Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"

Рашидов оценявал рибарите, но не и хористите
Обновена: 23 апр 2015 08:06 | 22 апр 2015 22:14, Камелия Цветанова
68
Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"
Снимка: Булфото, архив

Седмица, след като един от певците на хора „Йоан Кукузел Ангелогласният" - Георги Петров, бе освободен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за хористите за концерт в Париж, още един хорист напуска състава.

Още по темата
Много дълго време е трябвало на Стоян Малинов, който е част от хора вече 23 години, да направи тази стъпка, обясни самият той пред Дарик радио. Начинът, по който е бил освободен колегата му Петров обаче се явил решаващ.

С болка Малинов разказа, че днес хората на изкуството ги цени обикновеният човек, но не и управляващите. Според хориста настроенията в „Йоан Кукузел", който е бил детската му мечта, днес са по-скоро песимистични, а колегите му са разочаровани от отношението към изкуството, но не го признават:

„За да отида аз в Париж, трябваше да си намеря заместник, защото пея в един от столичните храмове. Така че аз трябваше да си взема човек, да наема колега, който да ме замества и съответно да му платя. Иначе той с какво ще ми е длъжен? Защото съм човек на изкуството и защото съм църковен певец. Когато отида в магазина, понеже знаят, че съм човек на изкуството, никой не ми дава даром нищо. Сиренето си е с пари и в името на България нима тези години ние не сме го давали и пак ще го давам", коментира Стоян Малинов.

Той обясни, че искат по достоен начин да бъде оценен трудът им, "а не изказване на министъра на културата, че се гордее с един есемес от морето, това е смешно", допълни хористът и продължи мнението си за Вежди Рашидов:

„Значи той оценява рибарите, които също са достойни хора, аз не заставам срещу рибарите, но той не оценява моя труд. Тези инвестиции дълги години - уроци по пиано, по солфеж, по вокално майсторство - за да може публиката да не разбере, че аз не съм добре или някой от нашите колеги не е добре. Всичко това са натрупани години труд и то целенасочен труд. И с лека ръка той ни слага дори зад рибарите. Ако е за 50 лева, ще му дам 100 лева да прави скулптори. Както каза главният диригент - Димитър Димитров, съставът се разграничава от Георги Петров. Не, аз не се разграничавам от Георги Петров. Тези неща си ги говорим с него от години, просто дойде моментът да го изразим на глас", допълни още хористът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
16
 
10
 
! Отговори
културтрегер преди 9 години
Тия "славеи" що не направят едно представление в "Арена армеец" , та да видим колко фенове ще привлекат . Тогава ще говорим за култура и изкуство !
25
22
 
15
 
! Отговори
Брей преди 9 години
И аз искам с един час пеене Ролекс!Ама не става! Сега палячовците от протестна мрежа щели да организират поредния цирк.
24
20
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Защо не разкажат тези кукузелци къде пеят кой ги слуша ,към министерството на културата ли са ? По колко са им плащали ,че реват за малкото им даден хонорар ?
23
3
 
12
 
! Отговори
НЗ преди 9 години
2. Защо за такива елементарни глупави дребнотемия се отделя такава публична, медийна и каквато ще там трибуна? Командировъчните на хористите са най-важната тема на месеца заедно с това че някой си направил снимка до цъфналите магнолии. Еми вземете коментирайте всички кифли, които си правят снимки до нещо, егати липсата на теми за дискусия, егати и плоските журналистически коментари, очевадно "безпристрастни"...Нямам думи
22
10
 
10
 
! Отговори
НЗ преди 9 години
не че искам да обидя някого, но си задавам следните въпроси 1. С какво хористите са по-различни от другите работници/служители и т-н- за да изискват специално отношение. 35 евро е стандартната командировъчна за пътуване в чужбина. Ако претендират за това да бъдат третирани като останалите творци, то да си скъсат трудовите договори (иначе не се оплакват че взимат заплата, нали?) и да си карат само на хонорари от участия, тогава сигурно ще са по-добре и ще бъдат доволни :-)
21
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво за смелоста г-н Стоян Малинов ! Вие сте достоен артист , за разлика от хилядите други музиканти и певци дето работят за без пари по улиците на европа, пътуват с консервичката и чесъна в куфара,за да спестят и тихичко мърморят , ама треперят за мизерната заплатка. Милиони се харчат за простотии- музей на комунизма,алея на гробищата и т.н., а за живите творци няма- срам и позор !
20
6
 
40
 
! Отговори
КТБ преди 9 години
Рашидов щото работи за слава и любов към България и взима по 100 лв. надница натрупа повече от 2 000 000 /ДВА МИЛИОНА/ лв. САМО В КТБ.
19
40
 
10
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 9 години
Какви са тез обидчиви кокони?
18
6
 
32
 
! Отговори
Простотии преди 9 години
Интересна държава сме. *** народ, гласува за прости политици. Седим си като послушни овчици, стрижат ни доят ни и когато се появят хора различни от нас. Хора с мнение, хора които правят изкуство, нещо което повечето българи не зная какво е, защото за тях изкуството е чалга, какво правим? Критикуваме. Не го разбира ме ние това нещо. За нас то е като извънземните, знаем че ги има, но не знаем как изглеждат. Не искаме да примеме че овчаря ни е *** човек, който сами сме си избрали. Това е то...
17
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"За да отида аз в Париж, трябваше да си намеря заместник, защото пея в един от столичните храмове"Това говори достатъчно. Много претенции. Голяма драма. Търчи от хор на хор, но го изтъква като жертва. Ми недей отива в Париж и няма да търсиш заместници.
16
43
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кои са тия кокозели, напишете малка справка. кой ги издържа, кой им плаща залите за тренировки на тия пенсионери, я НАП да се заемат със случея, какви пари, какви хонорари!? хората на изкуството, всички искат на държавна хранилка, аре по-полека! напускайте ангелогласний!
15
13
 
43
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Заради такива простаци като теб и министъра пияница сме на тоя хал. Понеже ти невежи не си ги чувал.
14
37
 
15
 
! Отговори
А да преди 9 години
Питам къде им въртят хитовете че сега ги чухме тия кози
13
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"..............още един ку-Kузел ли се обиди
12
22
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Валери Как предлагаш да ги спаси? Като извади двайсетина хиляди евро от джоба си за хонорари ли? По тая логика и ти убиваш културата, защото не си дал и една стотинка на хористите.
11
24
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Като не искат да пеят в "Кукузел", ще свирят на вувузел...
10
3
 
39
 
! Отговори
кварталния ракиджия преди 9 години
Неотдавна беше домъкнал една долна *** от Италия. Някакви пари й даде за някакъв филм. Какво стана, че не помня, дърт съм вече?
9
7
 
35
 
! Отговори
слудкур преди 9 години
От мутра - пиянде не може да се очаква нищо, освен пържена цаца и мастика. Забравих, и картошки!
8
14
 
3
 
! Отговори
hara преди 9 години
pei si v hrama - tam sa parite :-) kitkite i fitkite sa izvan hrama.
7
6
 
38
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Нима сте очаквали нещо по-различно от този, който едни мутри на времето обявиха за главен мултак на държавата? Та, той е ***, той не разбира от култура. Той няма да изгради нещо, което да ни обогати, но за сметка на това ще разруши всичко, до което се докосне.