължи на хора, които нямат коли и не разбират проблема. Проблемът с паркирането го създадоха кметове и общинари, като разрешиха презастрояването навсякъде из България. Ако ще глобяват някого за паркирането, то това трябва да са точно тези кметове и общинари.
37
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че половината от отговорилите, изискват от общината да осигури места за паркиране, а чак после да се мисли за глоби. Какви са тези 3/4 одобрение, за които пише в статията. Според отговорите в анкетата 64% са против високите глоби сега, а 36% са за тях.
36
5
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Никой не иска да плаща, защото 6 000 евро са още една стая в апартамента, откъде-накъде 8 квадрата застроена площ ще струва колкото 8 квадрата оградени с боя?
35
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Всъщност само 36%, т.е. около 1/3 одобряват новите глоби за паркиране. Останалите под една или друга форма не ги одобряват. Не може да се приеме за одобрение отговора "Принципно да, но първо трябва да бъдат осигурени места за паркиране", а 48% са отговорили така.
34
4
 
10
 
! Отговори
Исти преди 9 години
Резултатът от допитването е нереалистичен- хората от анкетата са предимно рядко шофиращи. Истинските шофьори не е имало как да участвуват в нея,понеже по време на допитването са били зад волана. Който не е опитвал да намери място за паркиране в София,той може да гласува за предложение като горното- останалите не!
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Онзи и другите "умници" Всъшност всяка кола плаща на общината. Отделно от това плаща и на държавата. Токова много плаща, че ако намалеят колите наполовина държавата нама да има пари да Ви плаща търтеовите заплати и ще *** отглад. Защото освен, че движат икономиката от колите идват и приходите за тротоари, велоалеи и заплати за столичните търтей дето го играят чиновници. Дано скоро колите намалеят 10 пъти, че да Ви видя тогава гладните физономии.
32
9
 
10
 
! Отговори
Аман от кретени ,бе. преди 9 години
КАКВО МИ ПУКА , КОЛКО ПЛАЩАТЕ ЗА ПАРКНГ ,БЕ.....??!!!КОЙТО СИ ИМА КОЛА ---ДА СИ И ТЪРСИ ГАРАЖ ИЛИ ПАРКИНГ!КОЙТО СИ ИМА БРАДА ---ДА СИ ТЪРСИ И ГРЕБЕН !Изобщо не сме ви били телеграма да идвате у София и да живеете тук.ПРОБЛЕМА СИ Е ВАШ!
31
3
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Като Ви слуша човек на приказки скоро ще станете 5 милиона. 2 и половина милиона в момента, ти добре ли си?